Sony FA590ES - prośba poradę odnośnie upgreadu zestawu

Żeby nie było za cicho
Awatar użytkownika
caveas
Gramofon: Telefunken CS20

Post autor: caveas »

Przepraszam wszystkich właścicieli wzmacniaczy i "kolun" marki Sorry ale to MOJE prywatne zdanie i na razie nic nie idzie ku temu żeby to zmienić.
Nie znam modeli wzmacniaczy i amplitunerów 5,1 SONY które by nie grały dziwnie, sztucznie za metalicznie , ostro...
Człowiek ma problem - a ja dostrzegam od razu żródło - wzmacniacz SONY. Zestawy głośnikowe są oczywiście do wymiany.
Doceniam technikę studyjną i profesjonalną Sony , Widziałem kiedyś na zdjęciach modele lampowych wzmacniaczy SET, wielkie monobloki, rejestrator cyfrowych , napęd CD wyglądających nie przymierzając jak koło garncarskie do lepienia kubków i oddzielnych DA/C , ich wdrożenie z Philipsem Standardu Compact Disc, Cięższe gramofony, DAT, Minidysk , Dolby S w kaseciakach, kamery kolejnych generacji, kiedyś telewizory Trynitron i w końcu lat 70 próby z TVHD i emisje w tym standardzie. Ale wzmacniaczom , Radiomagnetofonom miniwieżom firmy Sony mówimy stanowcze NIE!
Pieprzenie zostawmy kucharzom.
Kiedyś miałem do wyboru kupić Jakieś SONY z serii ES z drewnianymi boczkami ( na te boczki nagrzany jeszcze byłem wyglądem starych Radmorów ale wygrał i stoi u mnie do dziś Carver C-500.
Nie raz go targałem do odsłuchu kolejnych zestawów głośnikowych i nie raz wręcz ośmieszał przeboje Highendu klasy entry.
No ale nie chodzi o to , żeby się chwalić swoimi rupieciami ale znaleźć rozwiązanie.
A rozwiązanie jest proste poszukać lepiej brzmiącego wzmacniacza i zestawów głośnikowych. Budżet mamy , założenia co do oczekiwań się kreują; no to życzę owocnych poszukiwań.

Wojtku adminie i właścicielu portalu nie spodziewałem się takiej merytorycznie wyważonej riposty.
A czytanie ze zrozumieniem ? Nic nie piszę o gramofonie - jest w porządku
Dobra konstrukcja, w zasadzie to można się pobawić z wymianą wkładek na np. AT.
A o wzmacniaczach Technics? Jak inne marki zaczęły docierać na nasz rynek to "Technics to ZŁO" dla audiofili.
Marka tania o potężnym zapleczu konstruktorsko-technologiczno-biznesowym National Co.
Piękne gałki, dopracowane płyty czołowe, serwisowalność!!! kondensatory bambusowe , trafa r-core, klasa aa, cudne podwójne tranzystory na wejściach, drivery wyjściowe.
Czytałem schematy preampów , regulacji barwy, końcówek jak poezję ....
I tu kubeł wody: za pięknymi częściami i aplikacją i parametrami nie szło dobre brzmienie. Dlaczego ? "NIE WIEM TEGO DO DZIŚ :whistle: ".
Chociaż do prób porównawczych odsłuchowych się przymierzałem.
Seria na dany rok (powiedzmy 92) 6 modeli od dołu do góry.
najtańszy b skromny i nie ma siły grać
2 więcej gałek , mocy ale wali blachą i bas z niego nie chce wejść do kolumny
3 znów więcej gałek wyższa obudowa preamp do phono no i w miarę zrównoważone brzmienie
4 dołożony filtr sub i zaskoczenie bo jakby ktoś kocem przykrył
5 i 6 tu już mocno drożej więcej mocy kolejna gałka do regulacji poziomu w słuchawkach i się okaazuje że lepiej gra "5" , bo pełniej cieplej
w kontekście ceny to 3 to optymalny wybór
Pod warunkiem, że innych wzmacniaczy by na świecie nie było bo twardo sucho i "technicznie"
Kiedyś jak był Pewex to technics był najlepszy. teraz możemy wszystko.
Np. kupić estradową końcówkę mocy Crown, Sunfire czy innąi mieć w nosie całe domowe niby Hifi
Poza mocą, która nie jest aż taka potrzebna otrzymamy nieskrępowaną dynamikę, szybkość przestrzeń. Pozbędziemy się wątpliwości technicznych jak z transformatora 50W mamy 2x70W 8ohm
Wentylatory można odłączyć bo w domu się nie przydadzą.
życzę miłych poszukiwań lepszego dźwięku
Unitra to tylko dobrze choć paski fatalne kojarzy mi się M3201 Koncert i M601 Marcin oraz wzmacniacz Contra
Ar2r
Carver 4000, C-500 Tannoy HPD315A :chores-mowlawn:
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

caveas pisze:Nie znam modeli wzmacniaczy i amplitunerów 5,1 SONY które by nie grały dziwnie,
A kto mówi o wzmacniaczach 5.1???? Takie samo zdanie masz o serii ES np. N55, N77, N80 ?
Awatar użytkownika
caveas

Raczej czego innego szukam w brzmieniu.
Na muzyce symfonicznej i hardcore (miałem taka jazdę że muza zamiast kawy) Rotel
Zawsze mnie urzekały od lat 70 wzmacniacze Exposure.
Póżniej Sugden. Tanie Nady miały ciekawe brzmienie ale takie jakby na pałki naciągnąć gumki. Nakryło się to z epoką wooferów polipropylenowych z anglii
Przerabiałem wzmacniacze Regi, Arcama (zanim stał się wielki). Każde pudełko miało charakter i kreowało obraz muzyczny ale grało!
Kiedyś powaliła mnie totalna kupa DIY z anglii końcówka na 2N3055 zasilanych prawie 100V ze sprzężeniem transformatorowym ze stopniem sterującym na lampach - niestety nie pamiętam jakich.
Wyglądała jak zrobiony na warsztatach w szkole rolniczej prostownik do traktora.
ALE JAK GRAŁA!!!!
Sony jak ktoś lubi to wygląda.
a 5.1 jak ktoś się wpędzi to też coś można z tym zrobić. 5.1 od firmy Anthem czy wspominany Sunfire może być.
Po prostu biamping i wykorzystane 4/5 a nie 2/5. (tu uwaga na zwarcia!) . Czasem można komuś uratować wydane grube pieniądze na to co akurat pan ze sklepu polecił.
Ar2r
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

caveas pisze:A czytanie ze zrozumieniem ? Nic nie piszę o gramofonie - jest w porządku
Napisałeś o "rzeczonym Technicsie". O żadnym innym Technicsie nie było mowy w wątku, stąd uznałem że odwołujesz się do gramofonu :)
Zakładam, że wiesz co znaczy słowo "rzeczony" ?

Skupmy się na wzmacniaczach stereo zamiast wybiegać poza temat i wrzucać całe marki do jednego wora ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
kielek

Post autor: kielek »

caveas@ sam nie należę do wielbicieli wzmacniaczy spod znaku Sony,Technics itp. ,ale ogólnie rzecz ujmując to generalizujesz cały problem i tyle.Masz oczywiście prawo mieć własne zdanie,ale nie powinieneś wprowadzać ludzi w błąd na forum,które bądź co bądź pełni rolę doradczą (opiniotwórczą :?: )czy jak to zwał,gdyż takie negowanie wszystkich produktów (wzmacniaczy) wymienionych przez Ciebie firm i wrzucanie ich do jednego wora zaciemnia mocno obraz i stan faktyczny.Gdybyś prowadził bloga na ten temat to Twoja sprawa,ale tutaj każdy stara się w miarę pisać rzetelnie i obiektywnie,gdyż wiele osób zupełnie nie obeznanych w audio przychodzi tu po radę,propozycję itd. a czytając to co napisałeś wyżej dojdzie do wniosku,że 80 % wzmacniaczy hifi na rynku po prostu nie gra.
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Re: Sony FA590ES - prośba poradę odnośnie upgreadu zestawu

Post autor: Ukaniu »

Co ja mam począć, że słyszałem dobry wzmacniacz Sony?
Jak będę sobie radził, że jedne z najlepszych zestawów jakie słyszałem miały polipropylenowy głośnik nisko-średniotonowy?
Lubię Sony, lubię polipropylen, nie lubię V15 III
Idę się upić.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
caveas

Ukaniu,
Gratulacje, że znalazłeś pośród przeciętności coś ciekawego. Najważniejsze , że spasowało się to z Twoimi oczekiwaniami.
Ja też znam wiele konstrukcji z PP zasługujące miano legendarnych. Grających bosko, cudnie i zjawiskowo. Co więcej na tonsilach PP i Peerlesach popełniłem kilka konstrukcji, z których odbiorcy byli zadowoleni. Szkoda, że P21 Vifa i HDR164 w wersji z utwardzanego wielowarstwowego PP są już niedostępne.
A o V15 to niektóre płyty z połowy lat 70 na nich brzmią podobnie jak je zapamiętałem Fonomastera z 44MB.
Po prostu duch Vinatage w czystej postaci.
Na współczesnych tłoczeniach stary szczur brzmi dziwnie kolorując dźwięk. Rodzi to dalekie skojarzenia z szafą grającą Foniki.
Oczywiście bardzo dalekie ale brzmienie talerzy , nagrania studia GAMA....

My tu pitu pitu a chłop śliwki rwie.
Moje próby porad, żeby pomóc zakładającemu wątek spotkały się z ostrą reakcją osób niezainteresowanych co gorzej nie konstruktywną.
Każdy ma inne uszy i przed zakupem powinien sprawdzić w co się pakuje. Zawsze jest jeszcze rynek wtórny.
Budujmy a nie rujnujmy.
Też bym się upił ale mi szkodzi - alergia.
Ar2r
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

caveas pisze:z ostrą reakcją osób niezainteresowanych
Wybacz, ale chyba każdy z udzielających się wcześniej w dyskusji jednak chce pomóc restimkowi.
caveas pisze:co gorzej nie konstruktywną.
Nie o to tutaj chodzi by Ciebie przekonywać ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
caveas

Gratulacje admin wrócił na tory.
"Budujmy..."
Kolego Restimek.
Wzmacniacz później a teraz Zestawiki
http://allegro.pl/arcus-as4-maskownice- ... 30515.html
łykaj i już. jeśli Ci nie podpasują odkupię od Ciebie.
Od razu mam również propozycję na upgrade -tuning.
Znam te modele głośników i wiem na co je stać.
Jeśli nie są umęczone to będą grać następne 20-30 lat.
Jest tu wcześniej omawiany PP i jedwab zwany przez miłośników metalu w membranach "skarpetką"
Ar2r
Awatar użytkownika
restimek
Gramofon: Technics SL-Q33

Post autor: restimek »

WOW dopiero teraz zauważyłem że w moim wątku pojawiła się taka dyskusja.
Dość ciekawy spór. Ja przyznaje szczerze i bez bicia że Sony kupiłem przede wszystkim przez moje fanboystwo do marki. Błąd wiem o tym.

Generalnie kilkanaście minut temu zamówiłem już do niego kolumny Avance Alpha 880i. Do tego mam już kable prolink http://allegro.pl/kabel-przewod-glosnik ... 98941.html

Mam nadzieję że będę zadowolony. Tak czy owak jakaś tam poprawa dzwięku musi być - bo sami mnie naprowadziliście na tory że obecne głośniki są do niczego i są najsłabszym ogniwem. Jeśli poprawa będzie niezadowalająca to rozmawiałem już z jedną osobą z tego forum że posprawdzamy parametry kondensatorow i jesli te nie będą trzymały zadeklarowanych wartości - powymieniamy je.
Ewentualnie wymienie wzmacniacz - nad tym się zastanowię.

A jeśli wszystko będzie ok - kolejny do wymiany będzie CD player. ale to za jakiś czas - jak będzie budżet.

Z tego co napisał caveas - w proponowanych przez niego glośnikach głośnik srednioniskotonowy jest tak samo jak Avancach - VIFA. Więc myślę że nie będę żałował zakupu tych Avance :)

PS. jesli ktoś znałby stronkę - inna niż Duńska - w której mógłbym sobie poczytać "do poduszki" o tych moich przyszłych głośnikach to byłbym wdzięczny - ja szukałem i nie znalazłem niestety.
Technics SL-Q33 (JVC Z1S Jico Shibata), Nuda mini, Sony CDP-X777ES, Sony CDP-X222ES (zlampizowany), Sony TC-K750ES, Sony TA-E77ESD, Onkyo M5090, Avance Alpha 880i
Awatar użytkownika
caveas

Fajnie,
W mojej zabawie chodzi o to żeby za rozsądne pieniądze osiągnąć satysfakcjonujący efekt.
Jak CD to napisz na priva to ci zburzę cały świat.
Ar2r
Awatar użytkownika
caveas

ROCHO,
Napisz jak głośno słuchasz , z korekcja czy na płasko
ile m^2 ma pokój
I co to za rok ? Napalm Death czy Dire straits?
kupuj w ciemno - jeśli Ci nie podpasują odkupię.
http://allegro.pl/arcus-as-3-2-x-seas-m ... 79192.html
i większe
http://allegro.pl/arcus-as4-bas-20cm-ma ... 30515.html
Ar2r
Awatar użytkownika
restimek

W końcu przyszły do mnie kolumny :D
Nie spodziewałem się że będą aż tak.... duże :) . Ogólnie prezentują się bardzo okazale.

Napiszę teraz swoje wrażenia odnośnie dźwięku. Choć zaznaczam że bardziej szczegółowy opis napiszę gdy już się bardziej osłucham z nowym sprzętem. No i od razu zaznaczam że czeka mnie gruntowne przemeblowanie pokoju gdyż stwierdzam że te głośniki są bardzo źle ustawione.

Muzykę słucham z 3 urządzeń i tak też  podzielę swój opis.

1. Gramofon

O ile wcześniej narzekałem na małą ilośc basów tak w tym momencie jest ich nawet za dużo :D, Niestety "kotara" pozostała a i wysokie tony nie sięgają tak wysoko jak w poprzednich głośnikach. Słuchałem różnych gatunkowo muzycznie płyt - i raczej wszedzie było podobnie. Myślę że wkłątka AT (lub Ortofon) by się tu lepiej sprawdziła niż mój Shure.

2. CD player

Jeśli ktoś przeglądał moje wcześniejsze posty to pamięta jak mocno narzekałem na swój CD player że gra płasko wysoko i bez basu... (nawet z podpietym zewnętrznym DACiem) -- W chwili obecnej basu jest. I to calkiem sporo. W tej materii nie mogę narzekać. Jedyne co to "kotara" , mała przestrzenność i dość męczący dźwięk. To ostatnie ciężko mi wyjaśnić. Ale generalnie słuchanie tego CD zawsze mocno męczyło zwłaszcza w porównaniu z...

3. Komputer

Ten zdecydowanie brzmi najlepiej... Zarówno pod względem dynamiki utworów, tonów wysokich i niskich. Nie męczy tak słuchu jak CD. Gra dobrze ale "kotara" cały czas jest może nie tak duża jak przy gramofonie ale jednak . Co ciekawe - Spotify z komputera brzmi lepiej niż winyl czy CD --- trochę to nie pocieszające. Dodatkowo te nowo wydawane przesterowane piosenki brzmią lepiej niż utwory z lat 80's

Podsumowując:

Uważam że o wiele bardziej uda mi się polepszyć dźwięk przemeblowując pomieszczenie i przestawiając głośniki najbardziej optymalnie jak to się da. Przetestuję je też z opcją bi-wiringu. Jednakże już teraz wiem że w dość niedalekiej przyszłości wzmacniacz pójdzie do wymiany gdyż niestety brzmi słabo... Potwierdzam opinie o tym wzmacniaczu jakie można przeczytać na necie iż jest strasznym mułem... i pomimo że potrafi grać głośno to jednak "brak mu życia".
Technics SL-Q33 (JVC Z1S Jico Shibata), Nuda mini, Sony CDP-X777ES, Sony CDP-X222ES (zlampizowany), Sony TC-K750ES, Sony TA-E77ESD, Onkyo M5090, Avance Alpha 880i
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Ciekawe obserwacje. Trochę martwi mnie, że skompresowany streaming ze Spotify gra u Ciebie najlepiej. Poeksperymentuj jeszcze z ustawieniem kolumn. Różnica w dźwięku pomiędzy źle a dobrze ustawionymi kolumnami potrafi być większa niż pomiędzy wzmacniaczami. W zależności od tego jak je ustawisz możesz mieć w miejscu odsłuchowym zdudniony bas, bułowatą średnicę, albo płaski dźwięk pozbawiony basu. To oczywiście skrajności, ale sam kiedyś się mocno zdziwiłem jak źle zagrały moje kolumny u kolegi :)

Na początek ustaw kolumny tak żeby były oddalone co najmniej pół metra od ścian (lepiej metr), rozstaw je na ok. 1,5-2m i słuchaj z odległości 1,8-2,2m. Będziesz wtedy słyszał tylko dźwięk z kolumn, bez odbić. Pozwoli to na lepszą ocenę jakości dźwięku.
restimek pisze:wysokie tony nie sięgają tak wysoko jak w poprzednich głośnikach.

Nie bardzo wiem jak interpretować to co piszesz. Masz obcięte pasmo i nie słyszysz wysokich tonów?
Awatar użytkownika
restimek

Re: Sony FA590ES - prośba poradę odnośnie upgreadu zestawu

zbyszek1982 pisze:Ciekawe obserwacje. Trochę martwi mnie, że skompresowany streaming ze Spotify gra u Ciebie najlepiej.
Generalnie dzwiek z komputera brzmi najlepiej - wszystko jedno czy puszcze spotify czy wav zgrany z CD. Oba zródła grają najlepiej w porownaniu z pozostałym sprzętem.

zbyszek1982 pisze:
restimek pisze:wysokie tony nie sięgają tak wysoko jak w poprzednich głośnikach.

Nie bardzo wiem jak interpretować to co piszesz. Masz obcięte pasmo i nie słyszysz wysokich tonów?
Generalnie chodzi mi o to że w starych głośnikach było troszkę więcej szczegółów w tonach wysokich (nie wiele więcej ale daje się wychwycić to)

EDIT 23.05 14:05

Wygrzebałem z szafy stare Playstation 2 którego już wieki temu nie używałem w celu przetestowania dzwięku na nim. Tak więc

4. Playstation 2 slim

Powiem wam że efekt przerósł moje oczekiwania... Ciepły i dość bogaty dźwięk. Bardzo odczuwalnie poprawiła się również przestrzenność dźwięku. Wysokie tony są na o wiele lepszym poziomie niż w poprzednich głośnikach. Basu jest dużo ale nie jest on tak natarczywy i nachalny jak przy innych źródłach dźwięku. Efekt niemalże w pełni zaspokajający moje oczekiwania... Nawet efekt kotary nie jest tak zauważalny. Te piosenki które na tym wzmacniaczu brzmiały beznadziejnie teraz brzmią bardzo dobrze. Dodam że konsolę podłączyłem przez cienki jak włos kabel dołączony do zestawu... Rzekłbym że PS2 jest wprost stworzone dla tego wzmacniacza :)

Na chwilę z ciekawości podłączyłem też konsole przez optyczne gniazdo do mojego DAC. Dźwięk był słaby. Za dużo basu... Przy obecnych głośnikach ten DAC raczej nie znajdzie zastosowania w moim zestawie.

Teraz tylko pozostaje uzbierać odpowiednie fundusze i poszukać CD playera maksymalnie zbliżonego jakością dźwięku do PlayStation 2. Uprzedzając pytanie - Czemu nie chcę odtwarzać dźwięku z PS2 -
Jego obsługa nie jest tak wygodna jak CD playera... Ja chcę po prostu włożyć płytę do czytnika nacisnąć play i ma mi zacząć grać a nie przechodzić przez menu i to jeszcze padem do grania ;). A poza tym nie chcę marnować lasera w konsoli (w PS2 były słabe lasery) bo za kilka lat może mi się znowu zachce pograć w Final Fantasy X albo God of War :P i chcę mieć wtedy działającą konsolę ;). Dodatkowo wizualnie ta konsola kompletnie nie pasuje do reszty ;)
ODPOWIEDZ