Wkładka 1/2" głównie pod heavy metal / rock

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PLMaciej
Gramofon: Sony PS-22

Post autor: PLMaciej »

Cześć
Obecnie mam (jak rozumiem) Sony VL 32 lub 34G co stanowi wkładkę Audiotechnika X . Igła jest sferyczna.
Pewnie wkrótce będę chciał poznać brzmienie mojego gramofonu Sony PS-22 z nową, lepszą wkładką (na co został mi też właściwie budżet).

Z tego co wstępnie gdzieś przeczytałem w Polsce w przyzwoitym stosunku jakość/cena można kupić wkładki Ortofona, zaś strona Ortofona do mojego gramofonu poleca wkładkę OM5E jako optymalną. Dalsze sugestie stają się znacznie droższe.

Jak w ogóle szukać wkładki? Przeglądać opcje na 1/2" w budżecie w jaki celuję (powiedzmy max. 350zł) i szukać informacji o tym jak grają?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

PLMaciej pisze:(powiedzmy max. 350zł)
"Powiedzmy" czy definitywnie? To dość niewdzięczna granica, niestety.
PLMaciej pisze:Przeglądać opcje na 1/2" w budżecie w jaki celuję (powiedzmy max. 350zł) i szukać informacji o tym jak grają?
Raczej tak.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
zbyszek1982

Re: Wkładka 1/2" głównie pod heavy metal / rock

Post autor: zbyszek1982 »

Do takiej muzyki zainteresuj się wkładką Shure M44g. Nie sugeruj się tym, że to niby wkładka didżejska.
Jak Ortofon, to weź chociaż OM10.
Awatar użytkownika
Waluch

Post autor: Waluch »

To ja zaproponuję Grado Black
ISOPHON

Post autor: ISOPHON »

Kup SHURE M44 i do tego igłę od M55/eliptyczną/.Nie kupuj Ortofona.
Awatar użytkownika
PLMaciej

zbyszek1982 pisze:Shure M44g
Nie powinienem szukać czegoś z eliptyczną igłą?
Waluch pisze:To ja zaproponuję Grado Black
Poczytam
ISOPHON pisze:Kup SHURE M44 i do tego igłę od M55/eliptyczną/.Nie kupuj Ortofona.
Tzn M44g czy masz na myśli 44-7? W prawdzie na szybko, ale igły od M55 znaleźć nie potrafię.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Waluch pisze:To ja zaproponuję Grado Black
Do ciężkiego rocka i heavy metalu? Kwestia dyskusyjna.

Teraz już mamy w temacie wszystko co sensowne w ogóle i da się dostać do 350 złotych :morda:
ISOPHON pisze:Kup SHURE M44 i do tego igłę od M55/eliptyczną/.
Zmieści się w budżecie? :)
PLMaciej pisze:Nie powinienem szukać czegoś z eliptyczną igłą?
Nie koniecznie?
PLMaciej pisze:Tzn M44g czy masz na myśli 44-7?
One różnią się tylko igłą. Pod Twoje potrzeby lepiej G niż -7.
PLMaciej pisze:W prawdzie na szybko, ale igły od M55 znaleźć nie potrafię.
Bo nie jest od lat produkowana. ISOPHONowi chodziło pewnie o stary oryginał albo nowy zamiennik :)

Pisałem już wcześniej że budżet do 350 zł jest niewdzięczny. Jakbyś dołożył jeszcze 150 złotych, mógłbyś wybierać między Shure M97xE, a AT-120E.

W między czasie mamy takie okazyjki:

Używana M97xE
http://allegro.pl/wkladka-gramofonowa-s ... 13187.html

Realistic R700E (czyli Shure M75ED II)
http://allegro.pl/wkladka-gramofonowa-r ... 94256.html
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
krychu337
Gramofon: JVC QL-F6

Post autor: krychu337 »

Sam słucham w 95% gitarowej muzyki i mogę się tylko zgodzić z propozycją Shure M97xe, jak pogrzebiesz na forum to rzuci Ci się w oczy że już kilka osób polecało ją do cięższego grania. Porównując z Ortofonem OM10, jak dla mnie przewaga wyraźnie na korzyść "szczura".
Do tego ta wkładka to całkiem udany tracker + dostajesz zamontowaną na wkładce "szczotę" która usuwa wszystkie paprochy z drogi igły i pełni, przynajmniej wg instrukcji, funkcję stablilizacyjną.

Jak dla mnie warto dozbierać. Jest za naszą południową granicą sklep na M gdzie te wkładki bardzo często są w mocno okazyjnej cenie - brakuje Ci 50 zł. Nazwy nie wymienię żeby Wojtek mnie nie wygonił :)
JVC QL-F6 + AT440mlb/Sony TA-F570ES/Dali 104
Awatar użytkownika
PLMaciej

Chyba nie kojarzę takiego sklepu na południu:) Jak warto, to z "dozbieraniem" a tak naprawdę dołożeniem nie ma problemu. Jak się dogadam z gościem z allegro to może i za 350zł się zamknie świeża używka. Wiadomo, że wolałbym nówkę... W stanach mają fantastyczne ceny bo obecnie mówimy o 69$ + darmowa wysyłka. Niestety nie do nas.
Wojtek pisze: Realistic R700E (czyli Shure M75ED II)
http://allegro.pl/wkladka-gramofonowa-r ... 94256.html
Z tego co czytałem wynika, że wkładkę raz na jakiś czas należy wymienić, bo się zużywa. Tutaj cena jest więcej niż atrakcyjna, ale wkładka wygląda jakby najlepsze czasy miała dawno za sobą, co więcej otarcia i przebarwienia sugerują, że właściciel nie dbał o sprzęt. Czy taki zakup to nie jest duże ryzyko grubej wtopy?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

krychu337 pisze:Nazwy nie wymienię żeby Wojtek mnie nie wygonił :)
Panie, a od kiedy tutaj ktoś kogoś wygania za polecenie sklepu? :) Lepiej dzielić się takimi informacjami.
PLMaciej pisze:Z tego co czytałem wynika, że wkładkę raz na jakiś czas należy wymienić, bo się zużywa.
Wybacz, ale znowu trafiłeś na jakieś bzdury. Gdzie Ty to znajdujesz? Chyba pomyliłeś igłę z wkładką. Taki szczegół :morda:
PLMaciej pisze:Czy taki zakup to nie jest duże ryzyko grubej wtopy?
Nie, ale dzięki że mnie sprawdzasz w taki sposób :morda:

Prawda jest taka, że z tego co tu zostało wymienione obiektywnie nic nie przebije tej M75tki w kategorii cena/jakość.
Z drugiej strony prawda jest też taka, że M75tka nigdy nie będzie tak dobra jak M97.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
PLMaciej

Wojtek pisze:Wybacz, ale znowu trafiłeś na jakieś bzdury. Gdzie Ty to znajdujesz? Chyba pomyliłeś igłę z wkładką. Taki szczegół :morda:
Ja nie pomyliłem, ale ktoś kto pisał to co przeczytałem (nie odtworzę źródła, bo czytałem wiele różnych postów i artykułów i byłoby to szukanie igły w stogu siana) musiał użyć skrótu myślowego takiego jak tutaj: http://audio.com.pl/vademecum/faq/stere ... mofonowych
Tylko w tym co przeczytałem nikt nie wyjaśnił, że pisząc wkładka ma na myśli igłę. Co więcej kojarzyłem czas życia igły na poziomie 1000h, a tam gdzie czytałem o zużyciu wkładki był podany czas dłuższy. Pomyślałem więc: "ok, czyli igła raz na 1000h, a po trzech (czy ile tam wychodziło) igłach nowa wkładka".:morda:
Wojtek pisze:Nie, ale dzięki że mnie sprawdzasz w taki sposób :morda:

Prawda jest taka, że z tego co tu zostało wymienione obiektywnie nic nie przebije tej M75tki w kategorii cena/jakość.
Z drugiej strony prawda jest też taka, że M75tka nigdy nie będzie tak dobra jak M97.
Przyszło mi do głowy, że mogłeś odgórnie uznać, że szansa na dobry zakup jest w tym przypadku warta podjęcia ryzyka wtopy :mrgreen:
Dogadałem się z gościem od M97 :D M75 jest w prawdzie względnie tania, ale paskudna - nie zamocuję czegoś takiego na mój piękny gramofon :lol:
Próbowałem jeszcze wczoraj na niemieckim ebay ustrzelić tą opcję: http://www.ebay.de/itm/Shure-M-97-xE-Mo ... 1594285281? było 50 Euro bez śrub i miałem opcję na transport, ale powyżej 70 Euro wolałem już kupić w Polsce.
Awatar użytkownika
krychu337
Gramofon: JVC QL-F6

Post autor: krychu337 »

Panie, a od kiedy tutaj ktoś kogoś wygania za polecenie sklepu? :) Lepiej dzielić się takimi informacjami.
Różni administratorzy różnie reagują na różnych forach ;)
Sklep to Muziker, ja zamawiałem swoją z Bratysławy i kosztowała mnie 380 zł. Teraz widzę, że jest droższa, i biorąc pod uwagę koszty przesyłki może się już nie opłacać.
Dogadałem się z gościem od M97 :D M75 jest w prawdzie względnie tania, ale paskudna - nie zamocuję czegoś takiego na mój piękny gramofon :lol:
Kwestia gustu ale M97 też do najpiękniejszych nie należy :) ale nie wygląd jest najważniejszy.
JVC QL-F6 + AT440mlb/Sony TA-F570ES/Dali 104
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

PLMaciej pisze:Tylko w tym co przeczytałem nikt nie wyjaśnił, że pisząc wkładka ma na myśli igłę. Co więcej kojarzyłem czas życia igły na poziomie 1000h, a tam gdzie czytałem o zużyciu wkładki był podany czas dłuższy. Pomyślałem więc: "ok, czyli igła raz na 1000h, a po trzech (czy ile tam wychodziło) igłach nowa wkładka".:morda:
To na przyszłość, jeśli gdziekolwiek zaczniesz czytać o zużywaniu się wkładki magnetycznej czy cewkowej to już wiesz że trzeba takie miejsce omijać szerokim łukiem.
Przy cewkowych to jeszcze można zrozumieć taki skrót myślowy, bo w nich zwyczajowo nie ma wymienialnej igły, ale za to można dokonać retippingu, czyli wymiany samego grota igły.

Współczesne wkładki nie posiadają elementów ruchomych. Dlatego jak są jakieś problemy wskazujące na wkładkę to jednym z ostatnich wniosków jakie można postawić to to że się wewnętrznie zepsuła.

Wielu forumowiczów posiada wkładki, które przeżyły już wiele igieł.
PLMaciej pisze:ale paskudna - nie zamocuję czegoś takiego na mój piękny gramofon :lol:
Jak już wcześniej pisałem a propos wkładki Sony, zawsze możesz ją sobie przemalować. Serio, wkładce to przecież nie zaszkodzi ;)

Jak już kupisz M97xE to odpuść sobie pędzelek. Więcej w tym fajerwerków niż pożytku :morda:
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
ROCHO
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: ROCHO »

M97xE jest taka brzydka ( nie każdemu się podoba), że w tej brzydocie jest piękno i fajnie gra. Naprawdę.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ładne Shure'y to chyba głównie V15tki :morda:
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ