Witajcie!
Noszę się z zamiarem przejścia z mini-wieży na coś bardziej grającego
Narazie chcę zdobyć wiedzę i przygotować się do zakupu merytorycznie i finansowo.
Założenia są następujące dla zestawu docelowego:
1. Słuchanie muzyki w tle codziennego życia w pokoju 21m2.
2. Klimat raczej spokojny, ale czasem też coś żywszego - klasyka, muzyka filmowa, smooth jazz, blues, ale też trochę rocka, disco z lat 80. Generalnie jednak nie za głośno: blok + dzieciątko (narazie w drodze).
Dlatego nie chciałbym też jakoś specjalnie dobierać sprzętu pod gatunek.
3. Słuchanie dużo radia (rmf classic), w dalszej kolejności CD i Winyl.
4. Wymiana może/powinna następować stopniowo z wykorzystaniem podzespołów mini-wieży.
mały komentarz: np. zakup wzmacniacza, do którego podpinam wieżę jako źródło, głośniki na wyjście wzmacniacza i zbieram wiedzę/finanse dalej
5. Nie mam wyrobionego ucha i mogę nie zauważyć różnicy w jakości kabelka, czy jakiejś pozłacanej końcówki

6. Wstępnie chciałbym przeznaczyć ok 500PLN na każdy element:
- wzmacniacz
- tuner + CD
- kolumny
- gramofon
Czy to opcja bardzo budżetowa?
7. Zakupy w zasadzie tylko używanych sprzętów - starych z lat 70-90.
Jakoś mam do nich większe zaufanie, niż do obecnych. No i mają tego starego duch często

8. Mogę i chcę kompletować sprzęt powoli, idąc w jakąś tam jakość

(tzn. bez "przeginki") tak, aby sprzęt cieszył długo i bardzo. Chcę skompletować sprzęt z rozwagą i świadomie

Mam czas, nie spieszy mi się
Pytania na początek to:
1. W jakiej kolejności kompletować sprzęt? Zakładam kolejność: wzmacniacz -> źródło (tuner + CD) -> kolumny -> gramofon
2. Czy równy podział cen ma sens, czy może lepiej wydać na coś więcej, a na co innego mniej?
3. Jak dobrać kolumny do pokoju/wzmacniacza? np. czy jeśli wzmacniacz ma wyjście 8ohm, czy mogę podłączyć do niego głośniki od mini-wieży 6ohm?
4. Z Założenia we wzmacniaczy chcę mieć preamp do gramofonu (wiem, że osobny zawsze lepszy

) - czy to dobry pomysł? np. Kenwood KA-660D
5. Gdzie szukać pewniejszych źródeł starego sprzętu? - jako laik nie ufałbym allegro, chyba, że polecicie jakiegoś sprzedawcę. A może np. bez obaw można kupić wzmacniacz, a już gramofon nie?
6. Jak i gdzie zdobyć wiedzę i takie wyczucie które modele są dobre? czy można założyć, że np. firma x produkowała w latach n-n modele serii y i np. takich szukać.
7. Nie chcę rad: kup taki tani zestawik na początek, a potem sobie wymienisz - nie chcę wymieniać

Chcę kupować pokolei, ale już docelowe sprzęty.
7. Dziękuję za pomoc!
I trochę z innej beczki. W mini-wieży zepsuł mi się CD i niestety jego wymiana to 270PLN za same części. Może ktoś z Was poradzić gdzie szukać tańszego źródełka? Mini-wieża Panasonic SA-PM25.
Uff! Ktoś dotarł do końca?

Dobrego dnia!