Nie chce mi się wchdzić w dyskusje typu audio voodoo, w której jeszcze nikt nikomu nic nie udowodnił, ale:
161GW111 pisze:Przewody głośnikowe są ta samo ważny , jak każdy klocek do słuchanie muzyki .
Z tym "tak samo" to gruba przesada. Mając 3 stówy do wydania, to jednak zamiast grubych jak palec kabli, kupiłbym sobie dobrą wkładkę. I jestem pewien, że efekt bym usłyszał. Wymiany kabli raczej nie, a juz na pewno nie jakoś wyraźnie.
Po za tym pamiętajmy, że mowimy o instalacji domowej, gdzie muzyki słuchamy najczęściej niezbyt głośno, a nie o instalacjach kilowatowych do nagłosnienia koncertów.
161GW111 pisze:Za pomocą przewodów możemy sobie kształtować charakterystykę audio
Taak? A nawet jesli jest to prawda, to znasz jakieś zasady? Takie typu, ze jesli chcę mieć mocniejsze wysokie tony, to powinienem przywiązać kokardkę w 1/3 długości? Czy też może to bardziej jest tak trochę na chybił trafił. Z zaklinaniem rzeczywistości na czele.
161GW111 pisze:Przewód głośnikowy powinien mieć :
Szczegółowy, dokładny, szybki.
Przewód taki powinien być? Znaczy co? Ma szybko zapierdzielać po podłodze, szczegółowo omijając krzesła? No dobra, oczywiście żartuję. Tobie chodziło o dzwięk, nie o kabel i tu się z Toba zgadzam. Nie zgadzam się co do wpływu kabla na ten dźwięk.
161GW111 pisze:Przestrzeń i głębia jest na najwyższym poziomie.
voodoo
161GW111 pisze:Kontrola najniższych częstotliwości
I tu się z Tobą zgadzam, bo do kontrolowania głośników basowych potrzebne są duże prądy. A te mogą z cienkiego kabla zrobić grzałkę. Jednak bez przesady, nie o takich prądach mówimy w domowym audio.
Każdy kto zaglądał do starszych wzmacniaczy czy kolumn wie, że sa one zmontowane na normlanych przewodach, często cieńszych niż 1mm. Nikt nie robił z tego problemu, a jak wiemy, ówcześni inżynierowie znali sie na swojej robocie.
161GW111 pisze:Przewody głośnikowe powinny być jak najkrótsze
Zgoda
161GW111 pisze:1,5m -2.5m
A co jesli kolumny stoją 3 m od wzmacniacza?
161GW111 pisze:Czy koniecznie muszą być wykonane z miedzi ?
Nie koniecznie. Powinnny jak najlepiej przewodzić prąd. Od miedzi lepiej prąd przewodzi srebro. Ale nie robi się przewodów ze srebra. Chociaż kto wie. Parę osób pewnie byłoby na nie stać.
161GW111 pisze:powinny wykonane z litego materiału dobrze przewodzącego
Idąc tym tokiem myslenia, to w sklepach audio powinny być dostępne szyny kolejowe.
Pod rozwagę podaję rezystancję właściwą miedzi. Wynosi 1,72 * 10 do minus ÓSMEJ. Metrowy przewód z miedzi o grubości 1mm ma rezystancję około 0,0002 Ohma. Jesli grubość przewodu zwiększymy do 4mm, opór spadnie 16 razy. Jednak jedna i druga wartość jest w praktyce nie mierzalna. Spadków napięcia i mocy traconej w takich przewodach nie chce mi się liczyć.