Nie ma działu diy ale to nie przeszkadza.
Luźny opis projektu, nad którym siedziałem od ponad 2 lat. Po Nudzie było nudno i coś trzeba było wykoncypować.
Zabrałem się za konstrukcję, do której podchodziłem jakieś 10 lat temu ... ale w prostej formie. Jakoś to grało, ale bez tego błysku, który spowodowałby szybsze bicie serca ...

Troszeczkę inaczej do tej aplikacji podszedłem i to był ten 'błysk'. Na tyle interesująco zagadało, że trzeba było się nad tym skupić. Stąd też poniekąd nazwa ...

Po kilku wersjach, ostatecznie stanęło na pcb w formacie 52cm x 19cm ...
Funkcjonalność:
- mutowanie/wyciszanie sygnału wyjściowego
- tryb mono
- filtr subsoniczny
- przełącznik typu wkładki MM(MCHO)/MCLO
- przełącznik typu wejścia RCA/XLR
Za wejściowe wzmocnienie odpowiadają kości Analog Devices SSM2019 - podobnie jak onegdaj.
Potem mamy korekcję riaa w dwóch wersjach:
- pasywną
- aktywno/pasywną
Obie są policzone by było mniej więcej takie samo wzmocnienie sygnału. Są umieszczone na małych pcb wpinanych w płytę matkę - świetne rozwiązanie, bardzo dobrze się sprawuje.
Naturalnie są dostępne wszelkiego rodzaju nastawy by spasować wkładkę i wyciągnąć z niej maksimum możliwości.
Dopasowanie pojemnościowe, impedancyjne, regulacja wzmocnienia. By nie ciągnąć kabli płyta matka jest odwrócona i zamocowana do górnej pokrywy. Takie rozwiązanie daje dostęp do wszystkich przełączników.
W drugim stopniu mamy kolejne wzmocnienie kompensujące straty na korekcji riaa.
Jest też wyjście symetryczne na dedykowanych kościach z Texas'a coby można było stwora podpiąć do klocka z wejściem symetrycznym.
Wejścia sygnałowe:
- 2x RCA + 2x XLR (2x MM i 2x MCLO). Jednocześnie można zatem wpiąć 4 wkładki.
Przełączanie funkcji:
przekaźniki - dlatego by była krótka ścieżka sygnału - inaczej się nie da tego uzyskać. Przekaźniki są hermetyczne stąd niewrażliwe na warunki atmosferyczne, kurz, etc.
Sterowane analogowo

Działać to oczywiście nie będzie bez zasilacza.
Ten tradycyjnie znajduje się w osobnej obudowie. Dedykowane trafo 50W, prostowanie napięcia, filtracja RCLC 38000uF.
Jak ma być porządnie to inaczej się nie da. Można oczywiście dać więcej stopni ale tyle w zupełności wystarcza ...
... i dalej się zaczyna dziać już całkiem poważnie.
Stabilizacja: 4 super regulatory precyzyjnie ustalają napięcie dla bloków audio. Niezależnie dla L i P albo niezależnie dla stopni wstępnych i końcowych.
Może być też zastosowany shunt regulator. Inny typ stabilizacji napięcia. Wymaga więcej uwagi i zaangażowania od strony konstrukcyjnej ale nie istnieje - w mojej opinii - nic lepszego dla zasilania układów małosygnałowych.
Poniżej kilka zdjęć z Zorki 5: