Spędziłem z nowym Buphono kilka wieczorów i muszę przyznać, że to były bardzo udane muzycznie wieczory. Rafał, gratki bo bardzo zacny preamp zrobiłeś. Nie pokuszę się o porównanie z wcześniejszą wersją, bo z czasów jak jej używałem to z mojego systemu została tylko listwa zasilająca

Ale na dzień dobry widać że w środku jest bardziej "na bogato" i duży plus za rozbudowaną sekcję MC. I w ogóle plus za możliwości nastaw.
Słuchałem na wkładce MC AT33PTG mk2, najdłużej na ustawieniach 64dB gain i 170R.
Jako że ostatnio używałem wyłącznie lampowego preampa od Misse to przejście na tranzystor było sporą odmianą jakościową. Porównywanie w moim przypadku byłoby nieuzasadnione, więc skupię się na moich doznaniach dźwiękowych. Te, ogólnie rzecz biorąc, są bardzo przyjemne. Duża rozdzielczość i fajna selektywność, ale z zachowaniem naturalności. Bardzo podobało mi się brzmienie gitary klasycznej (najpierw Piterski mnie uraczył u siebie, a później u mnie już bardziej flamenco i Paco de Lucia). Dźwiękowo, barwowo naprawdę jest bardzo dobrze i ciężko się do czegoś przyczepić. Bas dociążony, tom tomy w perkusji z odpowiednią głębią. Jak trzeba przyjebać - to przyjebie dźwiękiem. Ogólnie dźwięk spójny, poukładany, powiedziałbym dojrzały.
Jedyne czego mi brakowało, a co bardzo chciałem wysłyszeć to trochę więcej powietrza, przestrzeni w dźwięku. No ale może wtedy byłoby po prostu za dobrze, a za dobrze nie może być. A może to kwestia zasilania, o której wspominał Piterski? Nie znam się na tyle żeby się wypowiedzieć od strony technicznej, ale powiem od strony estetycznej - zasilacz impulsowy po prostu nie wygląda dobrze.
Ciekawy jestem jak Wydra wyceni preamp, albo inaczej mówiąc, na ile możliwe jest utrzymanie poziomu cenowego wcześniejszej wersji. Gdyby to się udało, to urządzenie Wydry, nawet z impulsowym zasilaczem, jest w czołówce urządzeń w swoim przedziale. I ja bym sobie je chętnie zostawił jako drugi preamp

Dzięki raz jeszcze za możliwość przetestowania, zwalniam urządzenie i skontaktuję się przez PW z Mawisem, który jest po mnie.
Wzmak: Sansui 5000X, Gramiak: Kenwood KD 990, Wkładki: Ortofon Rondo Bronze, Pre: ANK od Misse, Buphono, SUT: Ortofon Verto CD: Denon DCD 1600NE, Yamaha CDX 1060, Kolumny: Harbeth Monitor HL mk3, Tannoy DC6T