Odbudowa zwrotnic Quadral Titan
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Re: Zwrotnice Vulkan MkI modyfikacja
Nie były. Mam je od pierwszego właściciela. Quadral potwierdził mi że rożne wersje szły.
Piterski A patrzyłeś na schemat ? Tam jest bezpiecznik ktorego nie ma w rzeczywistości.
Z mundorfów mam takie:
Piterski A patrzyłeś na schemat ? Tam jest bezpiecznik ktorego nie ma w rzeczywistości.
Z mundorfów mam takie:
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- Piterski
- Gramofon: Pioneer PL70LII
Właśnie na schemacie ten bezpiecznik wypatrzyłem.
No to jak mi dojdą inne kondensatory na próby to Ci podeślę te ZN, zobaczysz jaka się między sobą różnią.
Mimo że i to i to tej samej stajni. Tam masz równolegle jeszcze 1uF ale niestety ja mam tylko 1,5uFw tych ZN ach a to Ci zmieni punkt odcięcia na wysokich tonach.
No to jak mi dojdą inne kondensatory na próby to Ci podeślę te ZN, zobaczysz jaka się między sobą różnią.
Mimo że i to i to tej samej stajni. Tam masz równolegle jeszcze 1uF ale niestety ja mam tylko 1,5uFw tych ZN ach a to Ci zmieni punkt odcięcia na wysokich tonach.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
- Myszor
No wlaśnie tego bezpiecznika nie ma na żadnym pcb. Chyba że jest poza nią.
Głupio byłoby spalic tweeter za 150eur
Głupio byłoby spalic tweeter za 150eur

- Piterski
- Gramofon: Pioneer PL70LII
Na pewno tak, tylko ten schemat tak nie do końca wyjaśnia jak to jest połączone.
Spalić go można jak się przesteruje wzmacniacz lub tak jak u mnie zabezpieczenie działało przy przewijaniu taśmy na podsłuchu, ale ten układ był zdecydowanie bardziej rozbudowany niż zwykły bezpiecznik.
Jak byś chciał sobie wygodnie posprawdzać wpływ kondensatorów, to my z kolegami wyprowadzaliśmy kabelki z zaciskami (kostki jak w elektryce) i wygodnie zmienialiśmy kondensatory bez lutowania. Przy płytce drukowanej to tym bardziej jest wskazane by nie popalić ścieżek.
Spalić go można jak się przesteruje wzmacniacz lub tak jak u mnie zabezpieczenie działało przy przewijaniu taśmy na podsłuchu, ale ten układ był zdecydowanie bardziej rozbudowany niż zwykły bezpiecznik.
Jak byś chciał sobie wygodnie posprawdzać wpływ kondensatorów, to my z kolegami wyprowadzaliśmy kabelki z zaciskami (kostki jak w elektryce) i wygodnie zmienialiśmy kondensatory bez lutowania. Przy płytce drukowanej to tym bardziej jest wskazane by nie popalić ścieżek.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
- Myszor
Dolepiam schemat zwrotnic mk2 dla potomności.
Sporo zmienił.
Sporo zmienił.
- Załączniki
-
- W-114.pdf
- (448.32 KiB) Pobrany 69 razy
- Myszor
Vulkany zostawiłem w spokoju ale chcę zrobić swoje zwrotnice do Titanów. Zostały mi mundorfy evo oil więc największy koszt z głowy.
Wstawiam schemat i zapytuję panów z doświadczeniem o następujące kwestie (sorry jeśli banalne):
1. Po co zastosowano dwa rezystory równoległe R1 i R2 , oba 12ohm 11W ? Nie lepiej dać jeden 6ohm 20W ?
2. Zasadniczo mogę użyć rezystorów o wyższej wartości W ? np. zamiast 6,8ohm 5W dać 6,8ohm 10W ?
3. DLaczego głośnik basowy (TT) podłączony jest w fazie a średnio (MT) i wysokotonowy (HT) są podłączane w przeciwfazie ? Sprawdziłem inne modele i quadral wszędzie tak robił.
4. Nie chcę lutować metodą "na pająka". Chciałbym większość elementów (oprócz chyba tej cewki rdzeniowej wielkiej) umieścić na płytce. Znalazłem takie coś https://botland.com.pl/pl/54-plytki-uniwersalne . Nada się czy są inne sposoby ?
Dzięki za porady z góry.
Wstawiam schemat i zapytuję panów z doświadczeniem o następujące kwestie (sorry jeśli banalne):
1. Po co zastosowano dwa rezystory równoległe R1 i R2 , oba 12ohm 11W ? Nie lepiej dać jeden 6ohm 20W ?
2. Zasadniczo mogę użyć rezystorów o wyższej wartości W ? np. zamiast 6,8ohm 5W dać 6,8ohm 10W ?
3. DLaczego głośnik basowy (TT) podłączony jest w fazie a średnio (MT) i wysokotonowy (HT) są podłączane w przeciwfazie ? Sprawdziłem inne modele i quadral wszędzie tak robił.
4. Nie chcę lutować metodą "na pająka". Chciałbym większość elementów (oprócz chyba tej cewki rdzeniowej wielkiej) umieścić na płytce. Znalazłem takie coś https://botland.com.pl/pl/54-plytki-uniwersalne . Nada się czy są inne sposoby ?
Dzięki za porady z góry.
- BlackDevil
- Gramofon: S600
Zapewne do szybszego odprowadzania ciepła.
Raczej Tak.
Raczej wszystkie są w fazie na każdym elemencie masz spadek napięcia np( + rezystor - na drugim końcu itd - +) tak mnie się wydaje ale mogę się mylić.
Deska to najlepsze rozwiązanie dodatkowo przyklejasz elementy do niej co by nic nie drgało.Myszor pisze: ↑07 lut 2019, 11:524. Nie chcę lutować metodą "na pająka". Chciałbym większość elementów (oprócz chyba tej cewki rdzeniowej wielkiej) umieścić na płytce. Znalazłem takie coś https://botland.com.pl/pl/54-plytki-uniwersalne . Nada się czy są inne sposoby ?
- Myszor
Dzięki Czarny Diable.
Nie kwestionuję podłączenia ale zaciekawiło mnie dlaczego minus z wzmacniacza idzie bezpośrednio na plusy głośników.
Też o tym myślałem. Jak kleisz ? Hot meltem ?
Czyli nie robić jednego rezystora o większej mocy ?
- BlackDevil
To porównanie z rezystorkiem nie traktuj tego dosłownie bo gra pąd zmienny a to całkiem inna bajka nie jestem specem od zwrotnic w tym przypadku kondensator wymusza polaryzację (połączenie równoległe kondensatora do głośnika będzie + do + a szeregowo odwrotnie )kiedyś coś tam skleciłem efekt był zadowalający .
Kleiłem hot meltem. Zostaw dwa rezystorki..
Grafika poglądowa
Kleiłem hot meltem. Zostaw dwa rezystorki..
Grafika poglądowa

- Załączniki
-
- Bez tytułu.png (1.88 KiB) Przejrzano 997 razy
- Myszor
Gdzie kupujecie elementy zwrotnic ? Taki "wszystko w jednym" to widzę loudspeakershop.eu. Co jeszcze wartego uwagi ?
- BlackDevil
- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
- Myszor
Super. Dobrze was mieć Panowie 
L1 to w realu cewka transformatorowa. Muszę dać transformatorową czy rdzeniowa też może być ?

L1 to w realu cewka transformatorowa. Muszę dać transformatorową czy rdzeniowa też może być ?
- wydra
- Gramofon: Lenco L236
https://loudspeakershop.eu/ a ja tutaj 
jesli chodzi o kolejność♣ wg najlepszych parametrów to jest taśmowa>powietrzna>rdzeniowa>transformatorowa

jesli chodzi o kolejność♣ wg najlepszych parametrów to jest taśmowa>powietrzna>rdzeniowa>transformatorowa
Analog:
Lenco L236 /CEC MC20,AT95EX,AT120E/ Buphono MC/MM
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655
Instrukcja BUphono
https://drive.google.com/file/d/1C97HQF ... sp=sharing
Lenco L236 /CEC MC20,AT95EX,AT120E/ Buphono MC/MM
Marantz PM80MK2