Jaki odtwarzacz CD?

ODPOWIEDZ
Latro
Gramofon: Technics SL1300

Jaki odtwarzacz CD?

Post autor: Latro »

501-502 ok 150-200zł
512-520 ok 300zł

501 ma napęd Philipsa, 502 coś tam już innego
520 nie wiem
a 512 napęd Sony Kss czyjakośtakcośtam czyli chyba najlepszy wybór byłby...

ale znalazłem coś takiego, chyba warte uwagi..?

http://allegro.pl/cd-cambridge-audio-az ... 85695.html

nie no, który podkupił, przyznać się :(
Muzyka, TV Republika i styka
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów :lol:
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Jaki odtwarzacz CD?

Post autor: darkman »

No taż" polecałem Ci tegoż onego" ;) Poszukaj czegoś z serii Azur.
Jest jeszcze jeden za 390 zdaje się, widzę też 540C to poprzednik, dość fajny za małe pieniądze, ale typ lasera do sprawdzenia, bo nie pamiętam. Jak planujesz na dłużej i w dobrej klasie to CA 640C.. ale są też inne fajne firmy.. :)
Laser koniecznie sprawdzaj jaki i potem dostępność. Nie sprawdzę za Ciebie, ale to bezbolesne. Sony KSS, OK tylko musisz wiedzieć jaki typ ; 213?
Potem laser sprawdź np tu:
http://www.impelshop.com/?item=711

Te NADy nie są złe, ale wyższe modele lepsiejsze nico. A do jakiego wzmaka to planujesz podłaczyć? Nad gra fajnie z CA, np u mnie, ale to tak BTW.
Latro

Jaki odtwarzacz CD?

Dzięki za linka, myslałem o Nadzie bo cd grałoby z Nadem 140, jednak jak się z tym przespałem i wrócił mi (chyba) rozsądek ;) to poszukam chyba jakiegoś DACa np. Muse 4 x tda ileśtam i ino transporty będę zmieniał :whistle:
Ratujmy nasze bobry!
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Jaki odtwarzacz CD?

Post autor: darkman »

Pewnie. Jak zmiana koncepcji to inna nieco bajka. Powodzenia. Transport co prawda nie jest i tak bez znaczenia, ale napisz potem co zdecydowałeś, tak z ciekawości poczytam(y).
pozdro,
Latro

Re: Jaki odtwarzacz CD?

Podobno w roli transporu świetnie sprawdza się Philips CD650. Nie wiem jak wypadłby np CA Azur któryśtam czy Nad cośtam itd itp i tak bezkońca :roll:
Ratujmy nasze bobry!
Awatar użytkownika
Tarkus

Jaki odtwarzacz CD?

Post autor: Tarkus »

Jako transport sprawdza się chyba każdy odtwarzacz z dobrym napędem ("gniotsa - nie łamiotsa") czytającym każdą płytę (również porysowaną, lekko niecentryczną itp.), a także z możliwie precyzyjnym masterclockiem. Reszta to...
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Awatar użytkownika
cooledit
Gramofon: Acoustic Solid

Jaki odtwarzacz CD?

Post autor: cooledit »

A może coś takiego

http://allegro.pl/cd-denon-dcd-625-wyso ... 54307.html

Polecam z czystym sumieniem. Miałem takiego przez lata i do dziś gra u kumpla bez najmniejszych problemów. W tamtych czasach to był drugi model od góry jak go kupowałem.
Acoustic Solid Classic Wood Black + Rega 303 + Goldring 2100 --> Graham Slee Era Gold V + PSU 1 --> Primare CD32 + I32 --> Focal CHORUS 836VW, kilka drucików z Acoustic Zen i Tara Labs
Latro

dzięki cooledit, ale kupiłem MUSE DAC 4X TDA1543 ino jeszcze przesyłka nie doszła
Ratujmy nasze bobry!
Awatar użytkownika
cooledit

No można i w ten deseń uderzyć. Miłego słuchania i wrażeń pełną siatkę. :D
Acoustic Solid Classic Wood Black + Rega 303 + Goldring 2100 --> Graham Slee Era Gold V + PSU 1 --> Primare CD32 + I32 --> Focal CHORUS 836VW, kilka drucików z Acoustic Zen i Tara Labs
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

Tarkus pisze:Jako transport sprawdza się chyba każdy odtwarzacz z dobrym napędem ("gniotsa - nie łamiotsa") czytającym każdą płytę (również porysowaną, lekko niecentryczną itp.), a także z możliwie precyzyjnym masterclockiem. Reszta to...
To nieprawda. Są mega różnice w dźwięku między urządzeniami , choć traktowanymi tylko jako "transport".
Podłącz sobie budżetowy odtwarzacz dvd jako transport to się zdziwisz jak beznadziejnie brzmi.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
Awatar użytkownika
cooledit

To prawda co pisze Myszor. Ale nawet z takiego kiepskiego napędu wyciągniesz dużo więcej z dobrym zewnętrznym przetwornikiem niż z wbudowanym.
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

Nie ma sensu zapinać porządnego daca do byle jakiego transportu moim zdaniem. Ale kto bogatemu zabroni :)
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Myszor pisze:Nie ma sensu zapinać porządnego daca do byle jakiego transportu moim zdaniem. Ale kto bogatemu zabroni :)
No jakoś nie moge sie z tym zgodzić. Transport i laser albo działa i czyta te zera i jedynki, albo nie. Oczywiście lepszy mechanizm poradzi sobie bardziej ze zjechanymi płytami. Ale jesli płyta jest OK i napęd ją czyta, to naprawdę nie jestem w stanie pojąć jak jeden strumień zer i jedynek mam być lepszy od takiego samego z super hiper napędu.

W komputerach siedzą najtańsze zupełnie nie audiofilskie napędy. I co? Office się gorzej zainstaluje? Czcionki krzywe będą?
Awatar użytkownika
cooledit

Nie jest to do końca tak, że jak przeczyta to jest OK. Ważna jest precyzja śledzenia ścieżki zapisu i dokładność sczytywania informacji. Im lepszy mechanizm odczytu tym mniej pracuje układ korekcji błędów. A każda informacja z układu korekcji to zatarcie pierwotnej informacji zawartej na płycie. Niby wydaje się, że jest wszystko dobrze ale to właśnie wtedy uciekają informacje o tych drobnych szczegółach które powodują różnice w jakości dźwięku między dobrym a bardzo dobrym napędem.
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

cooledit pisze: A każda informacja z układu korekcji to zatarcie pierwotnej informacji zawartej na płycie. Niby wydaje się, że jest wszystko dobrze ale to właśnie wtedy uciekają informacje o tych drobnych szczegółach które powodują różnice w jakości dźwięku między dobrym a bardzo dobrym napędem.
Sorry. Masz niewielkie pojęcie o układach korekcji danych cyfrowych. Coś słyszałeś o kompresji stratnej i bezstratnej. Polecam ostatnie odcinki Reduktora Szumów na YT.
ODPOWIEDZ