Odsłuchy wkładek u Jozi

Tematy poświęcone konkretnym modelom i seriom wkładek
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Re: Odsłuchy wkładek u Jozi

Post autor: Jozi »

Wojtek pisze:
20 sty 2023, 02:20
Przerzuciłem do katalogu. Mam nadzieję że Jozi będzie kontynuował jak będą dochodziły kolejne wkładki czy igły :morda:
Wojtku możesz na mnie liczyć, chyba że padnę finansowo :lol: :lol: :lol: .
Póki co w ramach zabicia nudy tworzę szablon Stevensona.
Wydrukowany szablon oprawiam w koszulkę foliową podwędzoną w pracy :D .
Wędrówka do mojego warsztatu celem wybicia dziurki wybijakiem, by nie była "wygryziona" i krzywa :D .
Następnie wrzutka na slipmatę(została mi po sprzedaż fonici), obcinka nożyczkami, oklejenie taśmą tixo i efekt końcowy wygląda tak:
STV.jpg
To już na talerzu gramofonu:
STV3.jpg
Jak to oceniacie, szczególnie proszę o opinie kolegę Bacek, który instruował kolegę w wątku technicsa SL 3210.
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
Awatar użytkownika
Jozi

Ustawiłem 540ML według wykonanego szablonu i na talerz poszła płyta Marka Sheltona 'Obsidian Dreams".Na nagaoce to super brzmiało ale na 540 jakby firankę z kolumn ściągnął :lol: :lol: .Ależ gitara akustyczna Marka brzmi, "miód na moje stare uszy".Nic mi więcej nie potrzeba.
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
Awatar użytkownika
pawelgrab

Post autor: pawelgrab »

Jozi pisze:
20 sty 2023, 11:01
Póki co w ramach zabicia nudy tworzę szablon Stevensona.
Jozi pisze:
20 sty 2023, 11:01
Jak to oceniacie
Jeżeli chodzi o szablon to śmiało możesz z niego korzystać ;)
Żeś mnie Pan zainspirował i z nudy wydrukowałem taki szablon dla Luxmana co prawda, następnie sprawdziłem jego wiarygodność i dokładność na własnych ustawieniach wkładki (osobiście ustawiam inną metodą), potwierdzam jest spoko czyli gra muzyka :D :

Btw zdjęcia w tym wątku:
viewtopic.php?f=12&t=1032&start=1065
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
Awatar użytkownika
martin.h
Gramofon: Technics SL-1600MK2

Post autor: martin.h »

Myślę, że Jozi pozwoli ze wtrącę swoje 3 grosze ;) Ostatnio mocno chwalilem serię 500 Audio Techniki, sam mam VM530EN. Ale kupiłem słuchawki, wiadomo dźwięk bliżej, zupełnie inne doznania, i szybko wróciłem do Nagaoki MP110.
Może ten dźwięk nie jest szczegółowy, może czasem nagranie przeszkadza i wyciąganie za dużej ilości informacji to nie jest najlepszy pomysł, ale jednak Nagaoka "maluje" przyjemnie, już wiem za co ją pokochałam :D
Chciałem swego czasu igłę VMN40ML, czyli Microline do serii 500/700, teraz wiem, że raczej będzie to... Nagaoka MP200 ;)
Marantz 2230 / Technics SL-1600Mk2 / Akai CD-37 / Grundig Box 650b / Beyerdynamic DT770 PRO
Awatar użytkownika
Jozi

martin.h pisze:
27 sty 2023, 21:23
Myślę, że Jozi pozwoli ze wtrącę swoje 3 grosze ;) Ostatnio mocno chwalilem serię 500 Audio Techniki, sam mam VM530EN. Ale kupiłem słuchawki, wiadomo dźwięk bliżej, zupełnie inne doznania, i szybko wróciłem do Nagaoki MP110.
Może ten dźwięk nie jest szczegółowy, może czasem nagranie przeszkadza i wyciąganie za dużej ilości informacji to nie jest najlepszy pomysł, ale jednak Nagaoka "maluje" przyjemnie, już wiem za co ją pokochałam :D
Chciałem swego czasu igłę VMN40ML, czyli Microline do serii 500/700, teraz wiem, że raczej będzie to... Nagaoka MP200 ;)
Dzięki za info.
Póki co przesłuchania u mnie trwają. Nagaoka 110 ma pozycję zdecydowanie ugruntowaną (ma takie słodkie granie), ale 540ML jest jednak trochę wyżej, bo jest bardziej detaliczna.
Obecnie przesłuchuję technicsa 270 z wkładką jak dla mnie "no name" bo kupioną wraz z gramofonem. Z obawy przed jej stanem nie była używana, dopiero jak kupiłem lupę nagłowną z powiększeniem 10X to jej się przyjrzałem dokładniej. Jej stan jest przyzwoity jak na moje oko i gra lepiej jak kupiona na początku mojej przygody AT VM95E.
Nie wiem co to za igła jest bo nie ma oznaczeń, obstawiam raczej na tonara albo analogisa ( zielona z czerwonym paskiem - w Da Capo tak przynajmniej wyglądają).Pewnie byłoby inne granie jakby zakupić produkcję nagaoki ( według sugestii Naszego Moderatora ) bo nagaoka robiła je dla technicsa albo z DaCapo Jico eliptyk. Być może pójdę tą drogą, ale muszę wyrobić kartę kredytową by zakupy były bezpieczniejsze ( kiedyś przez podanie nr karty bandzior wrąbał się mi na konto, szybka reakcja uchroniła flotę, teraz na zimne dmucham i obawiałem się zakupów zagranicznych :D :D ).
NO jak kupisz 200 to wrzuć wrażenia, bo jakieś wolne headshele jeszcze mam- kupiłem od Marka pudełko na 6 dziur więc jeszcze coś wejdzie :lol: .
Nie wykluczaj igły VMN40ML, ale serii 500AT to nie ma co brać pod uwagę bo nagaoka 110 już pewnie gra lepiej i myślę, że technics 270 z dobrą igłą też będzie bardziej przyjemny dla ucha.
Awatar użytkownika
kukiz 30

Post autor: kukiz 30 »

Jozi
PS.
Może warto założyć sobie Revoluta kartę wirtualną do płacenia w necie. Ja tak osobiście robię. Przelewam sobie środki na nią i kupuję w necie.
Mission Cyrus One,Sony PS-X6,2xPCM56 DAC by Martynka,Yamaha cdx-10,Infinity RS-4000.
Awatar użytkownika
Jozi

kukiz 30 pisze:
28 sty 2023, 07:53
Jozi
PS.
Może warto założyć sobie Revoluta kartę wirtualną do płacenia w necie. Ja tak osobiście robię. Przelewam sobie środki na nią i kupuję w necie.
Dzięki za info, moja Pani mi dzisiaj pomoże założyć na stronie banku kartę kredytową i będę nią mógł płacić również w sklepach.
Nie wiem jak w innych ale w Pekao S.A. jest taka opcja.
Awatar użytkownika
d0nk3y
Gramofon: Kenwood KP-990

Post autor: d0nk3y »

Revolut to dobra opcja do zakupów zagranicznych, bo mają bardzo dobre przeliczniki kursów walut w dni robocze, bo w weekendy doliczają chyba 1-2% ze względu na ryzyko kursowe. Kurs wymiany w Revolucie wychodzi taniej niż zakup w kantorze wirtualnym np. na Cinkciarzu. Od lat używam do zakupów na Ali i eBay - trzeba tylko Paypal "zmusić" do płatności w walucie, a nie w PLN, bo się dużo traci na paypolowym przewalutowaniu.
Awatar użytkownika
Jozi

Re: Polowanie na wkładki / igły

No i dotarła dzisiaj do mnie paczuszka z Dacapo i zamówione cudeńka.
Igły.jpg
Shure musi jeszcze poczekać, nim dotrze do mnie drewienko do osadzenia wkładki.
Natomiast pickering V 15 został uzbrojony w nową igiełkę Jico D-5100EE, ustawiony wedle szablonu i ogień :lol: :lol: .
Testy przeprowadziłem na płytach z jazzem, naszym polskim Maanamem i moim ulubienym AC/DC :P :P .
No Pany powiem Wam, że Nagaoka 110 w moim mniemaniu przegrała melodyjnością i szczegółowością.
Na mój stary słuch brzmienie takie bardziej szczegółowe, nasycone, przyjemniejsze melodyjnie dla ucha.
Przy AC/DC poległa również 540ML, bo może jest mniej szczegółowa od 540-ki, ale z kolei zdecydowanie wygrywa swoim cieplejszym i mocniejszym brzmieniem, bardziej jak dla mnie eksponuje instrumenty, perkusję i gitarę Angusa, wokal natomiast jest jakby mniej drażniący ucho, jakby trochę schowany za instrumentami.
Tak więc pickering V 15 będzie gościł na ramieniu mojego garniaka :) :) .
Zobaczymy jak zagra szczurek V 15 z Tonarem VN35HE 6453-HYPEL, może się okazać, że pogoni Jico do pudełka.
Póki co pickering :dance: :dance: :dance: :dance: .
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

No widzisz, taki to właśnie wesoły świat, niby prostsza i starsza konstrukcja, a sama różnica w brzmieniu już robi robotę względem nowszych i bardziej zaawansowanych, w zależności od tego jaką płytę/muzę wrzucamy.

Teraz pora na Pickering XV-15, serię XSV, XUV-4500, serię XLZ :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Jozi

Wojtek pisze:
09 lut 2023, 18:43
No widzisz, taki to właśnie wesoły świat, niby prostsza i starsza konstrukcja, a sama różnica w brzmieniu już robi robotę względem nowszych i bardziej zaawansowanych, w zależności od tego jaką płytę/muzę wrzucamy.

Teraz pora na Pickering XV-15, serię XSV, XUV-4500, serię XLZ :morda:
Taa, chcesz mojej finansowej zguby :lol: :lol: :lol: .
Może 4500 nie ale tak XSV-3000 bym jeszcze kupił, bo chyba 1 wolny headshel jest :lol: :lol: :lol: .
Poki co jeszcze muszę szczurka uzbroić, tylko na drewienko czekam.
Uszczupliłem trochę kolekcję wędek i kołowrotków, to mnie winyle zgrzały :D :D .
Jeszcze mam kumpla w pracy, który kocha narty skiturowe, poinstruował mnie co i jak w trawie piszczy i zakręcił mnie wokół sprzętu na 4k :lol: :lol:
Ech ciężkie życie...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Oj tam od razu zguby. Mówię po prostu że Pickeringi i Stantony są bardzo fajne, a sporo modeli (szczególnie tych późniejszych) nie jest jakoś mocno doceniana, szczególnie w PL.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Jozi

Wojtek pisze:
09 lut 2023, 19:44
Oj tam od razu zguby. Mówię po prostu że Pickeringi i Stantony są bardzo fajne, a sporo modeli (szczególnie tych późniejszych) nie jest jakoś mocno doceniana, szczególnie w PL.
No ja już ją doceniam, nagaoka 110 w odstawce póki co :) .
Awatar użytkownika
Jozi

No i dzisiaj na Walentynki przyszły do mnie przesyłki z amazona i ebay,a :dance: :dance: .
Więc przystąpił ja do prac :lol: :lol:
V15 w drewienku
1.jpg
Zamontowana w oryginalny technicsa
2.jpg
Czas na wagę
3.jpg
Z daleka
4.jpg
Z bliska
5.jpg
Po ustawieniu w szablonie strasznie dupnie to wygląda :D .
No i zapodałem na talerz bo dzisiaj przyszło
CC.jpg
I kopara mi opadła jak to zagrało :dance: :dance: :dance: :dance: .
Czysta poezja, nie mam już więcej co szukać, ewentualnie sas i zmiana klocków w torze :D :D :D .
Póki co jestem content z eksperymentów wkładkowych. Na chwilę obecną zostają wszystkie ale grana będzie shure i pickering.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2023, 18:15 przez Jozi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

No to teraz co najwyżej jakiś lepszy Shure albo lepszy Pickering :morda:
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ