Wojtek pisze:A jakie zrobiłeś porównanie?
Dual 721 podpięty bezpośrednio pod Dual CV-1250 kontra Dual 721 podpięty pod Vivanco, a potem pod Onkyo TX-SR507?
Czy może też spróbowałeś tymczasowo zastąpić amplituner Onkyo wzmacniaczem Duala w zestawie II, podpinając do niego pozostałe urządzenia?
Osobiście nie zdziwiłbym się jakby się okazało, że wzmacniacz Duala ma po prostu lepszy wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy niż ten w pudełku Vivanco.
Zrobiłem takie 3 porównania (zestawienia sprzętu):
1) gramofon DUAL 721 podpięty bezpośrednio do wejścia PHONO wzmacniacza DUAL-a CV-1250,
2) gramofon DUAL 721 podpięty pod przedwzmacniacz VIVANCO, a potem do wejścia TAPE 1 (cinch) wzmacniacza DUAL-a CV-1250,
3) gramofon DUAL 721 podpięty pod przedwzmacniacz VIVANCO, a potem do wejścia CD amplitunera ONKYO TX-SR507.
I okazało się, że najlepszy dźwięk płynie z płyt winylowych z pierwszego zestawienia sprzętu (gramofon DUAL 721 podpięty bezpośrednio do wejścia PHONO wzmacniacza DUAL-a CV-1250) - słychać to aż nadto, mimo że "słoń ponoć mi nadepnął na ucho"
Natomiast przy 2 i 3 nie ma takiego efektu dźwiękowego i takiej różnicy.
Twoje przypuszczenie: "...wzmacniacz Duala ma po prostu lepszy wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy niż ten w pudełku Vivanco" wg. mnie sprawdza się - w DUAL-u lepszy jest wbudowany przedwzmacniacz. Ciekawe jaki tam jest wbudowany przedwzmacniacz

Muszę się dowiedzieć
CIEKAWOSTKA

: wzmacniacza DUAL CV-1250 posiada przełącznik przy wejściu PHONO wykorzystywany przy rodzaju wkładki zainstalowanej w gramofonie: MM lub MC - wygrzebałem tę informację w internecie, bo lubię (muszę) wiedzieć do czego jest dany "guzik".
Niestety nie próbowałem zastąpić amplituner Onkyo wzmacniaczem Duala w zestawie II, podpinając do niego pozostałe urządzenia. Postaram się zrobić taką próbę.
Wojtek pisze:Tak czy siak, witamy w kręgu "oświeconych" możliwościami sprzętu vintage
Obawiam się, że to staje się moim uzależnieniem - niedługo cały pokój będzie w tym sprzęcie i nośnikach do niego, a ja z żoną przeniesiemy się na balkon
Darek pisze:Jestes tego pewien?
Z tego co mam osobiście - amplituner ONKYO TX-SR507 i wzmacniacz DUAL-a CV-1250 - i słuchałem w zestawieniu z gramofonem, to jestem pewien. Wszystko przemawia na korzyść DUAL-a 721.
Niestety ONKYO TX-SR507 i Yamaha RX-V661, to sprzęty przewidziane do kina domowego - amplitunery AV z różnymi bajerami, jak np. HDMI, czyli przewidziane bardziej do wizji + fonii, niż tylko i przede wszystkim samej fonii. Nie ma tu wysublimowanego dźwięku, jaki posiada wzmacniacz typowo skonstruowany do fonii. Ja nie byłem skażony posiadaniem "kiepskiego sprzętu", bo na taki nie było mnie stać - jak kupować, to coś dobrego (ale stać mnie dopiero po dłuuugim okresie życia). Teraz dopiero mając te dwa wzmacniacze "przejrzałem na uszy".
Jeden super do kina domowego.
Drugi do słuchania muzy np. z gramofonu.