Dual 604 zanikanie jednego kanału
-
- Gramofon: Dual 604
Witam
Chyba od samego początku jak kupiłem mojego Duala 604 mam problem z zanikaniem jednego kanału. Nie wiem dokładnie czy to jest od początku jak go posiadam bo nie występuje to stale. Na początku myślałem, że to coś z wkładką odesłałem ją dostałem następną i po jakimś czasie znów się problem pojawił. Okazuje się, że na każdej wkładce którą mam (mam 3 sztuki każda z innym koszykiem) występuje ten sam problem.
Zanika jeden kanał i to raz jest za chwilę nie ma albo charczy itp. Jak popuka się w obudowę gramofonu to zaczyna załapywać i czasem załapie ale za chwilę znów nie ma. Nie chcę pukać tak cały czas bo to niedobre dla płyty i igły. Na pewno jest to coś z gramofonem reszta sprzętu jest ok bo ewidentnie wystarczy popukać w gramofon lub w półkę i jest efekt zresztą występuje to tylko przy włączeniu gramofonu. Wymieniłem najpierw kable sygnałowe (przy okazji zrobiłem sobie kable takie jak na forum poleca Ahaja) nic to nie pomogło, następnie poszło okablowanie w ramieniu (dokładnie to wczoraj wymieniłem na licę nawojową) też nie ma poprawy.
Nie bardzo wiem co jeszcze można sprawdzić. Dodam, że jak sprawdzam miernikiem połączenia to wszystko jest niby ok. Czasem jak załapie to jest dobrze przez jakiś czas ale najczęściej nie wytrzymuje jednego utworu. Nie bardzo widzę gdzie jeszcze mógłby być problem z połączeniem na tyle aby przy takim delikatnym pukaniu był efekt.
Może ma ktoś jakiś pomysł albo borykał się z czymś takim to proszę o pomoc bo nie idzie słuchać muzyki.
Pozdrawiam
Chyba od samego początku jak kupiłem mojego Duala 604 mam problem z zanikaniem jednego kanału. Nie wiem dokładnie czy to jest od początku jak go posiadam bo nie występuje to stale. Na początku myślałem, że to coś z wkładką odesłałem ją dostałem następną i po jakimś czasie znów się problem pojawił. Okazuje się, że na każdej wkładce którą mam (mam 3 sztuki każda z innym koszykiem) występuje ten sam problem.
Zanika jeden kanał i to raz jest za chwilę nie ma albo charczy itp. Jak popuka się w obudowę gramofonu to zaczyna załapywać i czasem załapie ale za chwilę znów nie ma. Nie chcę pukać tak cały czas bo to niedobre dla płyty i igły. Na pewno jest to coś z gramofonem reszta sprzętu jest ok bo ewidentnie wystarczy popukać w gramofon lub w półkę i jest efekt zresztą występuje to tylko przy włączeniu gramofonu. Wymieniłem najpierw kable sygnałowe (przy okazji zrobiłem sobie kable takie jak na forum poleca Ahaja) nic to nie pomogło, następnie poszło okablowanie w ramieniu (dokładnie to wczoraj wymieniłem na licę nawojową) też nie ma poprawy.
Nie bardzo wiem co jeszcze można sprawdzić. Dodam, że jak sprawdzam miernikiem połączenia to wszystko jest niby ok. Czasem jak załapie to jest dobrze przez jakiś czas ale najczęściej nie wytrzymuje jednego utworu. Nie bardzo widzę gdzie jeszcze mógłby być problem z połączeniem na tyle aby przy takim delikatnym pukaniu był efekt.
Może ma ktoś jakiś pomysł albo borykał się z czymś takim to proszę o pomoc bo nie idzie słuchać muzyki.
Pozdrawiam
- chudy_b
Jeśli wymieniałeś wszystkie przewody to raczej żadnych niekontaktów nie ma. A może nie o niekontakt chodzi, a o zwieranie sygnału do masy?
Piszesz, że reszta sprzętu jest OK, ale zamień na wszelki wypadek kanały przy przedwzmacniaczu. Będziesz miał pewność.
Piszesz, że reszta sprzętu jest OK, ale zamień na wszelki wypadek kanały przy przedwzmacniaczu. Będziesz miał pewność.
-
Re: Dual 604 zanikanie jednego kanału
Już zamieniałem podłączałem pod drugie wejście, montowałem inny przedwzmacniacz i jest tak samo.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Styki w headshellu?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Właściwie chyba tylko to pozostało. Przy wymianie kabli w ramieniu wyjmowałem tą płytkę ze stykami i wyglądała w miarę. Będę musiał ją przelutować bo samo czyszczenie za bardzo nic nie daje.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie zapomnij też o kabelkach przy wkładce. Je również możesz zamienić stronami dla testu 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Witam
Dobry pomysł Wojtek, dzięki, faktycznie będę wiedział w którym miejscu jest coś nie tak. Wczoraj jeszcze trochę się z tą płytką pomocowałem, poczyściłem i jest dużo lepiej. Nie wiem czy jak ją pocynuję to nie wpłynie to na sygnał (większy opór). Mogę jeszcze podmienić tą płytkę bo mam Duala 502 na części chyba były te same ale to wiąże się z przelutowywaniem kabelków.
Pozdrawiam
Dobry pomysł Wojtek, dzięki, faktycznie będę wiedział w którym miejscu jest coś nie tak. Wczoraj jeszcze trochę się z tą płytką pomocowałem, poczyściłem i jest dużo lepiej. Nie wiem czy jak ją pocynuję to nie wpłynie to na sygnał (większy opór). Mogę jeszcze podmienić tą płytkę bo mam Duala 502 na części chyba były te same ale to wiąże się z przelutowywaniem kabelków.
Pozdrawiam
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Może wystarczy sama wymiana półkoszyków, jeśli kosz z 502 jest kompletny.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Chodzi o to jak pisałem wyżej, że półkoszyki mam 3 różne z różnymi wkładkami aby nie ustawiać co chwilę wszystkiego i na każdym mam ten sam efekt, dlatego raczej to nie półkoszyk tylko może ta płytka co jest w ramieniu, do której dociskają się bolce. Jak pozamieniam kable to będę wiedział czy to przed koszykiem czy za.
- chudy_b
Dlaczego większy? Opór będzie mniejszy. Pocynuj, może sa jakies mikropęknięcia.strzewka pisze:Nie wiem czy jak ją pocynuję to nie wpłynie to na sygnał (większy opór).
-
Nie wiem jestem laikiem w tych sprawach, chodziło mi o to czy przypadkiem warstwa cyny nie spowoduje większego opory dla takich małych napięć.
- chudy_b
Po zastanowieniu to chyba nie wiem co chcesz cynować. Jesli chodzi o jakieś ścieżki przewodzące, to jak najbardziej cynuj. Jesli styki, to nie. Wyczyść je jakimś środkiem do styków.strzewka pisze:chodziło mi o to czy przypadkiem warstwa cyny nie spowoduje większego opory dla takich małych napięć
-
Chciałem pocynować ścieżki tam w ramieniu jest taka płytka która ma ścieżki do których dociskają się bolce od koszyka. Może pod wpływem nacisku tych bolcy (one są na sprężynkach) z czasem powstały jakieś mikropęknięcia w ścieżkach i to powoduje te zaniki.