Preamp do wkładek MC DIY
- caveas
- Gramofon: Telefunken CS20
Preamp do wkładek MC DIY
Zaczynam dojrzewać do skonstruowania i wykonania wysokiej klasy preampu MC.
założenia:
1. Świetne brzmienie
2. Walka z szumami i przydźwiękami
3. tor wejściowy i zasilanie symetryczne 2x12V akumulatorowe
3. Niewygórowana cena
4. Brak trafo 1:10 na wejściu
Czy ktoś z forumowiczów przechodził już tę ścieżkę DIY?
Nie chcę deptać po autostradzie, z drugiej strony
Wykorzystanie tranzystorów a arsenku gallu ze złomowanej anteny analogowej satelitarnej
czy od ruskiego noktowizora nie przeraża mnie. Celem jest zrobienie czegoś przebijającego możliwości drogich pudełeczek z logotypem znanej czy uznanej firmy.
założenia:
1. Świetne brzmienie
2. Walka z szumami i przydźwiękami
3. tor wejściowy i zasilanie symetryczne 2x12V akumulatorowe
3. Niewygórowana cena
4. Brak trafo 1:10 na wejściu
Czy ktoś z forumowiczów przechodził już tę ścieżkę DIY?
Nie chcę deptać po autostradzie, z drugiej strony
Wykorzystanie tranzystorów a arsenku gallu ze złomowanej anteny analogowej satelitarnej
czy od ruskiego noktowizora nie przeraża mnie. Celem jest zrobienie czegoś przebijającego możliwości drogich pudełeczek z logotypem znanej czy uznanej firmy.
Ar2r
Carver 4000, C-500 Tannoy HPD315A

- chudy_b
Preamp do wkładek MC DIY
Pogadaj z ahają. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że niewiele osób w Polsce wie na temat pre ampów więcej od niego. Możesz tez popatrzeć na jego konstrukcję NUDA II. Jest duży wątek na AS.
- caveas
Preamp do wkładek MC DIY
Myślałem raczej o bardziej zaawansowanej konstrukcji.
Ahaja skoncentrował się na bardziej zasilaniu , ja chcę na aplikacji.
Niskoszumna para PNP na symetrycznym wejściu i pasywna korekcja RIAA, opampy na DIL8, układ DC serwo w celu wyzerowania wyjścia , brak kondensatorów sprzęgających (o ile się uda) i zasilanie z akumulatorów 2x12V podładowywanych automatycznie po rozładowaniu - Temat niskoszumności zasilania do przebadania żelowe ołowiane, polimerowe, MhNiCd...
Warto zasięgnąć na temat teorii i szumów wzmacniaczy. Rezystorów masowych, prowadzenia mas i filtrowaniu zakłóceń. Warto pamiętać o filtrowaniu zakłóceń WIFI, GSM, GPS, Radio CB, UKF FM, Policja i Wojsko, TV, radarów wojskowych i lotniczych i innego elektropaskudztwa.
Ktoś ma pomysły?
Ahaja skoncentrował się na bardziej zasilaniu , ja chcę na aplikacji.
Niskoszumna para PNP na symetrycznym wejściu i pasywna korekcja RIAA, opampy na DIL8, układ DC serwo w celu wyzerowania wyjścia , brak kondensatorów sprzęgających (o ile się uda) i zasilanie z akumulatorów 2x12V podładowywanych automatycznie po rozładowaniu - Temat niskoszumności zasilania do przebadania żelowe ołowiane, polimerowe, MhNiCd...
Warto zasięgnąć na temat teorii i szumów wzmacniaczy. Rezystorów masowych, prowadzenia mas i filtrowaniu zakłóceń. Warto pamiętać o filtrowaniu zakłóceń WIFI, GSM, GPS, Radio CB, UKF FM, Policja i Wojsko, TV, radarów wojskowych i lotniczych i innego elektropaskudztwa.
Ktoś ma pomysły?
Ar2r

- chudy_b
Preamp do wkładek MC DIY
Obawiam się, że to temat na inne forum. Próbuj na elektrodzie albo AS.caveas pisze:Ktoś ma pomysły?
Osobiście szanuję Twój pomysł i próbę osiągnięcia wyznaczonego celu, jednak uważam że to trochę sztuka dla sztuki. W kwestii dzwięku za wiele nie osiągniesz (w porównaniu do NUDY), na pewno sporo się nauczysz.
-
Re: Preamp do wkładek MC DIY
Pewnie ta stronkę znasz a jak nie to proszę: http://www.tnt-audio.com/clinica/solidstate.html może się przydacaveas pisze:
Temat niskoszumności zasilania do przebadania żelowe ołowiane, polimerowe, MhNiCd...

- caveas
Preamp do wkładek MC DIY
Ta stronka się przydała. Przeczytałem. To co jest po pierwszym stopniu jest akceptowalne. Stopień wejściowy chciałbym na parce super niskoszumnych tranzystorów najlepiej we wspólnej obudowie z dobieranym prądem Ic w procesie zestrojenia w celu optymalizacji za każdym razem do impedancji wkładki . Muszę jeszcze zdobyć wkładkę MC HO . Założeniem jest przełącznik MC LO /HO i 20dB odstęp od przesterowania. Przełącznik zmieniałby impedancję wejściową z 100-1kohm na te sakramenckie 47kohm. Przy okazji przełączałby się ten prąd kolektora.
Uczyć się owszem i odgrzebać starą wiedzę(np. parametry H czwórników), która uciekła w dobie łączenia kostek w etapie projektowania i kupowania "czarnych pudełek" za grube pieniądze.
Pierwszy mój preamp MM wykonałem chyba 76 albo 77 roku na podstawie zrysowanego ze wzmacniacza hamerykańskiego firmy RCA.
Był na 3 tranzystorach; BC109C na wejściu z długo dobieraną betą prawie 1000 spośród wielu produktów CEMI i miał ruskie rezystory MŁT 1 W w kluczowych miejscach, żeby mniej szumiało. Długo walczyłem z usunięciem śladów przydźwięku błąkających się po masach.
Na temat przyrostu jakości brzmienia się nie zgadzam, bo nie raz moje ideały brzmienia poległy w gruzach.
Zawsze lepsza konstrukcja kosztująca 100 razy więcej 1000 razy czy 10000 ma prawo być lepsza od taniochy. Można wyobrazić sobie konstrukcję skrajnie prostą na selekcjonowanych armijnych elementach umieszczoną w suchym lodzie - szumy są proporcjonalne do temperatury (tej w K a nie C)) i rezystancji wejścia.
Zaczynam przeglądać japońskie strony z preampami PHONO MC w celu inspiracji.
Ktoś dorzuci coś ze swoich doświadczeń?
Uczyć się owszem i odgrzebać starą wiedzę(np. parametry H czwórników), która uciekła w dobie łączenia kostek w etapie projektowania i kupowania "czarnych pudełek" za grube pieniądze.
Pierwszy mój preamp MM wykonałem chyba 76 albo 77 roku na podstawie zrysowanego ze wzmacniacza hamerykańskiego firmy RCA.
Był na 3 tranzystorach; BC109C na wejściu z długo dobieraną betą prawie 1000 spośród wielu produktów CEMI i miał ruskie rezystory MŁT 1 W w kluczowych miejscach, żeby mniej szumiało. Długo walczyłem z usunięciem śladów przydźwięku błąkających się po masach.
Na temat przyrostu jakości brzmienia się nie zgadzam, bo nie raz moje ideały brzmienia poległy w gruzach.
Zawsze lepsza konstrukcja kosztująca 100 razy więcej 1000 razy czy 10000 ma prawo być lepsza od taniochy. Można wyobrazić sobie konstrukcję skrajnie prostą na selekcjonowanych armijnych elementach umieszczoną w suchym lodzie - szumy są proporcjonalne do temperatury (tej w K a nie C)) i rezystancji wejścia.
Zaczynam przeglądać japońskie strony z preampami PHONO MC w celu inspiracji.
Ktoś dorzuci coś ze swoich doświadczeń?
Ar2r

- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Jak wystarczy ci 55dB wzmocnienia to zerknij na Pearl 2 od Passa
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- caveas
Preamp do wkładek MC DIY
Kiedyś przymierzałem się do zrobienia końcówki wg Passa.
Ale trafił się Carver C-500 i temat budowy elektrowni upadł.
Oczywiście trzeba ze 60dB, ale przeliczyć się bez problemu da.
Wątpliwości budzi dostępność części. Zwłaszcza fetów.
Ktoś jeszcze coś podrzuci?
Ale trafił się Carver C-500 i temat budowy elektrowni upadł.
Oczywiście trzeba ze 60dB, ale przeliczyć się bez problemu da.
Wątpliwości budzi dostępność części. Zwłaszcza fetów.
Ktoś jeszcze coś podrzuci?
Ar2r

- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Od biedy przez modyfikacje rezystora w drugim stopniu można dojechać do 65. Fety idzie dostać parowane, choć nie specjalnie tanio oczywiście.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- caveas
Preamp do wkładek MC DIY
Można i tak. A można i tak:
http://diyaudioprojects.com/Chip/Opamp-Phono-Preamp/
Skrajnie prosto. ale na wyjściu dowaliłbym jakiś bufor burr browna, żeby można było dalej pociągnąć kabelki.
Mam jeden sprzęt oddalony od siłowni.
http://diyaudioprojects.com/Chip/Opamp-Phono-Preamp/
Skrajnie prosto. ale na wyjściu dowaliłbym jakiś bufor burr browna, żeby można było dalej pociągnąć kabelki.
Mam jeden sprzęt oddalony od siłowni.
Ar2r

- caveas
Preamp do wkładek MC DIY
Na stronie Cordell trochę jest na rzeczy co mnie przekonuje. DUUUŻO WIEDZY.
http://www.cordellaudio.com/preamplifie ... trak.shtml
Przerywanie masy, omówione źródła szumów....
Rewelacyjny jest pomysł "umonofonicznienia" zakresu infra. Eliminuje to latanie membran i mieszanie powietrza.
Kiepściejsze głośniki nie wychodzą z obszaru symetrycznej pracy i zmniejszamy zniekształcenia wynikające z efektu Dopplera.
W ogóle nie zapominajmy, że zakres basowy i tak nagrywany jest mono, żeby igła nie wyskakiwała z rowka.
Doczytałem o tym w historii tworzenia standardu RIAA po stronie wytwórczej.
Z kolei pierwsze tłoczenie płyty Omega 1000 LEPEZ (tej z dziewczyną o perłowych włosach i krzakami na okładce) zawiera kawałek z gitarą w jednym kanale a perkusją i basem w drugim i igła jakoś nie wypada z rowka.
Swoją drogą to niezły test na przesłuchy we wkładce
Przypomniał mi się pomysł mieszanej korekcji. Dla najwyższych częstotliwości (75us) bierna pomiędzy stopniami ; 3170us w sprzężeniu zwrotnym.
Zalety to zmniejszenie wpływu elementów na siebie i zmniejszenie zniekształceń na niskich i średnich tonów.
Nie zastanawiałem się nad 7950us. Czy biernie 6dB/oct czy może na stałe 18dB ?
Prototyp (jeśli powstanie ) to na płytce uniwersalnej z tylko z dziurami więc mogę wszystko.
http://www.cordellaudio.com/preamplifie ... trak.shtml
Przerywanie masy, omówione źródła szumów....
Rewelacyjny jest pomysł "umonofonicznienia" zakresu infra. Eliminuje to latanie membran i mieszanie powietrza.
Kiepściejsze głośniki nie wychodzą z obszaru symetrycznej pracy i zmniejszamy zniekształcenia wynikające z efektu Dopplera.
W ogóle nie zapominajmy, że zakres basowy i tak nagrywany jest mono, żeby igła nie wyskakiwała z rowka.
Doczytałem o tym w historii tworzenia standardu RIAA po stronie wytwórczej.
Z kolei pierwsze tłoczenie płyty Omega 1000 LEPEZ (tej z dziewczyną o perłowych włosach i krzakami na okładce) zawiera kawałek z gitarą w jednym kanale a perkusją i basem w drugim i igła jakoś nie wypada z rowka.
Swoją drogą to niezły test na przesłuchy we wkładce

Przypomniał mi się pomysł mieszanej korekcji. Dla najwyższych częstotliwości (75us) bierna pomiędzy stopniami ; 3170us w sprzężeniu zwrotnym.
Zalety to zmniejszenie wpływu elementów na siebie i zmniejszenie zniekształceń na niskich i średnich tonów.
Nie zastanawiałem się nad 7950us. Czy biernie 6dB/oct czy może na stałe 18dB ?
Prototyp (jeśli powstanie ) to na płytce uniwersalnej z tylko z dziurami więc mogę wszystko.
Ar2r

- Ukaniu
- Kontakt:
Kiedyś mój znajomy, wymyślił sobie że chce MC, ma kasę; mógł chcieć. No śmy tak eksperymentowali. Stanęło na transformatorze i EF86. Najróżniejsze kopie cudacznych wzmacniaczy o znikomych szumach, własne eksperymenty nie brzmiały tak dobrze jak tamten prosty układ z trafo, oporowym wzmacniaczem. Eksperymentowaliśmy z korekcją w sprzężeniu, mnie osobiście bardziej pasowała jednak została bierna korekcja RIAA.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
- caveas
Preamp do wkładek MC DIY
Pamiętasz jakieś szczegóły o step up trafo?
Ja jeszcze w '70 używałem jakiś wydłubanych z ze starych mikrofonów emisyjnych. jeśli się da to żarówki chciałbym zastąpić niskoszumnymi j-fetami albo jakimiś BC556C
Ja jeszcze w '70 używałem jakiś wydłubanych z ze starych mikrofonów emisyjnych. jeśli się da to żarówki chciałbym zastąpić niskoszumnymi j-fetami albo jakimiś BC556C
Ar2r

- Ukaniu
- Kontakt:
Preamp do wkładek MC DIY
OD tamtej roboty przeprowadziłem się pewnie ze 4 razy... Papiery były, poszukam ale... Układ prosty.
Trafo było nawinięte na permaloju pozyskanym z generatora lampowego do kilkuset kHz. Blaszki cieniuteńkie. przekrój rdzenia pewnie z 0,5 - 0,7cm2 na pewno mniej niż 1cm2. Po 4 sekcje pierwotne i wtórne. Przekładni i ilości zwojów nie pamiętam.
Potem wstawił w niego trafa klangfilmu i... wrócił do tych które sami pomotaliśmy a klangfilmy sfinansowały całość naszych zabaw i jeszcze
Trafo było nawinięte na permaloju pozyskanym z generatora lampowego do kilkuset kHz. Blaszki cieniuteńkie. przekrój rdzenia pewnie z 0,5 - 0,7cm2 na pewno mniej niż 1cm2. Po 4 sekcje pierwotne i wtórne. Przekładni i ilości zwojów nie pamiętam.
Potem wstawił w niego trafa klangfilmu i... wrócił do tych które sami pomotaliśmy a klangfilmy sfinansowały całość naszych zabaw i jeszcze

Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
- caveas
Preamp do wkładek MC DIY
Przekładnia oczywiście 1:10 . Zastanawiam się czy gdyby nie poszperać w jakchś Sobótkach, czy innych Jubilatach to czy coś z toru PCZ by nie podeszło. Nie musi być przecież dokładnie 1:10 . A i sygnał mikrzutki to by nie nasycał rdzenia.
Ar2r