Przedwzmacniacz Buphono 2 prezentacja-opinie-testy (Lista do testu w 1 poście)

Klamoty domowej roboty
Awatar użytkownika
Michal35

Re: Przedwzmacniacz Buphono 2 prezentacja-opinie-testy (Lista do testu w 1 poście)

Post autor: Michal35 »

Piterski pisze:
29 sty 2025, 12:47
Pisałem już do Michal35 i czekam na odzew ale może ktoś z kolegów jest z mazowieckiego i chciałby się z kolegą zamienić w kolejce to proszę to ustalić.
:doh: Hmm, żadnej wiadomości nie otrzymałem.
Też myślałem żeby się przesunąć.
Gramofon: Sony PS-X 60, AT 440 Mlb, AT 33ML i wiele innych
Nuda dual mono.
Hitachi HMA 7500 + HCA 7500 MK II
Dali Ikon 6
Awatar użytkownika
Piterski
Gramofon: Pioneer PL70LII

Re: Przedwzmacniacz Buphono 2 prezentacja-opinie-testy (Lista do testu w 1 poście)

Post autor: Piterski »

Michał35, napisałem do ciebie po przez PW tak jak później do Bartka.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
Bartek86

Post autor: Bartek86 »

wydra pisze:
03 lut 2025, 21:41

Jak dobrze pamiętam to będziesz mógł porównać z buphono 1 w wersji chyba dość świeżej
Dokładnie tak, długo mi służył bufonik, więc tym bardziej jestem ciekawy w którą stronę poszedł projekt :) życzę sobie spokojnego wieczoru na odsłuchy :)
Wzmak: Sansui 5000X, Gramiak: Kenwood KD 990, Wkładki: Ortofon Rondo Bronze, Pre: ANK od Misse, Buphono, SUT: Ortofon Verto CD: Denon DCD 1600NE, Yamaha CDX 1060, Kolumny: Harbeth Monitor HL mk3, Tannoy DC6T
Awatar użytkownika
Michal35

Piterski pisze:
04 lut 2025, 08:10
napisałem do ciebie
Spoko, nic nie dostalem :D
Nie wiem skąd są:
- mar_70
- Mawis
Mogę za nimi się ustawić w kolejce bo potem już pójdzie Pomorze ;)
Nuda dual mono.
Dali Ikon 6
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

No tak, Michal, Pawel i Marcin z Pomorza, bez sensu zeby jezdzilo w tą i nazad z wawy na Pomorze i z powrotem. Ja mieszkam pod Warszawa wiec jesli mar70 nie ma nic przeciwko bo nie wiem skad jest, to moge od Bartka86 jak skonczy testy odebrac w Wawie jak bede w robocie w biurze.
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Michal35

No pewnie. Proszę o zaktualizowanie listy ;)
Nuda dual mono.
Dali Ikon 6
Awatar użytkownika
wydra
Gramofon: Lenco L236

Post autor: wydra »

Dobra, porobiłem roszady w liście, o takie coś wam Panowie chodziło?
Analog:
Lenco L236 /CEC MC20,AT95EX,AT120E/ Buphono MC/MM
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655

Instrukcja BUphono
https://drive.google.com/file/d/1C97HQF ... sp=sharing
Awatar użytkownika
Mawis

Tak :)

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
pablos
Gramofon: Technics SL-100c

Post autor: pablos »

wydra pisze:
05 lut 2025, 09:40
Dobra, porobiłem roszady w liście, o takie coś wam Panowie chodziło?
Idealnie - od Michała jakoś w Trójmieście zgarnę
Technics SL-100C, Focal Aria 936, ASR Emitter 1 plus, PreAmp by Jaculek, Cambridge Audio Azur 840C
Awatar użytkownika
Bartek86

Spędziłem z nowym Buphono kilka wieczorów i muszę przyznać, że to były bardzo udane muzycznie wieczory. Rafał, gratki bo bardzo zacny preamp zrobiłeś. Nie pokuszę się o porównanie z wcześniejszą wersją, bo z czasów jak jej używałem to z mojego systemu została tylko listwa zasilająca :D
Ale na dzień dobry widać że w środku jest bardziej "na bogato" i duży plus za rozbudowaną sekcję MC. I w ogóle plus za możliwości nastaw.
Słuchałem na wkładce MC AT33PTG mk2, najdłużej na ustawieniach 64dB gain i 170R.
Jako że ostatnio używałem wyłącznie lampowego preampa od Misse to przejście na tranzystor było sporą odmianą jakościową. Porównywanie w moim przypadku byłoby nieuzasadnione, więc skupię się na moich doznaniach dźwiękowych. Te, ogólnie rzecz biorąc, są bardzo przyjemne. Duża rozdzielczość i fajna selektywność, ale z zachowaniem naturalności. Bardzo podobało mi się brzmienie gitary klasycznej (najpierw Piterski mnie uraczył u siebie, a później u mnie już bardziej flamenco i Paco de Lucia). Dźwiękowo, barwowo naprawdę jest bardzo dobrze i ciężko się do czegoś przyczepić. Bas dociążony, tom tomy w perkusji z odpowiednią głębią. Jak trzeba przyjebać - to przyjebie dźwiękiem. Ogólnie dźwięk spójny, poukładany, powiedziałbym dojrzały.
Jedyne czego mi brakowało, a co bardzo chciałem wysłyszeć to trochę więcej powietrza, przestrzeni w dźwięku. No ale może wtedy byłoby po prostu za dobrze, a za dobrze nie może być. A może to kwestia zasilania, o której wspominał Piterski? Nie znam się na tyle żeby się wypowiedzieć od strony technicznej, ale powiem od strony estetycznej - zasilacz impulsowy po prostu nie wygląda dobrze.
Ciekawy jestem jak Wydra wyceni preamp, albo inaczej mówiąc, na ile możliwe jest utrzymanie poziomu cenowego wcześniejszej wersji. Gdyby to się udało, to urządzenie Wydry, nawet z impulsowym zasilaczem, jest w czołówce urządzeń w swoim przedziale. I ja bym sobie je chętnie zostawił jako drugi preamp :)
Dzięki raz jeszcze za możliwość przetestowania, zwalniam urządzenie i skontaktuję się przez PW z Mawisem, który jest po mnie.
Wzmak: Sansui 5000X, Gramiak: Kenwood KD 990, Wkładki: Ortofon Rondo Bronze, Pre: ANK od Misse, Buphono, SUT: Ortofon Verto CD: Denon DCD 1600NE, Yamaha CDX 1060, Kolumny: Harbeth Monitor HL mk3, Tannoy DC6T
Awatar użytkownika
wydra

To nie jest zasilacz impulsowy. Weź w rękę one tyle nie ważą :) to zwykle trafo. Tyle że w gotowej obudowie. Jest na zewnątrz i jest bezpiecznie grzebać przy nastawach. Tak nawiasem mówiąc nigdy bym nie użył przetwornicy. Potwornie to nie moja bajka. Jedyny minus względem poprzedniego trafia to jedno uzwojenie więc prostownik w środku jest jedno połówkowy. Ale we wtyczce są wyprowadzone wejścia na podłączenie zasilacza zewnętrznego nie stabilizowanego i tam już można poszaleć
Analog:
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655

Instrukcja BUphono
Awatar użytkownika
Bartek86

Dzięki za poprawienie i rozjaśnienie!
Awatar użytkownika
wydra

Przetwornica w audio a szczególnie w tak czułych układach to bardzo zły pomysł. Chodziła mi po głowie gotowy układ na +/-24V i zasilać go z 12v stakego ale sobie odpuściłem. Takie rozwiązanie jest w iskrze z tego co widziałem. Ja poprostu przetwornic nie lubię. Tak sobie poza tym myślę czy jak by było więcej powietrze brzmienie nie straciłoby na detalu i czystości górnego pasma.
Analog:
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655

Instrukcja BUphono
Awatar użytkownika
Bartek86

wydra pisze:
09 lut 2025, 14:48
Tak sobie poza tym myślę czy jak by było więcej powietrze brzmienie nie straciłoby na detalu i czystości górnego pasma.
Pewnie to zależy od gatunku muzyki. Jak jest gęsto i dużo się dzieje to spoko, ale jak jest jakieś skromniejsze instrumentarium i bardziej się skupiamy na wybrzmiewaniu instrumentów to wtedy to ma większe znaczenie. Ale żeby się za bardzo na tym nie skupiać, bo moje wrażenie i tak jest bardzo pozytywne (napisałem nawet że kupiłbym ten preamp ;) ) to powiem na koniec, że wszystkim się nie dogodzi i nawet nie ma co próbować :)
Awatar użytkownika
Mawis

Chcialem tylko dać znać, że Buphono trafił od Bartka dziś do mnie i teraz nabiera temperatury pokojowej ;) Do weekendu sprobuje go podłaczyc a w weekend juz zacząć słuchać :dance:

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔