Buphono 2 OLED - nastawy bez śrubokręta

Klamoty domowej roboty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wydra
Gramofon: Lenco L236

Re: Buphono 2 OLED - nastawy bez śrubokręta

Post autor: wydra »

Wojtek pisze:
wczoraj, 10:48
postawmy
Istnieje wiele komercyjnych urządzeń gdzie kupuje się produkt bez modulu bluetooth i trzeba sobie taki dokupić jeśli się chce i ściągnie się apke np radia samochodowe ird. Ceny nie chciałbym zmieniać. Bardziej chodzi mi o to żeby było to coś typu pług&play dla każdego kto ma taki przedwzmacniacz i może sobie to dołożyć od razu lub w przyszłości jeśli będzie chciał.
Analog:
Lenco L236 /CEC MC20,AT95EX,AT120E/ Buphono MC/MM
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655

Instrukcja BUphono
https://drive.google.com/file/d/1C97HQF ... sp=sharing
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

wydra pisze:
dzisiaj, 08:15
Istnieje wiele komercyjnych urządzeń gdzie kupuje się produkt bez modulu bluetooth i trzeba sobie taki dokupić
Szczerze mówiąc nie spotkałem się. Większość posiadaczy samochodów raczej jedzie na fabrycznym zestawie, który albo ma BT albo nie ma.
Wymieniają raczej posiadacze starszych aut co chcą sobie coś unowocześnić? To nie jest duża grupa użytkowników.

Ja niedawno chcąc unowocześnić sobie system obsługi w Maździe wymieniłem "centralkę" z oryginalnej na taką z aliexpress która dokłada nie tylko Android Auto/CarPlay ale też m.in. łączność przez bluetooth. Tutaj nie ma opcji "dodaj sobie moduł albo nie" - kupujesz albo pudełko z BT albo bez. Prawdopodobnie odpuściłbym sobie opcję BT jeśli bym przeczytał że muszę go sobie jakoś dołożyć.

Od razu mogę zapowiedzieć że przytłaczającej większości ludzi nie będzie się chciało bawić w samodzielne dokładnie modułu, a tobie nie będzie się chciało potem bawić w support w sytuacji kiedy moduł BT "X" (może jakiś z przyszłości którego jeszcze nie ma?) nie będzie kompatybilny z twoją płytką.

To jest tylko pozorna oszczędność.

To by było trochę jak brytyjskie wzmacniacze zintegrowane z lat 2000, gdzie oszczędzano na module phono zakładając że przecież nie każdy ma gramofon, a jak ma to sobie dokupi i dołoży.

W tym przypadku - chcemy zakładać że nie każdy gramofoniarz ma smartfona? :morda:

Trzeba raczej zakładać że prawie każdy będzie się chciał pobawić w sterowanie preampem przez appkę, nawet bardziej niż przez dip-switche czy na wbudowanym ekraniku.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Wojtek pisze:
dzisiaj, 10:47
Trzeba raczej zakładać że prawie każdy będzie się chciał pobawić w sterowanie preampem przez appkę, nawet bardziej niż przez dip-switche czy na wbudowanym ekraniku.
Raczej tak! Ja np zdecydowanie, bo to super opcja dla leniwych jak napisał Paweł. Mnie to bierze, a przecież nie narusza już obecnej topologii tylko ją w naturalny sposób rozszerza.
Choć.. trzeba przyznać, że obecny, opcjonalny wyświetlacz z wyborem opcji, jest diablo sugestywny i sama obsługa to po prostu bajka. Ergonomia, czytelność, bardzo jasny opis wyboru, wszystko w jak na moje 'renceioko', qurefsco wygodne. Jasno, prosto, czytelnie. I o to chodziło ;) So, nawet sobie można jasność diod regulować, że o czasie wyświetlania nie wspomnę. No zajefajne toto.
Najważniejsz dla mnie, że nie ma jakich wydumanych "gęstych" opcji. Ot włączasz, gość się budzi ładowaniem i masz na tacy wszystko co potrzebne. Dobra robota!
Świetnie, że nie jest przeładowany cudami, a oczywiscie mozna zapisać własne ustawienia jak i zrobić całkowity reset. Fajne, przemyślane, działa i cieszy.

BTW u mnie coś nie było róznic we wzmocnieniu dla MC, ale zdaję się jakiś syndrom niedopchnięcia kabelków GND z gramofonu wystąpił, już poprawiłem.

Natomiast dodatkowo ampka, no Baaa - byłby czad!* Aha.. tylko ja mam IPhona, zatem linia apkowa jasna, mam nadzieję :D
*właściwie to już przebieram nogami by nie wstawać z fotela :)

Se.. włączyłem na "jak widać", bo coś mi kanałowo nie równo gra i się gapię, hmmm wzmak się dawno nie widział z Jaculkiem. Pora na odwiedziny :doh: :dance:
(jeszcze parę płyt i przechodzę na zestw salonowy tor_2", ale jeszcze dziś testing igły ND45 do Sony XL25, igiełka od Bartka na testy specjalnie przywieziona, bo podobno Regu sprawdzałał tę opcję i chodzi aczkolwiek jest lekka szparka w oprawce w stos. do body).
Załączniki
IMG_4264.jpg
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

@wydra, trudno nie zgodzić się ze zdrowym rozsądkiem Wojtka. Ile taki moduł BT kosztuje na allim? To grosze. Dla Twojego świętego spokoju lepiej, żebyś to Ty miał kontrolę nad tym jaki moduł się dokłada i że dobrze działa z firmware, który przecież sam piszesz i wgrywasz do Buphono2.
Cenowo? I tak już masz płatne opcje, jak np. symetryzacja z wyjściem XLR. Dodaj płatną opcję dla modułu BT. I lepiej niech użytkownicy sami nie grzebią (przynajmniej w czasie gwarancji), bo będziesz miał więcej kłopotów niż ewentualnych oszczędności.

No to jeszcze pomysł na prostą opcję "dla ubogich", zamiast BT i smartfona - czyli oczko/odbiornik IR wmontowany w panel przedni oraz pilot (wystarczy taki najprostszy, programowalny, za kilkanaście złotych, jak widziałeś u mnie zastępczy do wzmacniacza) i leniuch już nie musi doopy podnosić, żeby poklikać w guziczki na panelu, robi to pilocikiem. I taki zestawik też można wycenić osobno, jako opcję...

O, o tego pilocika mi chodzi: https://allegro.pl/oferta/uniwersalny-p ... 8321416569
Bardzo zgrabny i wygodny. Sprawdza się lepiej niż oryginalny. Aż się prosi, żeby obudowę mu z amelinium na CNC wyrzeźbić i sprzedawać high-endowe piloty zamienne do Gryphona... :morda:
Ostatnio zmieniony 20 lut 2026, 11:56 przez pavlos, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Kolejny pilot? Jestem na NIE. Sorry Paweł! :o Odbiornik IR, oops ja tego bym nie chciał, zatem opcja dla gadgeciarzy tylko może. Programowalny.. nieeee litości :D :roll:

p.s. aaaa jeszcze pochwalę = długi kabel zasilający od wysilaczki, tak jest OK. Zero kombinowania z podłogowej listwy wprost na górę, to jest u mnie jak widać 3cia półka aż i dwa klocki jeszcze na niej.
Co prawda musiałem ściągnąć kablek GND z Headampa, bo najdłuższy u mnie, ale spoko (uziemiam na dwa porty - wzmak i gramofon, mam niezbyt isntalację w jadalni). Fajnie bo Buphoniemu_2 to obojętne, nic się nie buntuje i looz.
Awatar użytkownika
wydra

Cóż dodanie modulu u mnie rozwiąże wiele problemów nad ktorymi się zastanawiam. Mianowicie automatyczna zmiana nazwy modulu by się przedstawiał grzecznie w sieci że on to on a nie jakiś HM10 czy zmiana pinu na jakiś ustalony ale nie ogólnie znany. Gdyż gdy ktoś wepnie swiezaka to przedwzmacniacz musiałby gi skonfigurować. A i jak ktoś modulu mieć nie będzie to i soft będzie lżejszy.
Analog:
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655

Instrukcja BUphono
tomik
Gramofon: Denon DP-47F

Post autor: tomik »

Użyj jakiegoś gotowego modułu np. ESP32 (choć to sieje), który załatwi wszystko, sterowanie BT, Wifi itp i otworzy mnóstwo możliwości. Na własny użytek wystarcza. Przy oficjalniej sprzedaży problem widzę w kosztach ceryfikacji wszystkiego co używa radia lub zegara. Już urzadzenia z uC jak mają zegar powyżej 9kHz powinny być certyfikowane o ile pamietam. Można to próbować obejść sprzedając zestawy do samodzielnego montażu. Nawet jeśli użyjesz modułu mającego certyfikację, niestety nie oznacza, że Twoje urządzenie ją ma.
Sam swego czasu robiłem licznik zużycia wkładek, z profilami itp. Plan był aby to spróbować wprowadzić to na rynek, ale zasadniczo zbyt nigdy by nie pokrył koszów projektu, certyfikacji i wytworzenia no i zarzuciłem projekt.
Denon DP-47F
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

tomik pisze:
dzisiaj, 13:08
robiłem licznik zużycia wkładek, z profilami itp. Plan był aby to spróbować wprowadzić to na rynek, ale zasadniczo zbyt nigdy by nie pokrył koszów projektu, certyfikacji i wytworzenia
No niestety, fajne ale mocno niszowe. Target komercyjny praktycznie tylko koneserów i to wybranej grupy. Coś już było w wątku na ów temat.
(o ile pamiętam do Buphono_2 skrytykowałem jako zbędne - sorry ;) , natomiast idea dla pragnących takiego gadgetu licząco oceniajacego całkiem fajna oczywiście. Dla mnie nie przydatne).
Od razu dodam dla równowagi, że projektując szczotkę do winyli na mokro już nawet po ogarnięciu materiałów i formy, odpuściłem temat z powyższych względów.
Awatar użytkownika
wydra

Niestety albo i stety wiem z czym to się wiąże i ile kosztuje...Dlatego choć trochę marzy mi się żeby było inaczej to projekt zostanie tylko forumowy jako diy. Biurokracja certyfikaty badania bardzo utrudnią by takie małe projekty ujrzały światło dzienne. Miedź innymi dlatego też zrezygnowałem z zasilacza 230V bo z tym byly by jeszcze większe problemy bo zasilacz jest certyfikowany i fabryczny.
Analog:
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655

Instrukcja BUphono
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Pobieżnie badając - zdobycie certyfikatu CE to ile w tym wypadku, jakieś 5-10k ?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
wydra

Akurat ce jest darmowe. Znaczy można je wykupić ale nie jest to wymagane bi jest to certyfikat który można nadać sobie samemu. Te radiowe są drogie. Samo prowadzenie działalności to też koszty jakieś, dystrybutorzy że swoimi drakońskimi marżami jakieś zrzeszenia odnośnie utylizacji odpadów elektronicznych. Nie wiem czy dla mnie to nie za dużo
Analog:
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655

Instrukcja BUphono
tomik

CE to zasadniczo można sobie samemu napisać ;) i potem ryzykowac jak coś pójdzie nie tak, ale warto podeprzec sie dupochronami
Realne koszty potrzebnych certyfikacji sa duże. podstawowe: LVD, EMC, WEEE + CRA(nowa)

To dlatego tez czesto urządzenia mają osobny zasilacz aby nie podlegac pod LVD

Od niedawne doszlo cybersecurity

Tu na szybko odpowiedź z AI (jest prawie dobrze)

"Urzadzenie to przedwzmacniacz gramofonowy z mikroprocesorowym sterowaniem i wbudowanym wyświetlaczem lcd sterowany z aplikacji poprzez bluetooth, oprogramowanie uaktualniane poprzez siec WiFi, zasilany z sieci 230v. obudowa metalowa. Podaj mi przybliżony koszt uzyskania niezbędnych certyfikacji"

📊 SUMA REALNA (Twoja konfiguracja)
💵 minimalny realistyczny budżet 25 000 – 35 000 € (jeśli używasz certyfikowanych modułów Wi-Fi/BT i dobrego PSU)
💵 typowy budżet rynkowy 35 000 – 60 000 €
💵 pesymistyczny (poprawki EMC + cyber + retesty) 60 000 – 90 000 €
Denon DP-47F
Awatar użytkownika
wydra

Wifi nie będzie ale to i tak realnie za dużo.
Analog:
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655

Instrukcja BUphono
tomik

Ja powiem tak, dopóki nikt nie zabrania DIY to róbmy swoje w domowym zaciszu i cieszmy się rezultatami, a i pewnie koledzy z forum też chętnie skorzystają i będą się cieszyć razem z nami.
Denon DP-47F
Awatar użytkownika
wydra

Taki był mój zamysł od samego początku.przedezmacniacz forumowy a i czas jest zrobić jednego lub zasnego na miesiąc dla samej satysfakcji:) firma to stres koszty sprzedawać trzeba by to utrzymać, a póki co mam dobry etat też w audio więc nie ma co narzekać
Analog:
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655

Instrukcja BUphono
ODPOWIEDZ