fakt, zupełnie o tym zapomniałem ;pWojtek pisze:Można też zastosować maty o różnej grubości, by wpłynąć na wysokość.
Jak ustawić ramię w gramofonie?
- Sindsoron
- Kontakt:
Jak ustawić ramię w gramofonie
Collection
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
-
Re: Jak ustawić ramię w gramofonie
Podtrzymuję: jeszcze raz regulować naciskeenneell pisze:Tak jestSindsoron pisze: to nie ma być równe 90 stopni, tylko 15/20 stopni odchylenia jeszcze od tego kąta prostegCzy to nacisk 1.1, czy 2.5g to patrząc z profilu jest tak jak wyżej napisane; czyli taki uwowny kąt prosty; ale czy to jest tylko 15/20 stopni odchylenia
to krasnoludki niech sobie mierzą
![]()
Podejrzewam. że robertek to ma żle skalibrowany nacisk na ramieniu, albo cos podobnego...

albo zmienic igłę

-
Re: Jak ustawić ramię w gramofonie
ustawiłem nacisk tak "na ucho" - ok. 1,3. Wydaje mi się, że gra bardzo dobrze. Teraz niektóre płyty naprawdę mnie zaskakują,... dźwiękami 

- Tyrystor
- Gramofon: SL-1410mk2
Kłaniam serdecznie i witam się nisko
Niedawno wymieniłem wkładkę i zauważyłem, że ramię nie trzyma poziomu w stosunku do talerza i płyty. Dlatego nasunął mi się pomysł, by położyć na talerzu dodatkową matę (została mi z poprzedniego Technicsa). Teraz ramię i wkładka faktycznie są w poziomie wobec talerza, ale nurtują mnie trzy pytania - Czy powinienem od nowa ustawić nacisk (winyle teraz leżą wyżej niż wcześniej)? Jak podnieść cueing (by ramię podczas powrotu z końca płyty, albo przy kalibracji unosiło się wyżej niż teraz)? Czy w ogóle jest sens zajmować się tą sprawą, skoro nieprawidłowość wynosi góra 3mm?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Niedawno wymieniłem wkładkę i zauważyłem, że ramię nie trzyma poziomu w stosunku do talerza i płyty. Dlatego nasunął mi się pomysł, by położyć na talerzu dodatkową matę (została mi z poprzedniego Technicsa). Teraz ramię i wkładka faktycznie są w poziomie wobec talerza, ale nurtują mnie trzy pytania - Czy powinienem od nowa ustawić nacisk (winyle teraz leżą wyżej niż wcześniej)? Jak podnieść cueing (by ramię podczas powrotu z końca płyty, albo przy kalibracji unosiło się wyżej niż teraz)? Czy w ogóle jest sens zajmować się tą sprawą, skoro nieprawidłowość wynosi góra 3mm?
Z góry dziękuję za odpowiedzi

Zestaw L1: Technics SL-1410mk2 + Shure M95HE + Denon PMA-777 + Telefunken TLX
Zestaw L2: Aiwa AD-F810 + Nakamichi OMS-2E + JVC AX-555 + Canton GLE40
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wysokość raczej nie ma wpływu na nacisk, więc jeśli przedtem był dobrze ustawiony (i ramię zostało dobrze skalibrowane) to nie trzeba nic zmieniać.Tyrystor pisze:Czy powinienem od nowa ustawić nacisk (winyle teraz leżą wyżej niż wcześniej)?
A nawet jeżeli to co szkodzi sprawdzić? Wszak zajmuje to parę sekund

Zależy jaki masz gramofonTyrystor pisze:Jak podnieść cueing (by ramię podczas powrotu z końca płyty, albo przy kalibracji unosiło się wyżej niż teraz)?

Zależy jaką masz igłęTyrystor pisze:Czy w ogóle jest sens zajmować się tą sprawą, skoro nieprawidłowość wynosi góra 3mm?

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Tyrystor
Ale ze mnie gapa, nie napisałem o dwóch najważniejszych rzeczach - mam Technicsa SL-3210 z Audio-Technicą AT13EaV. 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Cueing:
Masz szczęście, twój gramofon umożliwia łatwą regulację wysokości podnoszenia ramienia poprzez cueing.
Ściągasz instrukcję obsługi (http://www.vinylengine.com/library/tech ... 3200.shtml) i na 9. stronie masz opisany proces.
Krótko mówiąc, mając odpowiedni śrubokręt, dociskasz lekko windę i przekręcasz śrubkę regulacyjną ruchem przeciwnym do wskazówek zegara by zwiększyć wysokość cueing (dystans między powierzchnią płyty, a igłą).
VTA przy AT13EaV:
Jest szansa, że nie odczujesz różnicy, niezależnie czy masz oryginalną igłę czy zamiennik, ale to już musiałbyś sam poeksperymentować (najlepiej ze słuchawkami).
Gdybyś na tej AT13 miał zamontowaną igłę od AT14 to sprawa byłaby bardziej krytyczna.
Masz szczęście, twój gramofon umożliwia łatwą regulację wysokości podnoszenia ramienia poprzez cueing.
Ściągasz instrukcję obsługi (http://www.vinylengine.com/library/tech ... 3200.shtml) i na 9. stronie masz opisany proces.
Krótko mówiąc, mając odpowiedni śrubokręt, dociskasz lekko windę i przekręcasz śrubkę regulacyjną ruchem przeciwnym do wskazówek zegara by zwiększyć wysokość cueing (dystans między powierzchnią płyty, a igłą).
VTA przy AT13EaV:
Jest szansa, że nie odczujesz różnicy, niezależnie czy masz oryginalną igłę czy zamiennik, ale to już musiałbyś sam poeksperymentować (najlepiej ze słuchawkami).
Gdybyś na tej AT13 miał zamontowaną igłę od AT14 to sprawa byłaby bardziej krytyczna.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Tyrystor
Dzięki za rady, przydadzą się 

-
Hej,
mam gramofon Technics Sl-B3, z wkładką Blaupunkt EM240.
Jaki ustawić nacisk?
mam gramofon Technics Sl-B3, z wkładką Blaupunkt EM240.
Jaki ustawić nacisk?
- nasiaka
A czy ta sama wkładka nie występuje tez pod nazwą Technics EPC 270 tyle, że Blaupunkt po prostu zawarł umowę licencyjną z Technicsem ?
Nie wiem Magda, z tego co wynalazłam to nacisk od 1,5 do 2.
Ale lepiej niech bardziej doświadczeni koledzy się wypowiedzą
Nie wiem Magda, z tego co wynalazłam to nacisk od 1,5 do 2.
Ale lepiej niech bardziej doświadczeni koledzy się wypowiedzą

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
nasiaka:
Wszystko się zgadza
Optymalny nacisk to 1.75g.
Wszystko się zgadza

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- nasiaka
Dobra, to ja bede mało oryginalna, myślałam że poradzę sobie sama, ale coś mi nie idzie.
No wiec dotarł do mnie ten fisher mt 6221 z wkładka MG-35V
Na pierwszy rzut oka prezentuje się dobrze, wiec wzięłam się za ustawienie ramienia.
Poradziłam się różnych wątków na ten temat.
Ale mam coś takiego, jak kładę ramie na talerz to skacze, kurcze nie wiem jak to nazwać ale nie trzyma.
Nie wiem czy to wina nacisku igły?
No wiec dotarł do mnie ten fisher mt 6221 z wkładka MG-35V
Na pierwszy rzut oka prezentuje się dobrze, wiec wzięłam się za ustawienie ramienia.
Poradziłam się różnych wątków na ten temat.
Ale mam coś takiego, jak kładę ramie na talerz to skacze, kurcze nie wiem jak to nazwać ale nie trzyma.
Nie wiem czy to wina nacisku igły?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To ramię skacze czy igła nie trzyma?nasiaka pisze:Ale mam coś takiego, jak kładę ramie na talerz to skacze, kurcze nie wiem jak to nazwać ale nie trzyma.

Rozumiem, że ramię zbalansowałaś przed ustawieniem nacisku i antyskatingu?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- nasiaka
Ustawiłam ramię tak jak objaśniałeś na początku w tym temacie. Równolegle do talerza.
Igła nie trzyma, chyba za mały nacisk. Posiedzę nad tym jakieś parę h i pewnie to w końcu rozwiąże
Igła nie trzyma, chyba za mały nacisk. Posiedzę nad tym jakieś parę h i pewnie to w końcu rozwiąże