Misse|pp|S-Activ lampowy przdwzmacniacz gramofonowy Aktywnej korekcji RIAA

Klamoty domowej roboty
Awatar użytkownika
Dragant
Posty: 793
Rejestracja: 14 cze 2014, 13:26
Gramofon: Sony PS-X60
Lokalizacja: Warszawa

Re: Misse|pp|S-Activ lampowy przdwzmacniacz gramofonowy Aktywnej korekcji RIAA

Post autor: Dragant » 30 sty 2018, 07:39

Regsoft pisze:
30 sty 2018, 01:03
W stosunku do PIĘKNEGO sprzętu słusznej wielkości ten regalik wygląda biedniutko ...
Zgadza się ;) Czekam na zmianę aury za oknem w celu przeprowadzenia remontu w pokoju i wprowadzenia szafki pod sprzęt audio należytej wielkości ;) Na chwilę obecną z czasów studenckich został mi regał z Ikei położony poziomo :morda:

Korzystając z okazji - czy mógłby mi ktoś pomóc z tym problemem?
Dragant pisze:
25 sty 2018, 12:21
Z tego co wiem to wzmacniacz PP może pracować bez obciążenia w przeciwieństwie do SE. Natomiast PP nie wolno zewrzeć zacisków, a w SE można. Ale nie zjadłem wszystkich rozumów - prosiłbym o potwierdzenie.
Sony PS-X60, Nagaoka MP-110/Sony XL15+ND25e/XV-15, Nuda Mini, Rotel RA971, Canton Karat 300, Rotel RCD-930AX

Awatar użytkownika
darkman
Posty: 7938
Rejestracja: 02 paź 2015, 09:23
Gramofon: Cielęcina 2.01
Lokalizacja: Topanga Corral

Re: Misse|pp|S-Activ lampowy przdwzmacniacz gramofonowy Aktywnej korekcji RIAA

Post autor: darkman » 30 sty 2018, 08:18

Regsoft pisze:
30 sty 2018, 01:03
ten regalik
To chyba jest któraś z wersji kalaxa poziomego, tak mi się wydaje, Dragu by się musiał wypowiedzieć. Po bokach są jeszcze Cantony setki, które są dość duże i fajnie to wygląda (jako znany maruda-melepeta forumowy przywaliłem się do ustawienia i będą rozstawiane bardziej 8-) :o
(aha.. już się wypowiedział, bo strony czasem nie widzę następnej, hihi)

Co tam jeszcze z toru.. no well, jechane było tylko via MMarkowy Jarzyn z Bażin przy pre Missiaku i Nutrii w której na szybko wykorzystaliśmy wszystkie ustawienia pod Nagaokę i zostawiliśmy pewien set na około tygodniowe granie by ucho ułożyło na ostateczny set.

SE PCL82 w końcu nie zabrałem tym razem, bo mieliśmy ograniczony czas, to będzie na następną okazję.
Marek, nie mam teraz punktu odniesienia i przydało by się coś SE od Ciebie (chyba, że u Pawła coś zalega blisko) żeby parkę podłączyć na jedną sesję. Ten poprzedni, który był u mnie to był w układzie PP na 4ch bańkach - nie mówiłem Ci wcześniej, bo ja teraz nie za bardzo mam kolumnny pod SE, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :lol: Zdzwonimy się (!)

Do selektora zakładamy jeszcze jakiś set tyrystorów czy czegoś kurna tam chata joga.. te nazwy Panie to mózg się lasuje :lol: , a wiadomo, że to trzeba komplet kluczy francuskich i spawarkę mig mag :D i trafo na ropę.
FAQ mój wątek giełdowy S:LP`s post #1, str:1.

Awatar użytkownika
BlackDevil
Posty: 66
Rejestracja: 12 gru 2017, 19:48
Gramofon: S600

Re: Misse|pp|S-Activ lampowy przdwzmacniacz gramofonowy Aktywnej korekcji RIAA

Post autor: BlackDevil » 30 sty 2018, 16:34

Dragant pisze:
25 sty 2018, 12:21
Korzystając z okazji - czy mógłby mi ktoś pomóc z tym problemem?
Dragant pisze:
25 sty 2018, 12:21
Z tego co wiem to wzmacniacz PP może pracować bez obciążenia w przeciwieństwie do SE. Natomiast PP nie wolno zewrzeć zacisków, a w SE można. Ale nie zjadłem wszystkich rozumów - prosiłbym o potwierdzenie.

Zwieranie zacisków w obu przypadkach nie jest wzkazane wz PP może pracowac bez obciążenia ,natomiast SE też może pracować bez obciążenia pod warunkiem , że wzmacniacz włączysz pod obciążeniem potem gałkę volume skręcasz do zera i możesz wypiąć kolumny chodzi o to żeby filtry w obwodzie się naładowały (ja tak robię gdy zamieniam zestawy głośnikowe).Co by się stało gdybyś zwarł wyjście w układzie PP a no spaliły by się lampy, transformatory wyjściowe, w SE zwarcie uzwojeń wtórnych spowoduje pojawienie się masy na obu końcówkach, problem pojawi się jeśli masy na uzwojeniu wtórnym zabraknie ,a na pierwotne z lampy pójdzie sygnał jakiejś częstotliwości której aktualnie słuchasz .Nastąpi zmiana pola magnetycznego i na wtórnym pojawi się napięcie .Oczywiście zwarte trafo ,napięcie na wyjściu będzie dążyło do zera a prąd ile fabryka dała wtedy analogicznie jak w PP spali się wszystko .

Awatar użytkownika
zbyszek1982
Posty: 2983
Rejestracja: 31 gru 2012, 19:11
Gramofon: Braun PS500
Lokalizacja: Okolice Krakowa

Re: Misse|pp|S-Activ lampowy przdwzmacniacz gramofonowy Aktywnej korekcji RIAA

Post autor: zbyszek1982 » 30 sty 2018, 17:17

W instrukcji do mojego wzmacniacza PP jest napisane żeby nie włączać bez podpiętych głośników i tego się będę trzymał ;)
Braun PS500 | CSV13 | CD4 | L60
Nagaoka MP110 | Audio Technica AT440Mla | Ortofon 2M Bronze

Awatar użytkownika
Dragant
Posty: 793
Rejestracja: 14 cze 2014, 13:26
Gramofon: Sony PS-X60
Lokalizacja: Warszawa

Re: Misse|pp|S-Activ lampowy przdwzmacniacz gramofonowy Aktywnej korekcji RIAA

Post autor: Dragant » 30 sty 2018, 17:25

@BlackDevil - rewelacja! Bardzo dziękuję za merytoryczną wypowiedź ;)

Przejrzałem instrukcję Yaqina i nie ma żadnej wzmianki o tym, że nie wolno uruchamiać bez obciążenia. Co więcej - w typowych problemach jest napisane:
The left side of the main speaker does not sound - If the speaker wire is connected of short circuit. If the signal plug is correctly connected or short circuit or open circuit.
Swoją drogą - koszmarne tłumaczenie z translatora :|
Sony PS-X60, Nagaoka MP-110/Sony XL15+ND25e/XV-15, Nuda Mini, Rotel RA971, Canton Karat 300, Rotel RCD-930AX

Awatar użytkownika
BlackDevil
Posty: 66
Rejestracja: 12 gru 2017, 19:48
Gramofon: S600

Re: Misse|pp|S-Activ lampowy przdwzmacniacz gramofonowy Aktywnej korekcji RIAA

Post autor: BlackDevil » 30 sty 2018, 17:29

zbyszek1982 pisze:
30 sty 2018, 17:17
W instrukcji do mojego wzmacniacza PP jest napisane żeby nie włączać bez podpiętych głośników i tego się będę trzymał ;)
I słusznie ,pewnie pracuje w klasie A . :roll:
A kolegi Dragant bardziej w klasie AB . ;)

Awatar użytkownika
darkman
Posty: 7938
Rejestracja: 02 paź 2015, 09:23
Gramofon: Cielęcina 2.01
Lokalizacja: Topanga Corral

Re: Misse|pp|S-Activ lampowy przdwzmacniacz gramofonowy Aktywnej korekcji RIAA

Post autor: darkman » 30 sty 2018, 18:42

Samo uruchomienie Y-MS30L odbywa się tak, że po włączeniu działa układ zabezpieczający, skręcający gałkę Vol do zera bez względu na to w jakiej pozycja ta, została pozostawiona. Dopiero po około 2-3 minutach potencjometr sam ustawia się na godzinie '9:15'. Tym samym wzmacniacz jest gotowy do pracy.

Koresponduje to z tym co BlackDevil* napisał tytułem ściągania Vol do zera przed 'czymkoliwek'. Dobry zwyczaj, warto sobie wyrobić taki odruch Pavlova ;-
wz PP może pracowac bez obciążenia
*BD@ dzięki za informacje i uwagi. O to nam chodziło by potwierdzić.

Swoją drogą zacząłem się zastanawiać czy gdyby przełączanie w locie było konieczne (BTW nie jest), to może dla higieny warto zastosować jakiś układ obciążający?
FAQ mój wątek giełdowy S:LP`s post #1, str:1.

Awatar użytkownika
BlackDevil
Posty: 66
Rejestracja: 12 gru 2017, 19:48
Gramofon: S600

Re: Misse|pp|S-Activ lampowy przdwzmacniacz gramofonowy Aktywnej korekcji RIAA

Post autor: BlackDevil » 30 sty 2018, 19:12

darkman pisze:
30 sty 2018, 18:42
Swoją drogą zacząłem się zastanawiać czy gdyby przełączanie w locie było konieczne (BTW nie jest), to może dla higieny warto zastosować jakiś układ obciążający?
Jestem przeciwnikiem dołączania czegokolwiek na wyjście zwłaszcza rezystorów bo o nich mowa, spowoduje to zmniejszenie obciążenia tym samym nie dopasowanie RA całego układu .

RafalSzy
Posty: 54
Rejestracja: 25 lut 2018, 15:39
Gramofon: Sony PS-X60

Re: Misse|pp|S-Activ lampowy przdwzmacniacz gramofonowy Aktywnej korekcji RIAA

Post autor: RafalSzy » 01 mar 2018, 23:11

Jak potoczyła się historia? Preamp wrócił? Można go posłuchać i zakupić?
Sony PS-X60, Ortofon OM10, Exalibur PhonoStage Dariusz Kulesza
Cambridge Audio CXN=>XLR=>Cambridge Audio CX80=>Kable Telerium Q Black II => Dali Rubicon 8.

Awatar użytkownika
darkman
Posty: 7938
Rejestracja: 02 paź 2015, 09:23
Gramofon: Cielęcina 2.01
Lokalizacja: Topanga Corral

Re: Misse|pp|S-Activ lampowy przdwzmacniacz gramofonowy Aktywnej korekcji RIAA

Post autor: darkman » 02 mar 2018, 08:59

No tak, opisywany w tym wątku Misse|pp|S-Activ (Shure M65), jest dostępny. Zdeponowany jest u mnie.
Skąd jesteś Raf?
FAQ mój wątek giełdowy S:LP`s post #1, str:1.