Witam

Pozwól innym poznać Ciebie
ODPOWIEDZ
M_alice

Witam

Post autor: M_alice »

Dzień Dobry
Zaglądam na to forum od kilku lat z sympatii do czarnych krążków i nie tylko. Do muzyki ogólnie.
Chyba dojrzałem do rejestracji, bo ostatnio do mojej kolekcji płyt wracam coraz częściej, a nawet kupiłem kilka
nowych. Dorastałem w czasach analogowych, płyta winylowa to dla mnie naturalny, wówczas jedyny, nośnik dźwięku.
Nie slucham płyt bo "są modne". Nie wierzę w „magię czarnego krążka”. Słuchanie płyt to dla mnie nie rytuał,
tylko przyjemność.
M_alice
Awatar użytkownika
darksome
Gramofon: Audio Linear td 4001

Re: Witam

Post autor: darksome »

Cześć :)
Dawid Szydełko

Cyt. "Kto walczy z potworami, Ten niechaj baczy, by sam przytem nie stał się potworem. Gdy zaś długo spoglądasz w bezdeń, spogląda bezdeń także w Ciebie." - F. Nietzsche
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Sie masz ;)
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Felix1988

Post autor: Felix1988 »

M_alice pisze:
wczoraj, 17:41
Nie slucham płyt bo "są modne". Nie wierzę w „magię czarnego krążka”. Słuchanie płyt to dla mnie nie rytuał,
tylko przyjemność.
Też tak mam :) Cześć!
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Hihi, za czasów mojego dorastania płyty były dwie. Wielka i chodnikowa.
Z wielkiej budowano domy, a po chodnikowej się chodziło. Nośnikami muzy były płyty długogrające znane bardziej jako 'longi'. O winylowej dowiedziałem się bardzo póxno, jakoś chyba na przełomie wieków dopiero :) z pewnym zdumieniem, bo się okazało, że mam toto od dawien dawna.
BTW były też taśmy magnetofonowe i kasety.
A tak w ogóle to nawet w czasach patefonów, płyta szelakowa nie była jedynym nośnikiem dźwięku - znane od XiX wieku były cylindry do fonografu (wałki), te miały wadę w postaci niekopiowalności. Dopiero matryca metalowa pozwoliła na powielanie muzyki/dźwięku, który spowodował boom na płyty długogrające (krótko też :).
Witaj na forum, :D
i niech się :happy-partydance: kręci,
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS-X65

Post autor: domibobi »

analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: JVC Victor QL-A75

Post autor: pavlos »

Dzień dobry ;)
Awatar użytkownika
Regsoft

Post autor: Regsoft »

Cześć :D
M_alice

Post autor: M_alice »

darkman pisze:
wczoraj, 18:07
Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Płyta była jedynym dostępnym u mnie w domu nośnikiem. Odtwarzanym na gramofonie wbudowanym w radio lampowe. Był to zapewne gramofon W-GE-56. Na pierwszy magnetofon kasetowy Unitry musieliśmy poczekać prawie do końca lat 70-tych. To była kosztowna nowość a kaset na rynku jakieś śladowe ilości. Głównie nagrywało się własną muzykę z radia.
Awatar użytkownika
MMarek
Gramofon: DP-59L / PS-X50

Post autor: MMarek »

Without Music Life is a Mistake
Awatar użytkownika
mrcnoos
Gramofon: Składak

Post autor: mrcnoos »

Czołem!
Awatar użytkownika
JootWoo
Gramofon: SL1300MK1/SL1800MK2

Post autor: JootWoo »

Cze :) ść
TECHNICS SL-1800 MK2/TECHNICS SL-1300 MK1
P XUV 4500Q, E 4000D/I, ADC XLM Mk3, Shure V15 III, Technics EPC205C, Grace F8, Elac 792, Elac 455,
Schit Mani MkI/DIY CS Blue VI P/Musical F V90-LPS -->Luxman L30
Grdg Prof Box 850a/B&W DM2/B&W DM4
Awatar użytkownika
konrads0
Gramofon: Technics SL 1200Mk2

Post autor: konrads0 »

Cześć ;)
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

M_alice pisze:
wczoraj, 19:52
darkman pisze:
wczoraj, 18:07
Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Płyta była jedynym dostępnym u mnie w domu nośnikiem. Odtwarzanym na gramofonie wbudowanym w radio lampowe. Był to zapewne gramofon W-GE-56. Na pierwszy magnetofon kasetowy Unitry musieliśmy poczekać prawie do końca lat 70-tych. To była kosztowna nowość a kaset na rynku jakieś śladowe ilości. Głównie nagrywało się własną muzykę z radia.
Tak, oczywista kwestia semantyki. Tego się domyśliłem, ale po prostu jako też świadek epoki chciałem uzupełnić detale. Nic osobistego.
Fajnie, że jesteś z nami.

Co do "adapteru" w radiu lampowym, to też był u nas w domu (nazwa i fotka gdzieś tu na forum). Rodzice byli melomanami, a ja już na pewno w 1972 miałem adapter Bambino.
Co do magnetofonu kasetowego, to jakoś w tym czasie dostałem od rodziców kaseciaka MK122. Który to był rok? Chyba 1973/74. W 1974 nagrałem na nim koncert Omegi w katowickim Spodku. Mam nawet świadków, kumple z kamienicy oraz kasetę C-60 z tymi nagraniami.

Przy okazji, choć może to informacja na bardziej merytoryczny wątek dementuję informację AI, oto ona:

""Węgierski zespół rockowy Omega był niezwykle popularny w Polsce w latach 70., często koncertując i promując hity takie jak „Dziewczyna o perłowych włosach”. Choć Omega koncertowała w Polsce w tamtej dekadzie (np. w 1974 r.), brak jest bezpośrednich, powszechnie dostępnych informacji potwierdzających ich samodzielny koncert w katowickim Spodku w latach 70""

Ano są. Jak to AI, mało wie, sporo wyświetla i ma ambicję do bycia źródłem wiedzy. Daleko jeszcze do tego, a potem.. potem się zobaczy w praniu.
Ta informacja to np ja i paru kolegów, choć części z nich już nie ma (zmarli młodo). Byłem na tym koncercie w katowickim Spodku (był pełny, publiczność dopisała). Nie było supportu jak w Warszawie (SBB), ale tego nie pamiętam na 100%.
ODPOWIEDZ