Moje przypadki z Sony PS-X 60

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Sony
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Michal35

Moje przypadki z Sony PS-X 60

Post autor: Michal35 »

Mam dziwny problem z moim gramofonem Sony.
Wszystko zaczęło się gdy w przedwzmacniaczu Nuda Dual mono zamieniłem opampy z OP27G na AD797 w sekcji MM. Wszystko ładnie zagrało, scena szeroka, instrumenty porozkładane jednym słowem dużo lepiej. Jednak gdy słucham z gramofonu Sony występuje problem z niskimi tonami. W miejscu gdzie siedzi słuchacz pomiędzy głośnikami ich po prostu nie ma. Bas jest piękny, mięsisty ale po bokach po za sceną, w pokoju obok. Z przodu przy wzmacniaczu jest już lepiej ale tam gdzie powinien być słuchacz nic. :shock:
Najpierw wymieniłem okablowanie w ramieniu na lice nawojową, nic nie pomogło. Następnie poszły kable sygnałowe z gramofonu na różne, nic.
Wstawiłem gniazda rca aby móc wymieniać kable ale nie ma żadnej poprawy. Lutowałem kable przez płytkę i prosto z ramienia na wtyki, nic. Nawet Ortofon OM 20 który ładnie gra basem, na Sony brzmi pudełkowato, Wysokie i średnie są super ale basu po środku nie ma.
Problem dotyczy wszystkich moich wkładek MM w większym lub mniejszym stopniu ale występuje. Na pozostałych moich dwóch gramofonach jest wszystko w porządku, niskie są prawidłowe.
W miedzy czasie wymieniłem jeszcze wzmacniacz na inny a problem pozostał. Miałem gramofon u kolegi, podłączyłem do jego systemu i było trochę lepiej ale przed sceną gdzie siedzi słuchacz bas wyraźnie słabszy.
Macie może jakieś pomysły co z nim jest nie tak? Może miał ktoś podobne problemy z gramofonem?
Gramofon: Sony PS-X 60, Hitachi PS-12, Hitachi PS 58
Advance Paris X-i125
Dali Ikon 6
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: Moje przypadki z Sony PS-X 60

Post autor: Bacek »

Generalnie nie wiem co tam poza samymi opami zmieniłeś ale to brzmi jak odwrócenie fazy na jednym z kanałów (w dowolnym miejscu toru). To dokładnie tak brzmi, w środku pustka a na zewnątrz pełno. Jak możesz to puść sobie ten test będziesz gdzieś tam dalej miał test fazy i odwróconej fazy

https://www.youtube.com/watch?v=xie41eXTaqg

Co do samego AD797, nie wiem czy w Nudzie ale generalnie lubi wpadać w oscylacje więc obwód musi być do niego lekko dostosowany, także wrócił bym do starego opa.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
ahaja

Post autor: ahaja »

Dokładnie, sprawdziłbym poprawność okablowania, zwłaszcza, że jak piszesz grzebałeś.
Poniżej rysunek. Jak odepniesz kabelki z wkładki to mierzysz między tymi kabelkami w headshellu a odpowiednio końcówkami kabli wychodzącymi z gramofonu.

A co jak wsadzisz z powrotem OP27?
AD797 nie za bardzo się nadaje do tego zastosowania. Są specyficzne. Ale to chyba nie jego wina.
OPA828, OPA1641, OPA1655 to takie na szybko z nowocześniejszych kości. Zapewne będą wymagać przejściówek.
Załączniki
lksehrfvblieubvl.png
Awatar użytkownika
Bacek

Czekaj ale tylko bas jest poza a reszta sceny normalnie tam gdzie ma być? A przy samych głośnikach nic nie grzebałeś? Albo chociaż może masz jakiś biwiring/biamping?
Awatar użytkownika
Krzysztof_M

Post autor: Krzysztof_M »

W tej sytuacji również nie pasuje mi opis zjawisk z basem a potem deklaracja, że przestrzenność jest super ...
I w ogóle to nie zgadza się, że te efekty występują po zmianie wzmacniaczy operacyjnych.

Na pierwszy rzut oka to:
- system był źle sfazowany wcześniej,
- użytkownik nie potrafił tego rozpoznać, ale po zmianie wzmacniaczy zaczyna wnikliwe odsłuchy i odkrywa anomalię, nadal błędnie interpretując zjawiska przestrzenne, które przy złym sfazowaniu są specyficzne, ale jednak brak basu jest najbardziej oczywisty.
- ewentualnie nastąpiła jakaś inna awaria, np. w okablowaniu, w headshellu, albo w innym miejscu.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ
Awatar użytkownika
Regsoft

Post autor: Regsoft »

Michal35 pisze:
14 gru 2025, 23:29
Może miał ktoś podobne problemy z gramofonem?
Trochę to przypomina odwrócone okablowanie na jednym kanale ... kiedyś tak miałem i lazłem od samej wkładki w koszyku a kończąc na głośniku ...
PS. Sorry za wcięcie bo spece już się wypowiedzieli bardziej fachowo :oops:
Awatar użytkownika
Bacek

Generalnie tak na pewno by było gdyby chodziło o średnie i wysokie. A bass z kolei i tak jest ciężki kierunkowo do zlokalizowania więc podejrzewam że raczej chodzi o niską średnicę ale to autor musi się wypowiedzieć co tam słyszy dokładniej.
Awatar użytkownika
Michal35

Dzięki za odzew.
Pierwsze co zrobię to sprawdzę fazy na kanałach, może rzeczywiście coś źle połączyłem chociaż pokolorowałem sobie kabelki jak przeciągałem przez ramię.
Bacek pisze:
wczoraj, 09:26
test fazy
Mam tan test na kasecie ,zaraz go sobie puszczę.
ahaja pisze:
wczoraj, 11:34
Poniżej rysunek
Dzięki. Rozumiem że na rysunku masz headshell a nie gniazdo w ramieniu?
ahaja pisze:
wczoraj, 11:34
AD797 nie za bardzo się nadaje do tego zastosowania
Ale z innym gramofonem współpracuje już świetnie.
Bacek pisze:
wczoraj, 12:46
A przy samych głośnikach nic nie grzebałeś?
Mam biamping ale mam zworki i nie korzystam z tej opcji a po za tym reszta toru i jeszcze 2 gramofony brzmią poprawnie.
Sprawdzę jutro dokładnie z miernikiem okablowanie w soniaczu , szczególnie czy nie zamieniłem gdzieś +/-. Na płycie testowej Ortofona jest ok ale tam są tylko kanały L i P. Dam znać.
Advance Paris X-i125
Dali Ikon 6
ahaja

Post autor: ahaja »

Tak, na rysunku headshell z frontu - tak łatwiej (jak odepniesz wkładkę) się zorientować przy pomiarach czy coś poszło nie tak. Ważne by kolory i przejścia się zgadzały.
Możesz to też zrobić wykręcając headshell ale wtedy musisz pamiętać, który pin w gnieździe rurki ramienia jaki ma sygnał (biorąc pod uwagę jak masz okablowany headshell).

AD797 to stwór, który dobrze gada z niskimi impedancjami. Tu takich nie ma. Dlatego podesłałem alternatywy.
Awatar użytkownika
Michal35

No i naprawa trwała krócej niż pisanie postu :lol: .
Miałem zamienione kanały L z P. Szybkie przelutowanie w gnieździe headshella i jest wszystko w porządku. Musiałem coś pokręcić przy wymianie okablowania ramienia, cholera, może się gniazdo obróciło albo co? :oops:
Dziękuję wszystkim za odzew, większość tam właśnie typowała usterkę, na Was zawsze można liczyć.
Co do opampów, pasuje mi ten 797 ale pobawię się teraz bo mam jeszcze OPA627 w sekcji MC no i moje stare OP27.
Advance Paris X-i125
Dali Ikon 6
ODPOWIEDZ