Ooo, ciekawe. Ja nie zauważyłem takiego efektu u mnie
Buphono 2 OLED - nastawy bez śrubokręta
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Re: Buphono 2 OLED - nastawy bez śrubokręta
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Powiem więcej - to byłby game changer na skalę światową bo chyba tylko Wax Wing posiada coś takiego w ramach sterowania appką (w sensie - zapisywanie presetów), ale myślę że właśnie najwygodniej byłoby zrobić coś takiego poprzez dedykowaną appkę mobilną i moduł BT w preampie aniżeli budować jakiś skomplikowany interfejs klawiaturowy na panelu czołowym.
Przynajmniej tak to sobie wyobrażam.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- wydra
- Gramofon: Lenco L236
wydra pisze: ↑10 lut 2026, 08:15Wojtek pisze: ↑09 lut 2026, 23:25Powiem więcej - to byłby game changer na skalę światową bo chyba tylko Wax Wing posiada coś takiego w ramach sterowania appką (w sensie - zapisywanie presetów), ale myślę że właśnie najwygodniej byłoby zrobić coś takiego poprzez dedykowaną appkę mobilną i moduł BT w preampie aniżeli budować jakiś skomplikowany interfejs klawiaturowy na panelu czołowym.
Przynajmniej tak to sobie wyobrażam.
Wg mnie też budowanie tego w interface urządzenia byłoby słabo robialne bo wkładek jak multum, dobrze byłoby je nazwać a nie wkładki 1,2...n bo podejrzewam że już po 5 wkładce byłoby zapomniane która jest która i bez notesu się w tym nie ogarnie. Do buphono dołożyć moduł bluetooth jako odbiornik UART włączać go opcją na panelu poprzez tranzystor i odebrać z modułu bluetooth komplet nastaw i je dynamicznie przypisać do istniejących to żadnej problem, podejrzewam że pewnie i na to by miejsca starczyło w pamięci, ale apka na androida to już chyba dość duży wyczyn żeby miała ona jako takie ręce i nogi.
Dzieki za opinie
Analog:
Lenco L236 /CEC MC20,AT95EX,AT120E/ Buphono MC/MM
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655
Instrukcja BUphono
https://drive.google.com/file/d/1C97HQF ... sp=sharing
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655
Instrukcja BUphono
- pavlos
- Gramofon: Denon DP-1300M
Prawda. Dzięki za uzupełnienie.wydra pisze: ↑10 lut 2026, 08:33to wina podłączenia uziemienia gramofonu, które było podłączone do wzmacniacza a z racji że jest to wspólna masa z ramieniem i wkładka cały śmieć zamiast szybko się zredukować w przedwzmacniaczu musiało przejść przez obudowę wzmacniacza i wrócić przez RCA na przedwzmacniacz dodatkowo robiąc pętle masy sygnałowej.
Takie a nie inne uziemienie gramofonu dobrałem doświadczalnie - uziemienie do wzmacniacza zintegrowanego redukuje przydźwięki do zera. Podpinanie masy gramofonu do preampa iFi nic nie dawało, bo zasilany jest z zewnętrznego zasilacza impulsowego (który nie ma bolca uziemienia), więc masa/obudowa preampa nie jest de facto uziemiona.
Podpinanie do Buphono2 wręcz pogarszało.
Więc nie wiem jak i którędy te prądy u mnie latają...
Czytałem w netach, że walka z przydźwiękami to praca detektywistyczna, nic nie jest oczywiste i bez dużej dozy kobiecej intuicji można nie rozwiązać problemu... U jednego brumi, u innego cisza...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Bez przesady, wystarczy coś podstawowego by było wystarczająco użytkowe. Mogę z tym pomóc, kiedyś zajmowałem się tym zawodowo.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- wydra
Brzmi to ciekawie i z mojej strony nie trudne nie licząc apki. Ja to bym widział tak że normlanie moduł bluetooth i komunikacja uart by była wyłaczona, by poprać dane trzeba by było wejsc w opcje i byłaby tam zakładka bletooth po kliknieciu aktywowałaby się komunikacja z aplikacji trzebaby było wysłac paczkę np #1,2,1* gdzie pierwsza cyfra odpowiada wartości dla rezystancji np 1 do 47k w przypadku MM a w przypadku MC to 100R (procek to rozróżnia) druga to pojemność 2 to np 220p i trzecia to wzmocnienie gain 1 to 40dB MM to by wpisywało sie do 3 zmiennych a te porównywane z tymi juz ustawionymi jesli jakas jest inna wchodzi w procedure zmiany nastaw czyli wyłaczenie wyjscia, reset przekaźników wejściwych, ustawienie odpowiednich przekaźników , właczenie wyjscia... Apka musiałaby mieć moz;liwośc zapisywania rekordów gdzie można nadawac nazwy i ustawienie 3 wartości rezystancji pojemnosci i gainu gdzie każda wartośc miałaby zaszyta odpowiednia liczbe z mojej tabeli nastaw.
Analog:
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655
Instrukcja BUphono
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655
Instrukcja BUphono
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
No dobra sprzęt u mnie już od weekendu. Rozpakowałem, zapiąłem...e.. normalnie - pozycja misjonarska bez cudów i sado macho. Na razie włączyłem w tor mniejszy "wersja jadalnia" czyli Luxman L-435, Sony PSX60, Focal Chorus-V na standach Tombase z którego to zestawu wypiąłem na wszelki wypadek Headamp Hiraga v."Jaculek"..choć to inne wejście więc zasadniczo nie koliduje, ale za dużo drutów by było.
Wkładka zastana to Ortofon Rondo Red (eee no pewnie, że będą inne też i MM się wie).
Na razie gram jak mam.
Kable..? No mam jakieś, żeby mi się chciało tak wstać jak mi się nie chce to nawet bym Wam powiedział jakie
.. no dobra głośnikowe z pamięci to w tym torze: Van Damme Studio Grade Blue. Sieć: kondycjoner Tomanek ze ściany i Taga Harmony "pińcetka" - tak gram, bo lubię.
Pierwsze wrażenia?
No Qr'de szacun. Nie mogę się oprzeć wrażeniu jak Qref'ski progres wykonał konstruktor od pierwszych tutaj postów sprzed kilku lat. Po prostu kosmos. Gość potrafi słuchać i wychodzić na przeciw oczekiwaniom użytkowników wnosząc maks profesjonalne podejście i wykładnię wiedzy własnej. Po wielu rewizjach BuPhono 1, doczekaliśmy Buphono 2. Ostatnia jaka była u mnie to zdaje się rewizja 7-9.
Co my tu mamy?
O.. paskudny zacisk GND.. tych nie lubię, ale jest za to doskonale rozplanowany na tylnym panelu, a lokalizacja b.ergonomiczna i nie utrudnia podłączenia. Taka moja fanaberia, ale jestem bardzo uczulony ciasno upchane zaciski skrętne z utrudnionym dostępem. Tu tak nie jest.
Aha.. dobra doczytałem, że mam typa wyzerować po odsłuchach i nie kasować licznika płyt. Dobra.
OK, myślę, że ten tydzień pogramy tutaj na muzie wielorakiej, a następny pójdzie do drugiego toru wersja salonka na lampie w szerokim pasmie. Jakoś postaram się zmieścić w terminie 2 tyg... no lekki +.
bo w międzyczasie mam jakieś badania ze dwa dni i jeszcze dwa wyjazdowe do miasta + Olimpiada czyli prolongata jak nic, ale może coś z wkładek dowiozę od Bartka (duża stajnia wkładkowa - niestety akurat oddałem Sony XL-45 więc nie będzie jej w odsłuchach, ale mam nieco innych MM/MC).
OK, to hajda na koń i jedziemy na jazzowo już od wczoraj, bo żonka mówi.. brakuje mi klasyki jazzowej.. szarpidruty mnie zmęczyły ostatnio. Dobra coś się znajdzie. Chyba.
Wrócę!
Wkładka zastana to Ortofon Rondo Red (eee no pewnie, że będą inne też i MM się wie).
Na razie gram jak mam.
Kable..? No mam jakieś, żeby mi się chciało tak wstać jak mi się nie chce to nawet bym Wam powiedział jakie
Pierwsze wrażenia?
No Qr'de szacun. Nie mogę się oprzeć wrażeniu jak Qref'ski progres wykonał konstruktor od pierwszych tutaj postów sprzed kilku lat. Po prostu kosmos. Gość potrafi słuchać i wychodzić na przeciw oczekiwaniom użytkowników wnosząc maks profesjonalne podejście i wykładnię wiedzy własnej. Po wielu rewizjach BuPhono 1, doczekaliśmy Buphono 2. Ostatnia jaka była u mnie to zdaje się rewizja 7-9.
Co my tu mamy?
O.. paskudny zacisk GND.. tych nie lubię, ale jest za to doskonale rozplanowany na tylnym panelu, a lokalizacja b.ergonomiczna i nie utrudnia podłączenia. Taka moja fanaberia, ale jestem bardzo uczulony ciasno upchane zaciski skrętne z utrudnionym dostępem. Tu tak nie jest.
Aha.. dobra doczytałem, że mam typa wyzerować po odsłuchach i nie kasować licznika płyt. Dobra.
OK, myślę, że ten tydzień pogramy tutaj na muzie wielorakiej, a następny pójdzie do drugiego toru wersja salonka na lampie w szerokim pasmie. Jakoś postaram się zmieścić w terminie 2 tyg... no lekki +.
OK, to hajda na koń i jedziemy na jazzowo już od wczoraj, bo żonka mówi.. brakuje mi klasyki jazzowej.. szarpidruty mnie zmęczyły ostatnio. Dobra coś się znajdzie. Chyba.
Wrócę!
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie planowałem tego, ale wydra namówił mnie żebym dołączył do testów 
Zestawmy to z konstruktorem Audio Iskry i podejściem "sory taki mamy klimat, a twoje argumenty mnie nie obchodzą bo dotyczą może 10% ludzi"
Oj tak. Rafał to złoty człowiek.darkman pisze: ↑17 lut 2026, 08:35Nie mogę się oprzeć wrażeniu jak Qref'ski progres wykonał konstruktor od pierwszych tutaj postów sprzed kilku lat. Po prostu kosmos. Gość potrafi słuchać i wychodzić na przeciw oczekiwaniom użytkowników wnosząc maks profesjonalne podejście i wykładnię wiedzy własnej.
Zestawmy to z konstruktorem Audio Iskry i podejściem "sory taki mamy klimat, a twoje argumenty mnie nie obchodzą bo dotyczą może 10% ludzi"
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- wydra
Dzięki Panowie! Być może jak buduje się coś dla siebie działa to trochę inaczej niż projektowanie dla firmy, ja nie mam deadline
ale może wiązać się to niestety z ciągłym rozwojem projektu. Ma to minusy ale też i plusy 
Nad czym teraz pracuje. Myslalem nad sytuacja u @Pavlos. Chcę dodać opcje "Wycisz" zamiast kafla Subsonic który trafi do szuflady opcji tego tak często się nie zmienia więc nie musi być pod ręką. Wchodząc na opcje "Wycisz" I nacisnie się klawisz wyboru wyłączy on przekaźniki wyjściowe zwierajac odbiornik do masy. co będzie bezpieczne dla ukladu bo nic się nie zewrze przy jakiś zmianach w systemie ale też można mutować np jak zmieni się płytę czy wkładkę żeby nie było jakiś dziwnych dźwięków z kolumn.
Co do bluetooth. Udało się coś tam zaszyłem już w kodzie i działa! Jak to by wyglądało, opcja komunikacji bluetooth będzie w opcjach i tylko tam będzie można uruchomić odbiornik by przy normalnym słuchaniu on poprostu nie działał, bo i po co. Włączając opcje bluetooth procesor będzie oczekiwał sekwencji wysłanych po uart # a,b,c,d,e,f*. # rozpoczęcie transmisji
a cyfra odpowiadajaca odpowiedniej wartości rezystancji MM
b cyfra rezystancji MC
c cyfra pojemności
d wielkość gain gdy MM to będą brane pod uwage rezystory MM I pojemność a gdy MC to rezystory MC pojemność wyłączona
e mute będzie można zmutować z kanapy.
f pobierz wartości zapisane na urządzeniu i wyślij na telefon
* zakończenie paczki i przypisanie ich do tymczasowych zmiennych i porowanie z tym co zapisane, jeśli coś się zmieni to uruchomi się procedura zapisu tak jak do tej pory, z taką różnica że zapytanie o zapis zostanie pominięte.
Wysłanie cyfry 99 nie zmienia wartosci zmiennej w procesorze. Po wprowadzeniu nastaw do telefonu zostaną wysłane wartości nastaw by nie trzebabylo wchodzić do ekranu głównego by podejrzeć co jest ustawione.
Dzięki temu będzie można z kanapy zmieniać pojedyncze wartości nastaw lub wczytać calosc zapisana dla danej wkladki. Jest jeszcze sporo rzeczy do przemyślenia no i ta nieszczęsną aplikacja ja wysyłam z terminala bluetooth.. bluetooth pozostanie włączony do poki będzie aktywowana opcja bluetooth, w przeciwnym razie zostanie odciete zasilanie i zatrzymana komunikacja bluetooth.
Nad czym teraz pracuje. Myslalem nad sytuacja u @Pavlos. Chcę dodać opcje "Wycisz" zamiast kafla Subsonic który trafi do szuflady opcji tego tak często się nie zmienia więc nie musi być pod ręką. Wchodząc na opcje "Wycisz" I nacisnie się klawisz wyboru wyłączy on przekaźniki wyjściowe zwierajac odbiornik do masy. co będzie bezpieczne dla ukladu bo nic się nie zewrze przy jakiś zmianach w systemie ale też można mutować np jak zmieni się płytę czy wkładkę żeby nie było jakiś dziwnych dźwięków z kolumn.
Co do bluetooth. Udało się coś tam zaszyłem już w kodzie i działa! Jak to by wyglądało, opcja komunikacji bluetooth będzie w opcjach i tylko tam będzie można uruchomić odbiornik by przy normalnym słuchaniu on poprostu nie działał, bo i po co. Włączając opcje bluetooth procesor będzie oczekiwał sekwencji wysłanych po uart # a,b,c,d,e,f*. # rozpoczęcie transmisji
a cyfra odpowiadajaca odpowiedniej wartości rezystancji MM
b cyfra rezystancji MC
c cyfra pojemności
d wielkość gain gdy MM to będą brane pod uwage rezystory MM I pojemność a gdy MC to rezystory MC pojemność wyłączona
e mute będzie można zmutować z kanapy.
f pobierz wartości zapisane na urządzeniu i wyślij na telefon
* zakończenie paczki i przypisanie ich do tymczasowych zmiennych i porowanie z tym co zapisane, jeśli coś się zmieni to uruchomi się procedura zapisu tak jak do tej pory, z taką różnica że zapytanie o zapis zostanie pominięte.
Wysłanie cyfry 99 nie zmienia wartosci zmiennej w procesorze. Po wprowadzeniu nastaw do telefonu zostaną wysłane wartości nastaw by nie trzebabylo wchodzić do ekranu głównego by podejrzeć co jest ustawione.
Dzięki temu będzie można z kanapy zmieniać pojedyncze wartości nastaw lub wczytać calosc zapisana dla danej wkladki. Jest jeszcze sporo rzeczy do przemyślenia no i ta nieszczęsną aplikacja ja wysyłam z terminala bluetooth.. bluetooth pozostanie włączony do poki będzie aktywowana opcja bluetooth, w przeciwnym razie zostanie odciete zasilanie i zatrzymana komunikacja bluetooth.
Analog:
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655
Instrukcja BUphono
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655
Instrukcja BUphono
- pavlos
Łał! 
Full wypas pełna opcja dla skończonego leniucha
I pomysł genialny, aby bazę ustawień dla różnych wkładek wynieść na telefon. Można wręcz w ramach społeczności całą bibliotekę gotowych nastawów opracować i wybierać np. "poproszę Shure V15 typ IV z Tonarem eliptycznym". Trzask bzyk i - proszszsz.... Ustawione R, C i gain książkowo...
To jest game changer
I pomysł genialny, aby bazę ustawień dla różnych wkładek wynieść na telefon. Można wręcz w ramach społeczności całą bibliotekę gotowych nastawów opracować i wybierać np. "poproszę Shure V15 typ IV z Tonarem eliptycznym". Trzask bzyk i - proszszsz.... Ustawione R, C i gain książkowo...
To jest game changer
- wydra
Myślę że tak ale ja tego nie ogarnę na telefonie niestety. Tu już jest potrzebny doświadczony developer który obsłuży te wszystko opcje które dodam. Ja dodam możliwość wpięcia modulu bluetooth których jest masa na allegro. Złącze jest od dawna już zaimplementowane gdyż będę używał złącza isp które po zapragramowaniu będzie nie używanepavlos pisze: ↑wczoraj, 22:48Łał!
To jest game changer![]()
Analog:
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655
Instrukcja BUphono
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655
Instrukcja BUphono
-
zic10
Poproszę o dopisanie do listy testujących. Dzięki
Technics SL-1610MK2, SL-1600MK2, AT33PTG, AT540ML, AT15S, AT150MLX, Signet TK7E, Shure V15V-MR, V15-III, EPC-300MC, EPC-207C, Denon DL-103, Ortofon Concorde 30, AKAI GX-635D, Denon PMA-1500R, Marantz PM7200, Jamo d590, MA Silver 6
- pavlos
Tu architektura w 3 warstwach.
1. Serwer/serwis internetowy, gdzie jest centralna baza/biblioteka nastaw, wraz z prostym interfejsem graficznym do ich edycji. Mozna/należy pomyśleć o uprawnieniach, niech ktoś przegląda i publikuje propozycje internautów, bo troli nie brakuje.
2. Apka na tel, która z jednej strony pozawala przejrzeć przez Internet bibliotekę na serwerze i pobrać określony profil wkładki, a z drugiej skomunikować się z Buphono2 po BT i załadować profil. Apka może lokalnie sobie składować wybrane profile, albo i kastomizować własne. Oraz zdalnie sterować wyciszeniem.
3. Firmware w Buphono2, który wykonuje polecenia z apki, pewnie z zapewnieniem uwierzytelniania aplikacji na telefonie, żeby sąsiad sobie jaj nie robił.
1. Serwer/serwis internetowy, gdzie jest centralna baza/biblioteka nastaw, wraz z prostym interfejsem graficznym do ich edycji. Mozna/należy pomyśleć o uprawnieniach, niech ktoś przegląda i publikuje propozycje internautów, bo troli nie brakuje.
2. Apka na tel, która z jednej strony pozawala przejrzeć przez Internet bibliotekę na serwerze i pobrać określony profil wkładki, a z drugiej skomunikować się z Buphono2 po BT i załadować profil. Apka może lokalnie sobie składować wybrane profile, albo i kastomizować własne. Oraz zdalnie sterować wyciszeniem.
3. Firmware w Buphono2, który wykonuje polecenia z apki, pewnie z zapewnieniem uwierzytelniania aplikacji na telefonie, żeby sąsiad sobie jaj nie robił.
- pavlos
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ja mogę coś takiego machnąć, serio. Na Androida wstępnie, a docelowo też iOS.
Oczywiście, też o tym myślałem.
Nie no panie, postawmy na jakiś i niech będzie komplet, a nie DIY "dorzuć sobie", chyba że chcesz iść w opcję "50 złotych taniej bo bez modułu BT"
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum