Co zrobić?
-
Co zrobić?
Witam,
Od paru miesięcy jestem posiadaczem dwóch gramofonów Technics SL-1210 mk2 oraz miksera Pioneer DJM 600. Tak zaczęła się moja przygoda z winylami. Przez te miesiące chłonąłem wiedzę o analogowym świecie aby wiedzieć co ma i jak tego używać. Jestem zachwycony analogowym brzmieniem mimo, że nie mam kolumn i wzmacniacza i na razie delektuję się tylko na nędznych słuchawkach. Tu właśnie muszę Was poprosić o pomoc.
Nie jestem ani nie planuję zostać DJ-em więc wymyśliłem takie dwie opcje:
- sprzedać wszystko opisane powyżej i zakupić: nowy gramofon Audio Technica AT-LP120 lub Denon DP300F + Ortofon 2M RED, głośniki Q ACOUSTICS CONCEPT 20.
- zostawić jeden SL-1210 i dokupić pozostałe elementy j/w.
W zestawie oczywiście brakuje wzmacniacze, bo w tym temacie zupełnie się zgubiłem. Przedwzamcniacz + wzmacniacz czy wzmacniacz z phono? Tranzystory czy lampy? Jakie modele i firmy są godne uwagi?
Nie jestem audiofilem, słucham różnego rodzaju muzyki i jak wspomniałem na początku, jestem na początku winylowej drogi.
Za wszystkie porady sugestie i odpowiedzi z góry dziękuję.
Od paru miesięcy jestem posiadaczem dwóch gramofonów Technics SL-1210 mk2 oraz miksera Pioneer DJM 600. Tak zaczęła się moja przygoda z winylami. Przez te miesiące chłonąłem wiedzę o analogowym świecie aby wiedzieć co ma i jak tego używać. Jestem zachwycony analogowym brzmieniem mimo, że nie mam kolumn i wzmacniacza i na razie delektuję się tylko na nędznych słuchawkach. Tu właśnie muszę Was poprosić o pomoc.
Nie jestem ani nie planuję zostać DJ-em więc wymyśliłem takie dwie opcje:
- sprzedać wszystko opisane powyżej i zakupić: nowy gramofon Audio Technica AT-LP120 lub Denon DP300F + Ortofon 2M RED, głośniki Q ACOUSTICS CONCEPT 20.
- zostawić jeden SL-1210 i dokupić pozostałe elementy j/w.
W zestawie oczywiście brakuje wzmacniacze, bo w tym temacie zupełnie się zgubiłem. Przedwzamcniacz + wzmacniacz czy wzmacniacz z phono? Tranzystory czy lampy? Jakie modele i firmy są godne uwagi?
Nie jestem audiofilem, słucham różnego rodzaju muzyki i jak wspomniałem na początku, jestem na początku winylowej drogi.
Za wszystkie porady sugestie i odpowiedzi z góry dziękuję.
-
Co zrobić?
Technicsa nie sprzedawaj, bo to jeden z lepszych gramofonów na rynku. Jak jest w dobrym stanie oczywiście.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Co zrobić?
To po kiego grzyba Tobie 2 Technicsy i mikser?davideq pisze:Nie jestem ani nie planuję zostać DJ-em

Najsensowniejsza opcja. Dokupisz sobie wzmacniacz i kolumny, przy okazji może wkładkę zmienisz (nie, nie na 2M Red) i będzie grałodavideq pisze:- zostawić jeden SL-1210 i dokupić pozostałe elementy j/w.

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Co zrobić?
Hehe, oczywiście było to dziełem przypadku. Mogłem kupić cały zestaw albo nic. Zdecydowałem się bo wiedziałem, że będzie to fajna muzyczna przygoda.To po kiego grzyba Tobie 2 Technicsy i mikser?
Polecisz jakąś wkładkę zamiast 2M red. Tak do max. 400 pln? Obecnie mam Ortofon Concorde DJ S więc czeka mnie jeszcze zakup headshell'a.
Mogę liczyć na jakieś propozycje wzmacniacza do tych głośników? http://www.qacoustics.co.uk/concept-20- ... eakers.htm
-
- Gramofon: Micro Seiki DDX
Co zrobić?
a po kij Tobie inna wkładka i koszyczek.
Nowa igła OM 10 albo OM 2O i nic nie musisz zmieniać. Jeśli nie potrzebujesz nagle kasy nic nie sprzedawaj. Masz dwa niezłe gramofony(choć nie wiem w jakim stanie). Mikser pracuje ja ko pre i na początek wystarczy.
Z czasem zakupisz wzmacniacz kolumny i całą resztę. A może jeszcze kiedyś będziesz DJ
Nowa igła OM 10 albo OM 2O i nic nie musisz zmieniać. Jeśli nie potrzebujesz nagle kasy nic nie sprzedawaj. Masz dwa niezłe gramofony(choć nie wiem w jakim stanie). Mikser pracuje ja ko pre i na początek wystarczy.
Z czasem zakupisz wzmacniacz kolumny i całą resztę. A może jeszcze kiedyś będziesz DJ

- ojcie_c
- Gramofon: Technics SL-1200GR
Re: Co zrobić?
Jeśli nie masz, zakup sobie oryginalną matę gumową o grubości 6mm. Przypuszczam, że masz w tym momencie filcowe slipmaty, gumowa lepiej nadaje się do odsłuchu.
Technics: SL-1200GR +SL-PG42A +ST-610 + RS-BX707 +Onkyo A 8450 +2xJamo C95
-
Dzięki Panowie,
O matach już myślałem bo mam stare filce, które zostawiają na płytach mnóstwo syfu.
Z wymianą igły to strzał w dziesiątkę, bo nie wiedziałem, że można wymienić samą igłę.
Jeszcze raz dzięki!
O matach już myślałem bo mam stare filce, które zostawiają na płytach mnóstwo syfu.
Z wymianą igły to strzał w dziesiątkę, bo nie wiedziałem, że można wymienić samą igłę.
Jeszcze raz dzięki!
- krolix
Hm... Ortofon poleca te igły do różnych wkładek, m.in. concordów ale do DJ S akurat nie. Na bank będą pasować i dobrze grać?MISSE pisze: Nowa igła OM 10 albo OM 2O i nic nie musisz zmieniać.
-
- Gramofon: Technics sl-2000
Co zrobić?
Cześć Davideq, chciałbym się dowiedzieć czy nie chciałbyś się niedrogo pozbyć nadmiarowego sprzętu-Gramofonu
,właśnie od dłuższego czasu miałem w planach rozpoczęcie przygody z winylami miałem również kilka propozycji z jakimi mogę zacząć,ale osoba z forum odradziła mi je i doradziła,żebym znalazł z tobą kontakt,co o tym sądzisz i za jaką cenę byłbyś zdolny zaoferować mi sprzęt i czy mógłbyś opisać/dać zdj w jakim jest stanie.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Co zrobić?
Tak. Ortofon nie bawił się w ograniczenia z seriami OM/Concorde.krolix pisze:Na bank będą pasować i dobrze grać?
Muszka:
Jak davideq będzie chciał cokolwiek sprzedać to zrobi ogłoszenie na forumowej giełdzie. Póki co chce rozwiązać problem

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum