Wzmacniacz do 1000 zł
-
Wzmacniacz do 1000 zł
Jak dla mnie przedwzmacniacz z przelacznikami i potencjometrami do czyszczenia/wymiany
i wzmacniacz mocy z uszkodzonym jednym kanalem to raczej b.drogo.
Andrzej
i wzmacniacz mocy z uszkodzonym jednym kanalem to raczej b.drogo.
Andrzej
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wzmacniacz do 1000 zł
Sprzęty wybrakowane lepiej zostawić tym co potrafią/chcą sobie z nimi poradzić 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- fiodorfud
Re: Wzmacniacz do 1000 zł
Myślę nad zakupem jednego z trzech wzmacniaczy z wyjściem phono (około 1000zł). Czy parametry wejścia phono mogą świadczyć o jego jakości , dźwięku ?
1. imput sensitivity/impedance 2.8mV/47k
SNR(IHF-A) 65 db
2. input sensitivity/impedance 4.8mV/47k
SNR (IH-A) 80db
3. input sensitivity/impedance 2.8/50k
SNR (IH-A) 77db
1. imput sensitivity/impedance 2.8mV/47k
SNR(IHF-A) 65 db
2. input sensitivity/impedance 4.8mV/47k
SNR (IH-A) 80db
3. input sensitivity/impedance 2.8/50k
SNR (IH-A) 77db
Telefunken Hymnus 101, Telefunken TL70, Beresford TC-7510.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wzmacniacz do 1000 zł
Jasne, choć w tym wypadku możemy oceniać tylko przez pryzmat wartości SNR 
Czy jest jakiś dobry powód dla którego nie podajesz konkretnych ofert, nazwa modeli itd.?

Czy jest jakiś dobry powód dla którego nie podajesz konkretnych ofert, nazwa modeli itd.?

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- fiodorfud
Wojtku, specjalnie nie podawałem nazw, żeby nikt się tym nie sugerował. Chodziło mi tylko na które parametry można zwracać uwagę a na które niekoniecznie. Rozumiem że im wyższe SNR to powinno być lepeij ? 1 to Teac A-R650, 2 to Onkyo A-9050 i A-9030( wychodzi z parametrów że to samo pre) 3 to Pioneer A-30. Słuchałem A-30 , z CD bardzo przyzwoicie,z winylem nie można było, oraz A-R650, z CD bardzo dobrze, z winylem tak sobie ale nie wiem czy to była wina pre czy gramofonu ( thorens TD-295 z AT95).
- fiodorfud
Jeszcze wpadł mi w oko Onkyo A-9010, recenzje entuzjastyczne
, porównywany był nawet do Nad 3020, nawiasem mówiąc nie wiem czy to dobrze 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wzmacniacz do 1000 zł
Teoretycznie tak, w praktyce bywa różniefiodorfud pisze:Rozumiem że im wyższe SNR to powinno być lepeij ?

Czemu celujesz w same nowizny? Przy tym budżecie można co najwyżej myśleć o prawie nowych, ale bardzo niskich modelach wzmacniaczy.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- fiodorfud
Niestety taki budżet i nic nie poradzę. Wolałbym coś nowego , lub 2-3 letniego. Nowy ma taką przewagę nad starszymi że można go odsłuchać w salonie ze swoimi kolumnami. Nie mam nad dzień dzisiejszy czasu na wsłuchiwanie się w muzykę ( małe dzieci) . Ma to grać lekko w tle , nie za głośno, przyzwoicie. Dodatkowo chciałbym się pozbyć zewnętrznego pre. Mielibyście jakieś propozycje używanych, w miarę świerzych wzmacniaczy w tych granicach ? Czego szukać ?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wzmacniacz do 1000 zł
Ja niestety nie jestem w stanie polecić nic co by sprostało założeniom.
Powiem tylko że odsłuchy w sklepie bywają zdradliwe. Jak dobrze kupisz wzmacniacz to nawet jeśli w domu okaże się że dźwięk Tobie nie pasuje to nie odsprzedaż go dalej ze stratą, a w między czasie masz na czym słuchać
Powiem tylko że odsłuchy w sklepie bywają zdradliwe. Jak dobrze kupisz wzmacniacz to nawet jeśli w domu okaże się że dźwięk Tobie nie pasuje to nie odsprzedaż go dalej ze stratą, a w między czasie masz na czym słuchać

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Dobrze, ale z zaznaczeniem w klasie 450-500 pln (taka jest wartość z drugiej ręki).fiodorfud pisze:Jeszcze wpadł mi w oko Onkyo A-9010, recenzje entuzjastyczne, porównywany był nawet do Nad 3020, nawiasem mówiąc nie wiem czy to dobrze
-
Wzmacniacz do gramofonu i kolumn Mission
Witam serdecznie
Niby temat był już, i nadal jest wałkowany ale...
Zawsze jest jakieś ale. Mój syn został miłośnikiem czarnej płyty, na urodziny od babci dostał gramofon Dual DTJ 301 został on podłączony do starej miniwieży Sharp z małymi kolumienkami - więc nie grał. ściągnąłem ze strychu stare kolumny Mission 760 i jest już lepiej. Nie jestem znawcą tematu, lecz po poczytaniu kilku zamieszczonych na tym forum postów doszedłem do wniosku że na zbliżające się święta najlepszym prezentem będzie wzmacniacz ( raczej używany ) i stąd moje pytanie jaki? Znajomy zaproponował mi swój stary Cyrus One za 600 zł, czy to dobry wybór?
Syn słucha głównie rocka ( od Pink Floyd - Linkin Park ) lecz czasem też Black Eyed Peas
Pokój około 14m2
Cena do 1000PLN
Z góry dziękuję za pomoc
Niby temat był już, i nadal jest wałkowany ale...
Zawsze jest jakieś ale. Mój syn został miłośnikiem czarnej płyty, na urodziny od babci dostał gramofon Dual DTJ 301 został on podłączony do starej miniwieży Sharp z małymi kolumienkami - więc nie grał. ściągnąłem ze strychu stare kolumny Mission 760 i jest już lepiej. Nie jestem znawcą tematu, lecz po poczytaniu kilku zamieszczonych na tym forum postów doszedłem do wniosku że na zbliżające się święta najlepszym prezentem będzie wzmacniacz ( raczej używany ) i stąd moje pytanie jaki? Znajomy zaproponował mi swój stary Cyrus One za 600 zł, czy to dobry wybór?
Syn słucha głównie rocka ( od Pink Floyd - Linkin Park ) lecz czasem też Black Eyed Peas
Pokój około 14m2
Cena do 1000PLN
Z góry dziękuję za pomoc
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wzmacniacz do 1000 zł
Tak.Thorwald pisze:Znajomy zaproponował mi swój stary Cyrus One za 600 zł, czy to dobry wybór?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Rajfal
Yamaha CR-1020, Marantz 2250B czy Sansui 7070
Witam. Ostatnio naszła mnie myśl, żeby kupić sobie jakiś fajny amplituner lub wzmacniacz do 1000zł, najlepiej z lat 70. Miałem już Yamahę CR-1020 i jej dźwięk mi się podobał. Szczerze mówiąc to z całego sprzętu jaki miałem chyba dźwięk Yamahy mi najbardziej pasował. Co sądzicie o tych sprzętach i który z nich byście wybrali?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wzmacniacz do 1000 zł
Raczej Yamahę. Pozostałe modele nie były bezpośrednimi konkurentami, w sensie Marantz I Sansui były niższymi modelami względem tego modelu Yamahy 
Jednakże gwarantuję że każdy z nich brzmi inaczej, stąd wybór może nie być tak oczywisty, ale tu już trzeba by eksperymentować by się o tym przekonać

Jednakże gwarantuję że każdy z nich brzmi inaczej, stąd wybór może nie być tak oczywisty, ale tu już trzeba by eksperymentować by się o tym przekonać

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Killvalius
Witam serdecznie 
Moja ostatnia wizyta w dziale Sprzęt była związana z zakupem gramofonu. Teraz chcę poprawy jakości brzmienia i zaczynam kompletować sprzęt od wzmacniacza.
Słucham różnego rodzaju muzyki np. rock, blues, jazz, chóralna, reggae, folk itd. więc spory rozrzut...
Gramofon jaki posiadam to Technics SL-Q2.
Wymagania co do wzmacniacza są jedynie pod względem technicznym, wizualnie nie jestem wybredny, liczy się dla mnie jakość.
Progu cenowego 1000zł nie chciałbym przekraczać.
Znalazłem oto kilka pozycji, są to na razie Onkyo Integry. Często pojawiają się w propozycjach więc myślę, że są godne polecenia.
http://allegro.pl/onkyo-integra-a-8780- ... 78160.html
http://allegro.pl/onkyo-integra-a-8670- ... 96357.html
http://allegro.pl/onkyo-integra-a-8670- ... 73371.html
http://allegro.pl/wzmacniacz-onkyo-inte ... 10307.html
Czytałem również o problemach serii 88xx z selektorem wejść audio, więc odpuściłem tą serię.
Pytanie - czy któryś z nich jest warty większej uwagi czy podobny poziom?
Proszę o ocenę tych wzmacniaczy, mile widziane inne propozycje.
Pozdrawiam Killvalius

Moja ostatnia wizyta w dziale Sprzęt była związana z zakupem gramofonu. Teraz chcę poprawy jakości brzmienia i zaczynam kompletować sprzęt od wzmacniacza.
Słucham różnego rodzaju muzyki np. rock, blues, jazz, chóralna, reggae, folk itd. więc spory rozrzut...
Gramofon jaki posiadam to Technics SL-Q2.
Wymagania co do wzmacniacza są jedynie pod względem technicznym, wizualnie nie jestem wybredny, liczy się dla mnie jakość.
Progu cenowego 1000zł nie chciałbym przekraczać.
Znalazłem oto kilka pozycji, są to na razie Onkyo Integry. Często pojawiają się w propozycjach więc myślę, że są godne polecenia.
http://allegro.pl/onkyo-integra-a-8780- ... 78160.html
http://allegro.pl/onkyo-integra-a-8670- ... 96357.html
http://allegro.pl/onkyo-integra-a-8670- ... 73371.html
http://allegro.pl/wzmacniacz-onkyo-inte ... 10307.html
Czytałem również o problemach serii 88xx z selektorem wejść audio, więc odpuściłem tą serię.
Pytanie - czy któryś z nich jest warty większej uwagi czy podobny poziom?
Proszę o ocenę tych wzmacniaczy, mile widziane inne propozycje.
Pozdrawiam Killvalius