Pioneer A-705R
-
- Gramofon: SL-1510/Grado Silver
Pioneer A-705R
Witam,we wzmacniaczu jak w tytule jest nieaktywna druga para zacisków głośnikowych-czy jest to objawem spalonych końcówek czy przyczyna jest inna?Pytam,bo chcę go nabyć.
- chudy_b
-
Re: Pioneer A-705R
Dzięki za zainteresowanie,czyli nie jest to usterka dyskwalifikująca .Można z tym żyć,ewentualnie naprawić niedużym nakładem-dobrze rozumiem?
- chudy_b
Pioneer A-705R
Dobrze. Drugą parę zacisków rzadko się wykorzystuje. A jakbyś koniecznie chciał to naprawić, to prawdopodobnie uda się dobrać polski zamiennik przekaźnika za 5-10 zł.endriu pisze:dobrze rozumiem?
-
Szacun stary że chce ci się siedzieć przy kompie w taką pogodę,powiedz mi w takim razie jak oceniasz problem selektora wejść w tym wzmacniaczu.Temat jest typowy-chodzi o przeskakiwanie diody sygnalizacyjnej pomiedzy wejściami ,nie jest ponoć upierdliwe ale wkurza.Czy rzeczywiście pomaga czyszczenie?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pioneer A-705R
Ile ma kosztować to wybrakowane cudo? 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- chudy_b
Pioneer A-705R
Taki job.endriu pisze:Szacun stary że chce ci się siedzieć przy kompie w taką pogodę,
Nie do końca wiem o czym piszesz. Chodzi samoczynne przełączanie wejść? Nie mam schematu, nie wiem jak to jest w tym wzmacniaczu zrealizowane. Mogą być przełączniki, ale wątpię by sie same przełączały. Mogą być przekaźniki sterowane jakimiś soft-touch'ami. Pytanie czy da się je rozebrać do czyszczenia. Moze to być upierdliwe uszkodzenie.endriu pisze:chodzi o przeskakiwanie diody sygnalizacyjnej pomiedzy wejściami ,nie jest ponoć upierdliwe ale wkurza.
-
Pioneer A-705R
Tak,przy przełanczaniu żródła czasem przeskoczy dalej.Selektor pracuje na zasadzie edkordera.Wojtek-cena ok.400 zł
- chudy_b
Pioneer A-705R
Nie ma czegoś takiego jak edkorder. Może chodziło Ci o enkoder. Ale i tak czegoś takiego raczej tam nie ma. To byłoby kosmicznie skomplikowane. Enkodery stosowane są w regulacji głośności, albo w strojeniu tunerów. Przynajmniej ja z takimi zastosowaniami się spotkałem. Tam najprawdopodobniej siedzi zwykły przełącznik. Czyszczenie może pomóc, choć jeśli jest zajechany mechanicznie, to może być kłopot.endriu pisze:Tak,przy przełanczaniu żródła czasem przeskoczy dalej.Selektor pracuje na zasadzie edkordera.
-
Pioneer A-705R
Mam go już u siebie i wygląda to następująco-pokrętło wyboru kręci się naokoło/jak potencjometr głośności/ zapalając kolejne diody ,natomiast w tylnej części wzmacniacza ,w rogu jest jakiś duży przekażnik który reaguje kliknięciem na zmianę rodzaju żródła.Dioda wyboru potrafi się czasem zgubić i przełączy na sąsiednie żródło-i pytanie,który z tych elementów wymagałby czyszczenia?
W kwestii braku sygnału na drugiej parze wyjść głośnikowych wiem tyle,że przekażnik klika.
Ten duży ,,przekażnik,, to przekładnia zębata z silnikiem-obrót selektora skutkuje pracą zębatek -tam pewnie jest realizowany właściwy wybór żródła.
Ten wzmak ma dwa trafa-do czego służy to mniejsze?Tak w ogóle ,to sekcja zasilania zajmuje 1/3 powierzchni wew.
W kwestii braku sygnału na drugiej parze wyjść głośnikowych wiem tyle,że przekażnik klika.
Ten duży ,,przekażnik,, to przekładnia zębata z silnikiem-obrót selektora skutkuje pracą zębatek -tam pewnie jest realizowany właściwy wybór żródła.
Ten wzmak ma dwa trafa-do czego służy to mniejsze?Tak w ogóle ,to sekcja zasilania zajmuje 1/3 powierzchni wew.
Ostatnio zmieniony 05 lip 2015, 20:54 przez endriu, łącznie zmieniany 1 raz.
- chudy_b
Pioneer A-705R
No to faktycznie wygląda jak encoder. Zwracam honor.endriu pisze:pokrętło wyboru kręci się naokoło/jak potencjometr głośności/ zapalając kolejne diody ,natomiast w tylnej części wzmacniacza ,w rogu jest jakiś duży przekażnik który reaguje kliknięciem na zmianę rodzaju żródła.
Ja mam tuner z encoderem do strojenia stacji. Czasem przy małym ruchu pokrętłem częstotliwość zmienia się w przeciwnym kierunku, niz zamierzony. Widac taki urok tego wynalazku. Nie wiem, czy można to jakoś czyścić.endriu pisze:Dioda wyboru potrafi się czasem zgubić i przełączy na sąsiednie żródło-i pytanie,który z tych elementów wymagałby czyszczenia?
Rozumiem, że są dwa przekaźniki od głośników. Jeśli klikają, tzn. że mają sprawne cewki. Zostaja do sprawdzenia same styki, ale przede wszystkim obejrzyj gniazda głośnikowe. Może urwał się jakiś przewód.endriu pisze:W kwestii braku sygnału na drugiej parze wyjść głośnikowych wiem tyle,że przekażnik klika.
-
Dzieki za kilka wskazówek,jak pogoda znormalnieje to do niego zajrzę.
Zajrzałem-wnioski w poście wyżej.
Zajrzałem-wnioski w poście wyżej.