SSL

Co sądzisz o forum?
Awatar użytkownika
blispx
Posty: 1425
Rejestracja: 26 paź 2014, 22:32

SSL

Postautor: blispx » 29 kwie 2017, 02:44

Wojtek pomyśl nad wprowadzeniem certyfikatu SSL, niech to nie leci plain'em , szczególnie hasła i to co w PW

Nawet nie musi być podpisany przez urzędy certyfikacyjne bo to koszt- tym którym będą komunikaty przeglądarek uwierać będą sobie mogli cert pobrać do nich w każdej chwili

Wydaje mi się że jest to sprawa ważna bo to kwestia bezpieczeństwa każdego piszącego tu użytkownika

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 23165
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: SSL

Postautor: Wojtek » 07 maja 2017, 11:22

Jasne, mogę dodać do naszej domeny certyfikat SSL. Dzięki za sugestię.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 23165
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: SSL

Postautor: Wojtek » 08 maja 2017, 13:56

Już zrobione :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
blispx
Posty: 1425
Rejestracja: 26 paź 2014, 22:32

Re: SSL

Postautor: blispx » 11 maja 2017, 00:39

Spoko, pełen profesjonalizm :clap:

Awatar użytkownika
kulfon
Posty: 22
Rejestracja: 18 maja 2016, 16:41

Re: SSL

Postautor: kulfon » 11 maja 2017, 16:33

blispx pisze:Nawet nie musi być podpisany przez urzędy certyfikacyjne bo to koszt


są darmowe certyfikaty od letsencrypt.org ;-)

Awatar użytkownika
blispx
Posty: 1425
Rejestracja: 26 paź 2014, 22:32

Re: SSL

Postautor: blispx » 12 maja 2017, 13:00

Kurde to czemu ja za certyfikat płace co roku jak za zboże :shock:

Tylko jak tam się ten certyfikat podpisuje? 256-bit też łyka?

Awatar użytkownika
kulfon
Posty: 22
Rejestracja: 18 maja 2016, 16:41

Re: SSL

Postautor: kulfon » 15 maja 2017, 16:41

tam dają jakieś skrypty do generowania certyfikatów, generalnie ludzie używają bez problemów, trzeba by się wczytać

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 23165
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: SSL

Postautor: Wojtek » 16 maja 2017, 11:16

blispx pisze:Źródło posta Kurde to czemu ja za certyfikat płace co roku jak za zboże :shock:

Nie wiem. Może masz wildcard? :)

blispx pisze:Źródło posta Tylko jak tam się ten certyfikat podpisuje?

Automat.

blispx pisze:Źródło posta 256-bit też łyka?

Z tego co pamiętam to tak.

Minusy to to że nie ma wildcardów + cert jest tylko na 3 miesiące, więc trzeba sobie samodzielnie ustawić auto-odnawianie po stronie serwera.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
blispx
Posty: 1425
Rejestracja: 26 paź 2014, 22:32

Re: SSL

Postautor: blispx » 16 maja 2017, 14:30

Nie przyglądałem się jakoś za specjalnie ale podpinam sobie 1 cert pod całą domenę, a tu chyba się trzeba bawić na subdomeny więc trochę rzeźba w gównie, mogłem się tak bawić jak miałem 20 lat a nie teraz ;)

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 23165
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: SSL

Postautor: Wojtek » 17 maja 2017, 03:09

blispx pisze:Źródło posta Nie przyglądałem się jakoś za specjalnie ale podpinam sobie 1 cert pod całą domenę, a tu chyba się trzeba bawić na subdomeny więc trochę rzeźba w gównie

To zależy czy w ogóle obsługujesz certyfikatem subdomeny inne niż "www".

Jak napisałem wcześniej, nie ma obsługi wildcard, więc nie ma w ramach tej usługi jednego certyfikatu który będzie autoryzował wszystkie subdomeny podpięte pod daną domenę.

blispx pisze:Źródło posta mogłem się tak bawić jak miałem 20 lat a nie teraz ;)

No to tym bardziej nie płacz i płać co roku jak za zboże ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
blispx
Posty: 1425
Rejestracja: 26 paź 2014, 22:32

Re: SSL

Postautor: blispx » 17 maja 2017, 13:41

Wszystko obsługuję, podpisana jest *.domena, a nie subdomena, którą jest także www. Certyfikat generowałem przez openssl samodzielnie wysłałem im tylko w celu podpisania. Kwestia pewnie pośrednictwa- jakby zgłosił się tam bezpośrednio to by taniej było

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 23165
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: SSL

Postautor: Wojtek » 17 maja 2017, 14:31

blispx pisze:Źródło posta podpisana jest *.domena, a nie subdomena

* = wildcard.

Ja to wszystko rozumiem :) Chodziło mi o to czy w ogóle potrzebujesz więcej subdomen niż jedna czy dwie, ze wsparciem SSL :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
blispx
Posty: 1425
Rejestracja: 26 paź 2014, 22:32

Re: SSL

Postautor: blispx » 17 maja 2017, 15:11

Tak, potrzebuję

Z tego co widzę to takie home.pl czy nazwa.pl i inni za wiele na tym pośrednictwie nie zarabiają- uatrakcyjnienie oferty jak pakiet w kablówce, ceny są jakie są i trza z tym żyć. W sumie to bezpośrednio na powiedzmy RapidSSL jest nawet drożej, dziwne


Wróć do „Komentarze i sugestie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Common Crawl [Crawler] i 0 gości