Jaki wzmacniacz/amplituner do 500zł?

Tematy związane z zakupem wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Wybieraj między Aurexem, a Rotelem :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

trudny wybór
rotel ma te dwa analogowe magiczne wskazniki
a aurex nastrojowe podświetlenie front panelu :D
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
pawlos
Gramofon: l-75 l-78 s-500

Post autor: pawlos »

Polecam Rotela fajny wzmacniacz
Lenco B-55 L-75,L-78
Dual 1218 ,1219 ,1249 ,621
Thorens TD 146 II , TD-166 I
Telefunken S-500 , S-600
Yamaha ca-810,B&O CD-3300,JBL -L-80 t Gi,Braun L-810,Dual CL-720
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Post autor: pan_winyl »

Aurex :) Design wspaniały. sam przymierzam się do niego, choć obawiam się skompletowania pełnej wieży :/
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Awatar użytkownika
amrowek

jak gra ta Tośka Aurex? bo jakoś w necie nie mogę na nic ciekawego natrafić
Awatar użytkownika
amrowek

Rotel RA713 za 415zł okazja czy nie? na co zwrócić uwagę?
Awatar użytkownika
Regsoft

Post autor: Regsoft »

Rozważam poważnie zakup kolejnego wzmacniacza :dance:

Jeszcze dekadę temu przyzwyczajenie kierowałoby mnie w mało popularnym kierunku analitycznego, surowego do bólu brzmienia (takie miałem dziwne gusta) ale wraz z wiekiem człek być może potrzebuje więcej ciepła. Tym bardziej, że idzie zima :lol:

Wzmak głównie napędzałby 8 ohmowe ESA choć nie mogę wykluczyć że czasem musiałby pogonić coś innego. Generalnie byłbym otwarty na różne propozycje brzmieniowe ale miałbym trochę poza dźwiękowych wymogów.

- Sprzęt byłby podstawką pod gramofon więc głębokość raczej musiałaby przekraczać jakieś 37 cm.
- Sprzęt musi być czarny jak smoła. Żaden szara odmiana Technicsa czy brązowa mutacja Yamahy nie wchodzi w grę.
- Mile widziane wejście MC bo ciekawi mnie jak to się ma do zewnętrznego trafo i PRE.
- Pilot niekoniecznie choć na pewno bym nie wzgardził.
- Jakość pokrywy górnej nie ma większego znaczenia ale przód i prawy bok powinien być w dobrej kondycji

To nie muszą być konkretne propozycje aukcji bo specjalnie mi się nie śpieszy ale jak bym dostał inspirację na konkretny model to chętnie bym tą ścieżką podążył ... :D
Awatar użytkownika
Regsoft

Regsoft pisze:jak bym dostał inspirację na konkretny model
Mam nadzieję, że ktoś właśnie zbiera siły aby mnie wspomóc :oops:
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Pewnie tak. Chłopaki ładują akumulatory.
Na moje oko to wintadźowy ampli byłby dobrym wyborem. Jednak szukasz w tej konwencji czegoś co ma dwa wejścia phono oznaczone jako Phono1 i Phono2. Tu ograniczeniem może być budźet.
Zwróć uwagę na dość interesujące sprzęty oferowane przez jedną z firm mającą w opisie lokalizację Dąbrowa Górnicza, a miejsce działania Sosnowiec.
Mają coś z Pioniera i Sansui o ile dobrze pamiętam modelowo 5050/5500, jakoś tak. W tej chwili nie pomogę z propozycją, bo jestem na weekendzie, ale jak wrócę do miasteczka wieczorem, to well..
I tak, jeśli liczysz na porady, to nie obejdzie się bez Twoich propozycji "do pastwienia siem".
Ograniczenia jakie widzę to:
- budżet
- MC (w tym kontekście)

p.s. nawet coś ostatnio oglądałem w tych wymiarach i ze zjechanym górnym topem :o
pozdrawiam w poszukiwaniach,
Awatar użytkownika
Regsoft

darkman pisze:Chłopaki ładują akumulatory
Na to po cichu liczę.
darkman pisze:Na moje oko to wintadźowy ampli byłby dobrym wyborem.
Nie jestem pewny. Oczywiście interesuje mnie nieco inne brzmienie niż dotychczas trawiłem ale optycznie chyba bym nie przeżył. Kilkadziesiąt lat temu byłem niezbyt szczęśliwym posiadaczem Radmora i chyba już się nasyciłem fornirami. Sprzęt musi pasować do wręcz futurystycznego modelu Denon DP-35F i jak wspominałem ma być czarny jak ... no wiesz :D
darkman pisze:Jednak szukasz w tej konwencji czegoś co ma dwa wejścia phono oznaczone jako Phono1 i Phono2.
Raczej wystarczy przełączanie rodzaju wkładki MM/MC ale oddzielne wejście na dwie "maszyny" to fajny bajer ... 8-)
darkman pisze:Tu ograniczeniem może być budźet.Zwróć uwagę na dość interesujące sprzęty oferowane przez jedną z firm mającą w opisie lokalizację Dąbrowa Górnicza, a miejsce działania Sosnowiec.Mają coś z Pioniera i Sansui o ile dobrze pamiętam modelowo 5050/5500, jakoś tak.
Widziałem tego ich Sansui. Nie powiem. Sprzęt ma niesamowity urok ale nie tego szukam. Jeszcze na tak głęboką wodę nie wypływam. JESZCZE ! :twisted:
darkman pisze:I tak, jeśli liczysz na porady, to nie obejdzie się bez Twoich propozycji "do pastwienia siem".Ograniczenia jakie widzę to:- budżet- MC (w tym kontekście)
Na początek myślałem o czymś bardziej banalnym z lat 80-tych albo i 90-tych. Zacząłem od zerknięcia na sprzęt Onkyo w przedziale 400-600 zł ale padłem bo te ich oznaczenia są dla mnie kompletnie dziwaczne. Jeśli nikt mnie nie zainspiruję (dzięki za próbę !) to spróbuję przygotować jakąś listę przykładów z Allegro. Może się z tego coś urodzi na zasadzie : "szukaj tego ale wyższy model za niższą cenę od takiego sprzedawcy" :lol:
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

No hifihi, jasna sprawa co do Twoich oczekiwań.
W końcu lat 70tych miałem Elizabeth HiFi pod G601W i szczurem m44mb, Radmory mieli koledzy itd.. Te wintadżjo jednak o których wspomniałem to inna półka.

Ciekawym Twojego wyboru, oczywiście. Osobiście to lubię starsze konstrukcje wysokiej klasy ze złotej ery. Design ma dla mnie mniejsze znaczenie.
pozdrawiam życząc udanego wyboru.
`d
Awatar użytkownika
Regsoft

darkman pisze:W końcu lat 70tych miałem Elizabeth HiFi pod G601W i szczurem m44mb
Super sprzęt. Ja z początku lat 70-tych pamiętam dobrze swoje zabawy gramofonem Bambino. Pokazałem rodzicom jak fajnie robi się igłą gwiazdkę na płytach. To było na tyle bolesne doświadczenie, że dałem sobie spokój z gramofonami na prawie dekadę :lol:
darkman pisze:Ciekawym Twojego wyboru, oczywiście. Osobiście to lubię starsze konstrukcje wysokiej klasy ze złotej ery. Design ma dla mnie mniejsze znaczenie.pozdrawiam życząc udanego wyboru.
Dzięki ! Oczywiście pochwalę się i opiszę własne wrażenia. A co do wyglądu to dla mnie ważne bo tam gdzie sprzęt nie dogra to przynajmniej dowygląda :mrgreen:
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

I za to własnie lubię Beggars Banquet Stonesów w oryginalnej okładce :dance:
Awatar użytkownika
Regsoft

Re: Jaki wzmacniacz/amplituner do 500zł?

darkman pisze:I za to własnie lubię Beggars Banquet Stonesów w oryginalnej okładce :dance:
Mam nadzieję, że nie tylko za to bo :twisted: to jeden z moich ulubionych kawałków Stonesów ... :D
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Mój to Sympathy for Devil, poza tym to Gimmie Shelter,
no i cały zasuwak, i cała reszta zasadniczo. Stonesi są niezniszczalni.
ODPOWIEDZ