PreamP relacja z budowy, czyli "od pomysłu do przemysłu"

Klamoty domowej roboty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: JVC Victor QL-A75

Re: PreamP relacja z budowy, czyli "od pomysłu do przemysłu"

Post autor: pavlos »

Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

No dobra, czas na pierwsze podsumowania. A w zasadzie wrażenia.
Na początek chciałbym jeszcze raz podziękować koledze Robert_p za użyczenie swojego egzemplarza do testów. Dzięki.
Paczucha przyjechała i zastanawiałem się jak porównać Dyskrenioka z Macabrią. Oczekuję lekkiej szydery z mojego pomysła, ale podłączyłem jeden kanał z gramofonu do prawego kanału Macabrii, a drugi do prawego kanału Dyskretnioka. Wyciszyłem lewy kanał na wzmacniaczu, dałem mono i mogłem zmieniając źródła na wzmaku raz słuchać jednego, a raz drugiego przedwzmacniacza na tej samej płycie. Oczywiście tylko jednego kanału, ale uznałem że dobre i to. Oba pre ustawiłem tak samo, założyłem słuchawki i..... W zasadzie nie było różnicy. Oba sprzęty zagrały bardzo porównywalnie, a różnicy były w granicy mojej sugestii. Może Dyskretniok był ciut szybszy, może delikatnie wyraźniejszy, a może mi się wydawało. W każdym razie nie poległ. Pomysł dotyczący zmian narodził mi się w głowie dlatego, że z wiekiem chyba coraz większą wagę przywiązuję do kwestii estetycznych. Wiem że sprzęt ma grać a nie wyglądać, ale skoro oba grają to czemu nie?
Kontakt z Jackiem to czysta przyjemność. Jest zawsze dostępny, zawsze chętny do pomocy. Życzliwy i cierpliwy. A trochę marudziłem. A to chciałem cyfry zadajników wyciągnąć na obudowę i dołożyć pokrętła, szast prast i Jacek podsyła gotowe projekty i pyta który mi się bardziej podoba. Marudziłem przy napisach że za duże, drugie bym przesunął nieco wyżej, dwa momenty i Jacek już podsyła projekty. Jeszcze napisy za duże? Dla Jacka to nie problem, zrobił jak chciałem. Na ozdobnych nóżkach się nie zmieści w szafce? Damy takie niziutkie, gumowe. Piszę chcę i te nóżki i te, może coś u siebie wykombinuję, No problem dla Jacka kontakt cały czas, w międzyczasie regularnie podsyłane fotki jak w danej chwili wygląda projekt. Kolorek włącznika do wyboru, chciałem biały i oczywiście taki jest. Czułem się dopieszczony na maksa jak bym zostawiał fortunę w renomowanym salonie samochodowym. Wymieniliśmy chyba kilka setek wiadomości via whatsapp i w końcu wydłubałem paczuchę z paczkomata. Urządzenie spakowane pieczołowicie i bezpiecznie. Stawiam i podłączam, gra. Gra i wygląda. Szkoda że nie mają obudów w szampanie, ale wiedziałem że są tylko srebrne albo czarne. Sreberko też wydaje mi się że pasuje. Po odebraniu sprzętu Jacek bynajmniej nie zamilkł. Kontakt regularny, a troskliwy konstruktor był cały czas do dyspozycji.
Tera kilka słów o wrażeniach. Wygląda w mojej ocenie super. Kupiłem niższe nóżki do odtwarzacza CD i tera Dyskretniok się mieści na tych ozdobnych nóżkach, dobrze że wziąłem. Pokrętła są spoko, łatwo się zmienia parametry i jest wygodniej niż w egzemplarzu który testowałem. Paluchy nie bolą i nie potrzeba lupy do wprowadzaniu zmian bo widać cyfry na obudowie. Są po prostu znacznie większe. Dobrze że marudziłem tera se myślę. I to jest zasadnicza różnica z Macabrią. Zmieniamy nastawy łatwo i bez odkręcania obudowy, a przekręcając pokrętło od razu wskakuje nowa wartość nastaw, co ułatwia wybór optymalnych ustawień bo nie trzeba heblować długopisem. Tam jednak nie odbywa się to w locie, bo często trzeba było dwa switche przesunąć na off, a dwa inne na on i to chwilę trwa. A tu myk i gotowe, a ucho wyłapuje niuanse. No i dzięki temu kręcę tymi gałeczkami i.... Kurde jestem zachwycony. Niby możliwości takie same (nawet ustawień znacznie mniej w końcu), ale wygoda użytkowania sprawia że łatwiej o optymalne ustawienia. Sekcja MM w tym przedwzmacniaczu to petarda. Gra... no nie wiem jak to opisać, może krystalicznie? Dźwięk jest czysty jak woda w górskim potoku. Jestem zachwycony. Mam tylko jedną wkładkę MC obecnie (w tygodniu będzie druga), ale sekcja MC wydaje mi się troszkę "chuda", ale to pewnie dlatego że trzeba się pobawić gainem a ja tego nie robiłem, za krótko go mam i pewnie wszystko przede mną. Na razie odsłuchuję moje MM ki i kurde jest kryształ. Kryształ i potęga. Wczoraj moja Pani była na psiutach z koleżankami to sobie pozwoliłem na nieco odważniejsze odsłuchy i miałem banana na twarzy. No nie przypuszczałem że jak mi się wydawało muł za jaki uważałem Shure M95 ze zwykłym eliptykiem może tak zagrać. Dobrze że siedziałem boso bo bym chyba jeszcze kapcie szukał jak by były na nogach. Noż kurde poezja. Jacek: szacun za projekt, elastyczność, życzliwość i cierpliwość. Konstruktorowi dziękuję, ciekawym polecam wypożyczenie bo to ciekawe doświadczenie.
Nie wiem jeszcze jak ostatecznie ustawię klocki w szafce, czy jeden na drugim (pewnie tak), czy jeden obok drugiego. W tej drugiej opcji musiałbym sobie sprawić jaką półeczkę z pleksi żeby odtwarzacz poszedł na górę, bo jak jest pod spodem to wygląda raczej słabo. No ale to zmartwienia drugoplanowe.
Załączniki
4.jpeg
3.jpeg
2.jpeg
1.jpeg
Awatar użytkownika
Jaculek
Gramofon: Dual 704, 721

Post autor: Jaculek »

Dzięki Maciej za opinię. Nie wiem czy zasłużyłem na 10% tych pochwał ale bardzo miło się je czyta :) Cieszę się, że jesteś zadowolony :D
Analog: Dual 704&721+DenonDL301&305/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP>PreamPDP>DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17/Malinka>Fiio K11 R2R
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

Jacek, cała przyjemność po mojej stronie.
Jeśli mogę coś zasugerować, to zrób egzemplarz testowy jak Wydra. To świetny pomysł, a zainteresowane i po prostu ciekawe osoby będą mogły przed podjęciem decyzji o ewentualnym zakupie sobie po prostu posłuchać u siebie w domu. Wydać ponad 2k plnów w "ciemno" to jednak ryzykowna sprawa.
Awatar użytkownika
pawelgrab

Post autor: pawelgrab »

MaciejT pisze:
dzisiaj, 19:36
zrób egzemplarz testowy
:D testy przecież były, teraz trzeba ogrywać kto ma ;)
MaciejT pisze:
dzisiaj, 19:14
sekcja MC wydaje mi się troszkę "chuda"
:think: - a wg mnie właśnie mc jest tutaj torem wybitnym w swojej klasie, do tej pory zbieram szczękę z podłogi i nie mam impulsu żeby osłuchać dokładnie preamp wkładkami mm, no ale się zbieram - w duchu przynajmniej :lol:, także wiele przed tobą kolego
Luxman PD-282 , PreamP DP , Kenwood KA-405 , Harman Kardon HD3700 , Onkyo SC-60 II
ODPOWIEDZ