Dual 750-1 czy nadaje się do MC?

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
ODPOWIEDZ
Dualek

Dual 750 - MM na MC

Post autor: Dualek »

Witam.
Do tej pory słuchałem czarnych krążków na Dualu 750 z wkładką DN 750,kupiłem ten model jako nie zawodny,solidny itd.i ze świadomością że z czasem można zawiesić pod nim wkładkę MC.Do tej pory temat tej że wkładki był odłożony "na półkę"ale trafił mi się "rozbity dual 741"z wkładką MCC 120.Obudowa jest rozbita,antyskating nie działa ale jakoś kręci,więc z ciekawości ustawiłem przeciwwagę,płytę na pokład,PRE na MC i winda w dół..To co usłyszałem to mi szczęka opadła,na nowo odkrywam swoje płyty,jest bas,przestrzeń,wybrzmienie,jakiego dotąd nie słyszałem.Równolegle wsuwam CD do napędu i nie ma szans,nawet poziom głośności ten sam.Radość niestety psuję antyskating,igła na ryskach od razu gubi tor i ogólnie stan obudowy tragiczny.Postanowiłem przeadoptować wkładkę do Duala 750,oczywiście uchwyt nie pasuje ale sobie poradziłem.Odpaliłem 750-tkę z MC i lipa gra tak jak grało z MM.a do dźwięku z 741 nie ma porównania,jest zamulony a myślałem że będzie jeszcze lepiej..Zauważyłem dwie różnice: 1) Ramię nie jest w poziomie i czy w 750 jest w ogóle możliwość ustawienia VTA? 2)Odległość igły od osi obrotu ramienia jest inna ok.5mm niż w 741.Którą odległość ustawić tę z 741 czy z 750? Czy to może mieć wpływ na gorszą jakość odtwarzania? Czy w ogóle ta wkładka nie pasuje do tego ramienia i nie ma sensu się męczć?
Lenco l75 - Jelco750, Telefunken s600 - Ortofon Quintet Bronze; Dual Cs 741Q - Shure V15III;Nuda MM/MC;Philips CD630; Amplifon Set 42; Focal Zoller Expresion
Dualek

Witam,posiadam tytułowy gramofon z wpiętą jak dotąd z DN750 i chciałbym zacząć zabawę we wkładki MC.Decyzja taka zapadła po odsłuchu Dual 741Q z wkładką MCC 120/dn 120.Różnica w dźwięku była wyraźna w każdym aspekcie :shock: .Po przerobieniu headshela w 750 podpiąłem to MCC ale to już nie było to samo.Nie wiem czy to tylko kwestia nie odpowiedniego skalibrowania tego ramienia z wkładką czy po prostu to ramię się nie nadaje i szukać innego modelu?..Bo z tego brzmienia już nie zrezygnuję!.. :D
Lenco l75 - Jelco750, Telefunken s600 - Ortofon Quintet Bronze; Dual Cs 741Q - Shure V15III;Nuda MM/MC;Philips CD630; Amplifon Set 42; Focal Zoller Expresion
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Widzę że jesteś niecierpliwy skoro uznałeś że sensowne jest zakładanie tematów o tym samym w dwóch działach... :morda:
Połączyłem obydwa tematy ;)

W jaki sposób zaadaptowałeś mocowanie wkładki na CS 750? Zrób zdjęcie najlepiej :)
Czy overhang się zgadza? Mamy do czynienia z różnymi ramionami więc geometria niekoniecznie musi się zgadzać między nimi.

Tak, w 750 jest możliwość ustawienia VTA.
Nie ma to jak znać swój gramofon :morda: Odwołuję do instrukcji obsługi ;)

Dual MCC 120 jest kompatybilna z ramieniem Dual CS 750.

Nie wiem czy wiesz, ale MCC 120 to wkładka MC High Output, czyli wystarczy przedwzmacniacz pod MM by móc słuchać.

Dodam jeszcze że wkładka Dual DN 750 to nic innego jak Ortofon OM 20.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Dualek

Re: Dual 750-1 czy nadaje się do MC?

Witam Panie Wojtku.
Wojtek pisze:Widzę że jesteś niecierpliwy skoro uznałeś że sensowne jest zakładanie tematów o tym samym w dwóch działach... :morda:
Połączyłem obydwa tematy ;)
Tak,doskonale Pan mnie określił..jestem niecierpliwy.
Wojtek pisze:W jaki sposób zaadaptowałeś mocowanie wkładki na CS 750? Zrób zdjęcie najlepiej :)
Czy overhang się zgadza? Mamy do czynienia z różnymi ramionami więc geometria niekoniecznie musi się zgadzać między nimi.
No w taki sposób że wywierciłem otworek w headshelu 750-tki i od góry przykręciłem śrubką.(foto.)Starałem się tak to zrobić by igła z MCC była w tej samej odległości od osi obrotu ramienia co DN 750.
Overhang.Odległości: oś płyty>oś obrotu ramienia> igła są identyczne no tu może z 1mm różnicy.
Wojtek pisze:Tak, w 750 jest możliwość ustawienia VTA.
Nie ma to jak znać swój gramofon :morda: Odwołuję do instrukcji obsługi ;)
VTA jest inne gdyż wysokości wkładek są inne.Instrukcję gdybym miał to znał bym ją na pamięć.
Wojtek pisze:Nie wiem czy wiesz, ale MCC 120 to wkładka MC High Output, czyli wystarczy przedwzmacniacz pod MM by móc słuchać.
Tak czytałem na ten temat,chociaż w opisie szukając danych o dociążeniu igły znalazłem dane pt."trnsfer factor 0,4mV/cms a to by ją plasowało w przedziale "LOW".
To aż tak istotne nie jest ważne by zagrała tak jak w 741 a mam nadzieję lepiej..
Tak słuchałem jej na PRE MM i grało tak jak DN750 gdy przełączam na MC dostaje olśnienia,dźwięk jest przejrzysty ,czytelny,głębszy no tak jak pisałem ogólna poprawa.Dlaczego tak jest?
Wojtek pisze:Dodam jeszcze że wkładka Dual DN 750 to nic innego jak Ortofon OM 20.
Tak,o tym wiem.

Jestem w posiadaniu ładnie utrzymanej 750-ki i chciałbym by u mnie została i wydobyć z niej jak najlepszy dźwięk.Nie upieram się przy tej MCC 120,jeśli będzie trzeba a jak ktoś z miłych forumowiczów podpowie jaką wkładkę kupić,co zmienić to tak zrobię a nawet jeśli trzeba będzie się rozstać z tym Dualem bo będzie lepiej,rozsądniej pomyśleć o czym innym to w poszukiwaniu lepszego dźwięku też to zrobię.
Załączniki
WP_20151203_16_36_08_Pro.jpg
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dualek pisze:VTA jest inne gdyż wysokości wkładek są inne.Instrukcję gdybym miał to znał bym ją na pamięć.
W takim razie, proszę: http://dual.pytalhost.eu/750/

Skoro jesteś pewien poprawności ustawienia overhang to spoko, o ile oczywiście poprzednio zamontowany DN 750 miał poprawne ustawienie :)
Dualek pisze:Tak słuchałem jej na PRE MM i grało tak jak DN750 gdy przełączam na MC dostaje olśnienia,dźwięk jest przejrzysty ,czytelny,głębszy no tak jak pisałem ogólna poprawa.Dlaczego tak jest?
Jaki masz wzmacniacz/preamp?
Dualek pisze:jaką wkładkę kupić,co zmienić to tak zrobię a nawet jeśli trzeba będzie się rozstać z tym Dualem bo będzie lepiej,rozsądniej pomyśleć o czym innym to w poszukiwaniu lepszego dźwięku też to zrobię.
Na razie za mało wiemy o Twoich oczekiwaniach by rzucać propozycjami.

Swoją drogą, zmieniałeś kiedykolwiek igłę w DN 750? Jak długo już używasz gramofonu?
Wsparcie finansowe forum
Dualek

O!wspaniala lektura,

Nie jestem pewien,napisałem tylko jak jest.
Jako PRE to narazie jest wejście Phono we wzmacniaczu Denon PMA 2000R.
Wzmacniacz mam lampowy i chciałbym jednak dopasować Pre lampowe,rozglądałem się za CS Blue lecz się wstrzymam.
Dualek pisze:Swoją drogą, zmieniałeś kiedykolwiek igłę w DN 750? Jak długo już używasz gramofonu?
Tu mnie Pan ma,otóż nie.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dualek pisze:Nie jestem pewien,napisałem tylko jak jest.
Skoro tak to zainteresuj się szablonami do ustawiania wkładki. Pod Duala raczej najlepiej będzie zastosować geometrię Stevensona.
Lepiej być pewnym.

Hmm... kto wie, może MCC 120 tak jak MCC 110 jest tak naprawdę wkładką MC LO, a nie MC HO, ale z drugiej strony wtedy raczej kiepsko by to grało pod MM, a nie porównywalnie z DN 750.
Ewentualnie jest jeszcze opcja że w swojej MCC 120 masz igłę od MCC 110 :)

Od regulacji wysokości podstawy ramienia jest śrubka oznaczona nr 19 w instrukcji. Przypuszczam że luzuje ona ramię, które następnie można podnosić albo opuszczać w pewnym zakresie.
Dualek pisze:Tu mnie Pan ma,otóż nie.
Wypadałoby wymienić. Najtańsza sensowna opcja to oryginalna igła OM 10.
Wsparcie finansowe forum
MISSE
Gramofon: Micro Seiki DDX

Post autor: MISSE »

MCC 110 i 120 to taka Audiotechnika AT30. Wkładka dużo ciekawsza niż gramofon, ale cena nowej igły jest obłędna. Jeśli będziesz miał nadmiar kasy to możesz się pokusić o nową igłę. Czy będzie to ATN30 (Niskopoziomowa -rasowa MC) czy ATN30HE, ATN31(wysokopoziomowa - można używać z wejściem MM), to już tylko od potrzeb i wyobraźni zależy
Dualek

Wojtek pisze:Hmm... kto wie, może MCC 120 tak jak MCC 110 jest tak naprawdę wkładką MC LO, a nie MC HO, ale z drugiej strony wtedy raczej kiepsko by to grało pod MM, a nie porównywalnie z DN 750
Znaczy może tak,MCC 120/pre MM gra gorzej niż DN750 ,no jest dźwięk kompletnie za zasłoną i trzeba sporo podgłosić,natomiast po przełączeniu w PRE w tryb MC przeskok jakości jest o klasę,jest wyraźny jak z CD a miękkość basu i przestrzeń,nie do porównania!No nie słucham od wczoraj muzyki ani też nie jestem znawcą hi-endów ale takiego źródła jeszcze nie słyszałem.Nie chcę tego popsuć a wręcz udoskonalić,przełożyłem do 750-tki i liczyłem na więcej a okazało się klapą.Spanikowałem i z powrotem do 741 ale to szrot.AS nie działa przeciwwaga na zasadzie że wyciągam całe ramie bo to pokrętło nie reaguję itp,itd.Ale tego dźwięku nie odpuszczę bo kombinowałem i kable i dac-i i były różnice ale to niuansy.. a stary gramofon kupiony na złomie powalił mnie prawie z nóg.
Wojtek pisze:Wypadałoby wymienić. Najtańsza sensowna opcja to oryginalna igła OM 10.
Tak,myślałem ale czy nie lepiej od razu zainwestować te pieniążki w MC i zrobić konkret..
Awatar użytkownika
KUTI

Post autor: KUTI »

Dualek pisze: ale czy nie lepiej od razu zainwestować te pieniążki w MC i zrobić konkret..
Skoro masz Pre MC to też kierowalbym się ku wkładce MC, ale oczywiście żeby była odpowiednią pod ramię do 750-ki, do tego szablon i heja.... Sam używam kilku wkładek MC i mimo dwóch bardzo dobrych ortofonów MM: 2M Bronze i VMS 30 mkII / szczerze to używam ich tylko sporadycznie... Oczywiście dobrze jest mieć kilka wkładek, by mócz żonglować w zależności od własnych potrzeb, płyt czy też repertuaru.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dualek pisze:Znaczy może tak,MCC 120/pre MM gra gorzej niż DN750 ,no jest dźwięk kompletnie za zasłoną i trzeba sporo podgłosić,natomiast po przełączeniu w PRE w tryb MC przeskok jakości jest o klasę,jest wyraźny jak z CD a miękkość basu i przestrzeń,nie do porównania
No to jednak podejrzewam że masz igłę od MCC 110, która w odróżnieniu od 120 była niskopoziomowa. Stąd te różnice w kulturze pracy pod sekcją MM i MC preampa.
Nie pamiętam czy igły miały jakieś oznaczenia (np. od spodu) co by móc potwierdzić tą teorię.
Dualek pisze:Tak,myślałem ale czy nie lepiej od razu zainwestować te pieniążki w MC i zrobić konkret..
Problem w tym że nie wiemy ile masz tych pieniążków ani czego oczekujesz od zmiany jeśli chodzi o dźwięk. Samo "ma być lepiej" jest trochę słabe :)
Wsparcie finansowe forum
Dualek

Wojtek pisze:Nie pamiętam czy igły miały jakieś oznaczenia (np. od spodu) co by móc potwierdzić tą teorię.
Jest od spodu wkładki oznaczenie DN120,lecz no mówię różnica w odsłuchu jest taka sama jak DN750 z trybu PRE MM przełącze na MC (nie do słuchania)a z koleii MCC120 jest odwrotnie,czyli jak MCHO tak ma grać na trybie MM,to ja współczuję tym ,którzy mają takie zestawienie i myślą że jest dobrze.. :naughty:
Kwota jaką chciałbym przeznaczyć na t ową wkładkę to 1000zł,ale tj.chciałbym i pozostaje pewnie tylko pobożnym życzeniem :roll: ,max. do 2tyś myślę że już coś sensownego się dopasuję?..Tylko boję się tych opini np.Ahaji że Duale się nie nadają do MC i np.nie odsprzedać tego Duala (tu nie będzie problemu),mam też potencjalnego kupca na to MCC120 i wtedy rozejrzeć się za czymś co będzie pewniakiem pod MC.Jestem niecierpliwy i do tego niestety lubię też żeby wszystko było dopięte na ostatni guzik,a to razem ciężko pogodzić. :doh:
Dualek

Uff..zrobiłem dodatkowy otwór w headshelu bliżej osi obrotu ramienia,teraz jest igła "idealnie"tam gdzie była DN750 podłożyłem jecszcze jedną podkładkę na talerz,ustawiłem ołówkiem w/g szablaonu i jest tak jak w 741 może nawet trochę lepiej.Był problem z AS ciągnęło bardzo do stopki ale opuściłem nieco ramię i jest co prawda AS na maxa ale na "dobiegówce" nie ściąga.Idę posłuchać :P
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dualek pisze:Jest od spodu wkładki oznaczenie DN120
OK.

Wychodzi na to że DN 120 rzeczywiście jest niskopoziomowa. Sory za wprowadzenie w błąd.

Generalnie dobranie współcześnie dostępnych MC do Duala to nie jest łatwa sprawa, więc ahaja ma rację.

Ja jednak nie widzę powodu żebyś na siłę musiał pchać się w MC skoro w sumie nie znasz za bardzo świata MM :)
Dualek pisze:Uff..zrobiłem dodatkowy otwór w headshelu bliżej osi obrotu ramienia,teraz jest igła "idealnie"tam gdzie była DN750 podłożyłem jecszcze jedną podkładkę na talerz,ustawiłem ołówkiem w/g szablaonu i jest tak jak w 741 może nawet trochę lepiej.Był problem z AS ciągnęło bardzo do stopki ale opuściłem nieco ramię i jest co prawda AS na maxa ale na "dobiegówce" nie ściąga.Idę posłuchać :P
A jednak, kwestia geometrii :)
Wsparcie finansowe forum
Dualek

Wojtek pisze: Ja jednak nie widzę powodu żebyś na siłę musiał pchać się w MC skoro w sumie nie znasz za bardzo świata MM
Nie był bym sobą kupując wkładkę MM wiedząc że jest coś co zagra lepiej ;) .Tak samo z gramofonem,mógłby ten Dual zostać ale będzie mnie gniotło że można też lepiej..Ehh..uciążliwa cecha charakteru,ale rozwijająca.. :doh: .Tak ,więc na razie zostaje doraźnie ten Dual z tą wkładką a delektując się póki co tym dźwiękiem będę odrabiał lekcję i spokojnie,cierpliwie wypatrywał jakiś okazji jeśli chodzi o dobre podłożę do MC.
Czyli prośba,.. podajcie jakieś propozycje od 1tyś do 2 tyś.gramofonów pod MC.(rynek wtórny)..a potem pomyślimy o dobrej wkładce.
Dziękuję za uwagi,sugestie i proszę o dalsze podpowiedzi ,które poprowadzą mnie w dobrym kierunku szukając jeszcze lepszego dźwięku spod igły.
Pozdrawiam serdecznie.Przemek.
ODPOWIEDZ