Zmieniam Sony PS-T15 na PS-3300

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Sony
zdzislawgudojc
Posty: 12
Rejestracja: 02 mar 2020, 10:08

Zmieniam Sony PS-T15 na PS-3300

Post autor: zdzislawgudojc »

Wreszcie doczekałem się troszkę lepszego modelu od mojego PS-T15. Niedługo otrzymam PS-3300 i bardzo sie cieszę. Kupiłem do niego nowa wkładke AT-VN95E i mam nadzieję że będzie super słuchanie. Ale zwracam się do uzytkowników Sony PS-3300 o kilka porad ewentualnie na co zwrócic uwagę przy wymiania wkładki Sony na AT, co jest ważne przy ustawieniu gramofonu, przy kalibracji i ustawieniu ramienia, wkładki w główce no i inne rady np jak uzywać gramofon PS-3300 i jaki najlepszy może byc nacisk dla tej AT-VM95E. Wszelkie porady mile widziane.
Awatar użytkownika
MMarek
Posty: 4300
Rejestracja: 10 sie 2016, 09:08
Gramofon: DP-59L / PS-X50
Lokalizacja: śląskie

Re: Zmieniam Sony PS-T15 na PS-3300

Post autor: MMarek »

No to nie rozumiem, masz już ten gramofon - jak pisałeś w innym wątku - czy na niego czekasz jak piszesz tutaj?
Awatar użytkownika
Regsoft
Posty: 6108
Rejestracja: 05 wrz 2015, 17:20

Re: Zmieniam Sony PS-T15 na PS-3300

Post autor: Regsoft »

zdzislawgudojc pisze:
03 mar 2020, 09:11
Niedługo otrzymam PS-3300
ADHD? :D Poczekaj na sprzęt ...
zdzislawgudojc pisze:
03 mar 2020, 09:11
na co zwrócic uwagę
Już wszystko miałeś wyklarowane. Działasz wg instrukcji gramofonu (napisałem skąd ją wziąć) ...
zdzislawgudojc pisze:
03 mar 2020, 09:11
nacisk dla tej AT-VM95E
Daj zalecany przez producenta wkładki ... specyfikacja na www AT lub na pudełku ...
zdzislawgudojc
Posty: 12
Rejestracja: 02 mar 2020, 10:08

Re: Zmieniam Sony PS-T15 na PS-3300

Post autor: zdzislawgudojc »

Mam już gramofon, mam także nową wkładkę AT VM95E i już ja wymieniłem. Ramię wyważyłem i ustawiłem nacisk. Ustawiłem odległość igły od początku główki 49 mm, ustawiłem wkładkę w główce chociaz bez szablonu i działa. Dźwiek jest ładny i czysty. Nie zauważyłem żadnych zniekształceń np w niskich tonach ani wibracji. Ale jednak spróbuje sprawdzić jeszcze na szablonie /wzorniku prostym czy wszystko jest ok. Nacisk ustawiłem na 1,75g. Sprawdziłem wagą przechyłkową ortofona i jest zgodny z ustawieniem na ramieniu. Tylko naprawdę nie wiem gdzie może być ta instrukcja mojego gramofonu, bo nie wiem jeszcze do czego służy ta dziwna dźwignia przy mechanizmie ramienia. Załaczam zdjęcie. Z pewnością znacie co to może byc i do czego służyć. Nie ruszałem jej na razie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 37160
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zmieniam Sony PS-T15 na PS-3300

Post autor: Wojtek »

Zaznaczony strzałką ciężarek to tzw. balans boczny. Regulacja nie jest wymagana, zazwyczaj rusza się to jak występują problemy.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
zdzislawgudojc
Posty: 12
Rejestracja: 02 mar 2020, 10:08

Re: Zmieniam Sony PS-T15 na PS-3300

Post autor: zdzislawgudojc »

OK bardzo dziękuję za wyjaśnienia. Muszę przyznać, że jestem z gramofonu i z nowej wkładki AT bardzo zadowolony. I tu mam pytanie jak ocenić na podstawie odsłuchu czy wkładka i ramie jest wykalibrowane i dobrze ustawione. na jakie dźwięki zwrócić uwagę i co może w odtworzeniu tych dźwięków skazywać, że jeszcze cos jest nie tak ustawione. Przy jakich częstotliwościach lub przy odsłuchu jakiego instrumentu mozna usłyszeć czy są zniekształcenia, czy może są jakies wibracje o których czytałem że przy nieprawidłowym ustawieniu wkładki czy ramienia moga występować. Kupiłem też do gramofonu stabilizator napięcia 230V naszego polskiego producenta, gdyż zauważyłem , że u mnie to napięcie potrafi pływać co przenosi sie na obroty talerza. Teraz jak mam juz dobry gramofon, wezme sie za mycie płyt, ale tu porad jest duzo na innym dziale, a wszystko co potrzebne już mam, a więc wode bardzo czysta do wlewów medycznych, alkohol izopro.....i fotonal.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 37160
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zmieniam Sony PS-T15 na PS-3300

Post autor: Wojtek »

Do tego typu testów służy płyta testowa. Wyłapywanie problemów na słuch niestety wymaga doświadczenia i nie jestem w stanie tego przekazać słowami w poście.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
Awatar użytkownika
bobasy
Posty: 57
Rejestracja: 06 kwie 2019, 15:21
Gramofon: Pioneer 750,Pro-Ject
Lokalizacja: Gubin

Re: Zmieniam Sony PS-T15 na PS-3300

Post autor: bobasy »

Podepnę się pod stary temat PS-3300 ma regulacje poziomą ramienia- pytam bo wkładki wymagają podkładek do ustawienia w przeciwnym razie igła nie idzie w pionie do płyty co widać i na wkładce która nie jest w poziomie.
Luxman L-225,Pro-Ject Debut Carbon ,Pioneer PL-750,Pylon Audio Pearl 27
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 37160
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zmieniam Sony PS-T15 na PS-3300

Post autor: Wojtek »

Pytasz czy stwierdzasz?

To normalne że trzeba sobie jakoś radzić inaczej jeśli ramię nie ma regulacji VTA.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
Awatar użytkownika
bobasy
Posty: 57
Rejestracja: 06 kwie 2019, 15:21
Gramofon: Pioneer 750,Pro-Ject
Lokalizacja: Gubin

Re: Zmieniam Sony PS-T15 na PS-3300

Post autor: bobasy »

Pytam , czy ma możliwość regulacji VTA
Luxman L-225,Pro-Ject Debut Carbon ,Pioneer PL-750,Pylon Audio Pearl 27
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 37160
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zmieniam Sony PS-T15 na PS-3300

Post autor: Wojtek »

No to powiem że nie ma.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
Awatar użytkownika
bobasy
Posty: 57
Rejestracja: 06 kwie 2019, 15:21
Gramofon: Pioneer 750,Pro-Ject
Lokalizacja: Gubin

Re: Zmieniam Sony PS-T15 na PS-3300

Post autor: bobasy »

Dzięki
Luxman L-225,Pro-Ject Debut Carbon ,Pioneer PL-750,Pylon Audio Pearl 27