Jak czyścić płyty winylowe?

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
ODPOWIEDZ
eenneell

Post autor: eenneell »

Fotonal w myciu winyli działa tak samo jak w fotografii; powoduje to, że woda "ucieka", czyli spływa szybciej z powierzchni, a nie wysycha- dzięki temu nie pozostają żadne zacieki :!: W fotografii chodzi o to by "lico" zdjęcia nie mialo "liszaj", pyłków etc, (czyli chodzi o to samo co u winylka!"). Pewnie można dodać mniej Fotonalu niż w instrukcji. Poniewaz (jak Zauwazyłeś, każdy tu ma inne zdanie, to zacznij np. od 1/4 proporcji "z i nstrukcji fotonalowej"! (Czyli "naparstek" tzn ok.1cm3) a potem empirycznie kombinuj!
(Jak chcesz być bardzo precyzyjny to użyj strzykawki :!: )
A izopropanol to izopropanol :!: ;)
Miłej "alchemii" życzę :)
PS
Nie Zaczynaj od najcenniejszych krążków ;)
PS 2
Szanowni przedmówcy pomylili dwa problemy: czyszczenie płyt "czystych" i "zagnojonych"- a to są zupełnie różne zagadnienia!
pozdrawiam
Awatar użytkownika
marek_c4
Kontakt:

Re: Jak czyścić płyty winylowe?

Post autor: marek_c4 »

No to teraz wiem już wszystko.
Myjka w drodze, wodę dostałem dzisiaj w aptece :) , a izopropanol oraz fotonal mam nadzieję zdobyć w poniedziałek.
Jak wszystko dobrze pójdzie to we wtorek będzie pierwsza przepierka ;) .
Pozwolę sobie na napisanie kilku słów odnośnie wrażeń odsłuchowych z przed i po pranku.
Póki co dziękuję za informacje.
==========
Gramofon - Sony PS-515
CD - Onkyo DX-6900
Tuner - ITT-8065
Wzmacniacz - ITT-8045
Deck - ITT-8025
Kolumny - ITT-8093
http://www.winyl.net/download/file.php? ... &mode=view
==========
Pozdrawiam z Poznania
Marek
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

marek_c4 pisze:wodę dostałem dzisiaj w aptece :)
Szczęściarz. Co ja się napytałem w różnych warszawskich aptekach to zawsze odmawiają sprzedaży, tłumacząc że to tylko do celów medycznych, na receptę, itd. Dlatego stosuję teraz głównie wodę demineralizowaną zamiast destylowanej.
eenneell pisze:Szanowni przedmówcy pomylili dwa problemy: czyszczenie płyt "czystych" i "zagnojonych"- a to są zupełnie różne zagadnienia!
Co masz konkretnie na myśli?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Batman
Kontakt:

Post autor: Batman »

marek_c4 pisze:No to teraz wiem już wszystko.
Myjka w drodze, wodę dostałem dzisiaj w aptece :) , a izopropanol oraz fotonal mam nadzieję zdobyć w poniedziałek.
Pozwolę sobie na napisanie kilku słów odnośnie wrażeń odsłuchowych z przed i po pranku.
Skoro myjka w drodze to w zestawie nie ma czasem gotowego płynu do mycia?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Batman pisze:Skoro myjka w drodze to w zestawie nie ma czasem gotowego płynu do mycia?
Można kupić bez firmowego płynu, dzięki czemu kupujemy myjkę taniej.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
eenneell

Wojtek pisze:Co masz konkretnie na myśli?
O tym o czym pisal Jack wcześniej (a nie pisal o dziewczynach z playboya tarzających sie w błocku)
"Człek sie myje, a górnik szoruje" ;) "ALUZJU PONIAŁ"? czy jeszcze cos Panu trzeba wyjasnić? :evil: ?
pozdrawiam! :)
Awatar użytkownika
marek_c4
Kontakt:

Batman pisze:
marek_c4 pisze:No to teraz wiem już wszystko.
Skoro myjka w drodze to w zestawie nie ma czasem gotowego płynu do mycia?
Kupiłem w Wamacie.
Zapytałem czy da radę kupić myjkę bez płynu, i o ile taniej to wtedy będzie no i dostałem ją za 120zł.
Oczywiście gdyby nie wcześniejsza lektura tego forum, nie wiedziałbym że można taki płyn sobie samodzielnie skomponować, ba nie wiedziałbym że potrzebna mi jest myjka :D .
==========
Gramofon - Sony PS-515
CD - Onkyo DX-6900
Tuner - ITT-8065
Wzmacniacz - ITT-8045
Deck - ITT-8025
Kolumny - ITT-8093
==========
Pozdrawiam z Poznania
Marek
eenneell

:idea: Ciekawe, czy akumulator rozpoznaje różnicę pomiędzy wodą destylowaną,(2-3-krotnie), a demineralizowaną????
Czy po pierwszym myciu płyty to dalej jest woda demineralizowana, czy destylowana (2-3 krotnie???) :?:
:idea:Po pierwszym myciu woda staje sie 1-krotnie , po drugim 2- krotnie brudna!!!! :?: :twisted:
Darek

Post autor: Darek »

eenneell pisze:Po pierwszym myciu woda staje sie 1-krotnie , po drugim 2- krotnie brudna!!!!
Celna uwaga eenneell. Warto by wspomniec o filtrowaniu plynu. Chyba ze stoauje sie nowy po kilku plytach. Ja naprzyklad zastosowalem bardzo prosty ale skuteczny sposob. Mialem kiedys male akwarium, rybki odeszly, pozostal akwarium i sprzet. Wiec wykozystalem to. Zamiast wody jest plyn i sie filtruje calkiem niezle. Trzeba tylko za kazdym razem wymienic filtr, lub wklad. W moim wystarczy wymienic filtr. Troche to trwa ale jest skuteczniejsze od filtrow do kawy. Testowalem tez filtrowanie za pomoca filtrow do wody, ale jest to zbyt kosztowne.
marek_c4 pisze:Myjka w drodze, wodę dostałem dzisiaj w aptece , a izopropanol oraz fotonal mam nadzieję zdobyć w poniedziałek.
Jak wszystko dobrze pójdzie to we wtorek będzie pierwsza przepierka .
Przed rozpoczeciem mycia upewnij sie czy krazek do ktorego przymocowujesz plyte dobrze zakrywa label, gdyz w przeciwnym wypadku moze nastapic odbarwienie (uszkodzenie labela) no i do plynu przedostanie sie farba. Mozesz czesto spotkac sie z takim przypadkiem. Polskie labele sa bardzo slabo zabezpieczone, lub wogole nie byly zabezpieczone. Warto pomyslec o dodatkowym zabezpieczeniu w postaci uszczelki. Podczas mycia i zmiany kierunku obrotu, unies troszke ja do gory, wtedy szczoteczki nie beda blokowaly. Mozna tez zakrecic troszke mocniej i nic sie nie stanie tylko gdy masz wiecej plynu w myjce moze troche sie wylac. Nie dziw sie gdy jedna plyta bedzie szla lekko a druga ciezej, to normalne. Po zakonczeniu mycia nie zapomnij przplukac myjki. Szkoda zeby brud po plytach pozostal na szczotkach. Polecam tez w zaopatrzenie sie w sztoteczke do czyszczenia plyt.
Tylko nie puszczaj plyt zaraz po myciu. Trzeba troche odczekac :mrgreen:
Powodzenia :D Efekty swojej pracy uslyszysz odrazu :whistle:
Awatar użytkownika
marek_c4
Kontakt:

Nie pisałem o tym, ale razem z myjką kupiłem też taką szczoteczkę:
http://allegro.pl/mini-zestaw-do-czyszc ... 72822.html
O ile się nie mylę to w zestawie z myjką jest jakiś lejek z filtrem
Powiem szczerze że nie mogę się już doczekać, ale zawsze tak mi się dłuży jak zrobię zakupy przez internet w piątek :) .
==========
Gramofon - Sony PS-515
CD - Onkyo DX-6900
Tuner - ITT-8065
Wzmacniacz - ITT-8045
Deck - ITT-8025
Kolumny - ITT-8093
==========
Pozdrawiam z Poznania
Marek
Darek

marek_c4 pisze:Nie pisałem o tym, ale razem z myjką kupiłem też taką szczoteczkę:
Chodzilo mi o taka szczoteczke
DSCF8618.JPG
W zestawie masz lejek i on sie przyda, ale filtry sa do bani. Szkoda czsu na te filtry, juz lepiej zastosuj 2 zlaczone filtry do kawy.
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Post autor: JacK »

Darek pisze: W zestawie masz lejek i on sie przyda, ale filtry sa do bani. Szkoda czasu na te filtry, juz lepiej zastosuj 2 zlaczone filtry do kawy.
Ja mam sześć płatków filtrów w lejku i nienarzekam, zawsze po praniu jak przeleje filtr znajduje na tym syfek czyli filtracja działa. Jak nalewam mikstury do myjki to też profilaktyczne przelewam przez lejek z filtrem. Zawsze po użyciu filtry i lejek płucze ciepłą wodą. Wspomniałem że mam sześć płatków , a to dlatego że kolega też kupił myjke i dał mi swoje trzy jako mu zbędne. On stosuje z bardzo dobrym skutkiem duży kuchenny lejek z napchaną w środku watą perlonową czyli sztuczną włókniną stosowaną w filtrach wodnych np. w akwarystyce. Można ją dostać za grosze w każdym lepszym sklepie z rybkami.
http://www.zoologiczny.sklep.pl/Filtus_ ... 183___2179
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Darek

JacK pisze:. On stosuje z bardzo dobrym skutkiem duży kuchenny lejek z napchaną w środku watą perlonową czyli sztuczną włókniną stosowaną w filtrach wodnych np. w akwarystyce. Można ją dostać za grosze w każdym lepszym sklepie z rybkami.
I o to wlasnie chodzi. Dodatkowo wykozystuje pompke z filtrem od rybek, ale to tylko dlatego ze akurat mialem.
Awatar użytkownika
marek_c4
Kontakt:

Darek pisze:
marek_c4 pisze:Nie pisałem o tym, ale razem z myjką kupiłem też taką szczoteczkę:
Chodzilo mi o taka szczoteczke
DSCF8618.JPG
Gdzieś tutaj wyczytałem że nie są najlepsze bo potrafią gubić włosy które potem wchodzą w rowki płyt, i dlatego kupiłem taką welurową.
Jak się nie spisze to kupię coś lepszego.
==========
Gramofon - Sony PS-515
CD - Onkyo DX-6900
Tuner - ITT-8065
Wzmacniacz - ITT-8045
Deck - ITT-8025
Kolumny - ITT-8093
==========
Pozdrawiam z Poznania
Marek
Darek

marek_c4 pisze:Gdzieś tutaj wyczytałem że nie są najlepsze bo potrafią gubić włosy które potem wchodzą w rowki płyt, i dlatego kupiłem taką welurową.
Jak się nie spisze to kupię coś lepszego.
Ja mam i nie spotkalem sie z tym aby wloski gubila. Moze ktos mial jakas felerna? Ta szczoteczka jest typowo elektrostatyczna i przy okazji usowa drobne pylki kurzu. Zawsze gdy puszczam plyte to najpierw stosuje szczoteczke. Bardzo dobre sa tez koszulki NAGAOKA 102 http://www.ebay.co.uk/itm/Nagaoka-102-A ... 208wt_1270
warto przechowywac plyty w tych koszulkach
ODPOWIEDZ