Równowaga ramienia Unitra Gs461

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
pasnik24
Posty: 12
Rejestracja: 16 mar 2017, 18:09

Równowaga ramienia Unitra Gs461

Post autor: pasnik24 »

Witam, dopadłem ostatnio Unitre Fonice gs461 i mam pewien problem. Przed zmianą wkładki ramię było w równowadze i dźwignia do opuszczania ramienia działała. Gdy zmieniłem wkładkę (At91) nie mogę znaleźć pionowej równowagi ramienia. Nieważne jak przesunę ciężarek, on przeważa. Przez to też nie działa dźwignia opuszczająca ramię- jej użycie nie przynosi żadnego efektu. Gdy w ogóle zdjąłem ciężarek dźwignia zaczęła działać i wszystko grało, jednak boję sie ze bez cieżarka ramie nie będzie dobrze skalibrowane i nacisk będzie za duży. Jak znaleźć równowagę?
andre
Posty: 544
Rejestracja: 03 sty 2012, 16:25

Re: Równowaga ramienia Unitra Gs461

Post autor: andre »

Nie możesz dociążyć wkładki czymkolwiek? Podkładką ,jednogroszówką?
pasnik24
Posty: 12
Rejestracja: 16 mar 2017, 18:09

Re: Równowaga ramienia Unitra Gs461

Post autor: pasnik24 »

Dociążyłem i działa, ale jednak nadal mam strach, czy nacisk nie jest za mocny/słaby
andre
Posty: 544
Rejestracja: 03 sty 2012, 16:25

Re: Równowaga ramienia Unitra Gs461

Post autor: andre »

No to pozostaje kupić wagę elektroniczną zwaną jubilerską za 15 zeta i dobrać obciążenie.
Awatar użytkownika
Reymont
Posty: 1550
Rejestracja: 17 lut 2012, 10:41
Lokalizacja: Łódź

Re: Równowaga ramienia Unitra Gs461

Post autor: Reymont »

andre pisze:No to pozostaje kupić wagę elektroniczną zwaną jubilerską za 15 zeta i dobrać obciążenie.
albo coś z epoki :morda:
http://allegro.pl/sprawdzian-nacisku-ig ... ml#thumb/2
pasnik24
Posty: 12
Rejestracja: 16 mar 2017, 18:09

Re: Równowaga ramienia Unitra Gs461

Post autor: pasnik24 »

Już wybrałem wagę, ale dziękuję za pomoc :D
Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 3661
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Równowaga ramienia Unitra Gs461

Post autor: Obywatel »

Bez obaw - i bez wagi powinieneś być w stanie ustawić nacisk. Przecież większe dociążenie headshella nie powoduje, że podziałka na przeciwwadze traci miarodajność.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
pasnik24
Posty: 12
Rejestracja: 16 mar 2017, 18:09

Re: Równowaga ramienia Unitra Gs461

Post autor: pasnik24 »

Ale problem jest taki, że jeżeli ramię jest w równowadze to dźwignia nie działa, dlatego mam wątpliwosci co do podziałki w takiej sytuacji. Jeszcze jedno pytanie, czy mierząc nacisk wagą mam mierzyć ramię opuszczone za pomocą dzwigni, czy luzem?
Awatar użytkownika
Dragant
Posty: 968
Rejestracja: 14 cze 2014, 13:26
Gramofon: Sony PS-X70
Lokalizacja: Warszawa

Re: Równowaga ramienia Unitra Gs461

Post autor: Dragant »

Opuszczone. Równowaga/balans też ma być zachowana na windzie opuszczonej. Odstawiasz ramię na wspornik, przekręcasz podziałkę na "0" nie obracając przeciwwagi, później obracasz przeciwwagą oraz podziałką na odpowiedni nacisk.
Sony PS-X70, Nagaoka MP-110+JNP-200/Denon DL301 MKI, Nuda Mini, Rotel RA971, Canton Karat 300, Rotel RCD-930AX
Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 3661
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Równowaga ramienia Unitra Gs461

Post autor: Obywatel »

Przy ustawianiu nacisku winda bezwzględnie w dół :!: Jak inaczej chciałbyś ustawić nacisk :?:
Dragant pisze: Odstawiasz ramię na wspornik, przekręcasz podziałkę na "0" nie obracając przeciwwagi, później obracasz przeciwwagą oraz podziałką na odpowiedni nacisk.
Przedtem trzeba jednak zrównoważyć ramię. Dopisuję to bo mam wrażenie, że kol. pasnik24 nie do końca zdaje sobie sprawę jak ustawić nacisk. No i oczywiście winda cały czas w dół podczas całej tej operacji. I antiskating na "0".
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
pasnik24
Posty: 12
Rejestracja: 16 mar 2017, 18:09

Re: Równowaga ramienia Unitra Gs461

Post autor: pasnik24 »

Wiem, że żeby ustawić nacisk za pomocą podziałki muszę najpierw ustawić ramię w równowadze i potem dodać te 2(tyle jest przypisane wkładce), jednak sytuacja jest taka ze bez obciążenia pięciu jednogroszówek te ramię nie moze być ustawione w równowadze, a nawet jeśli jest w równowadze, to jeżeli przeciwwaga jest za duża to siła dźwigni opuszczania jest za mała by ruszyć ramię. Żeby w ogóle dźwignia zadziałala musze dość mocno obciązyc ramię i stąd są moje wątpliwosci, czy nacisk nie jest za duży/mały. Po to mi jest waga, dziękuję za informację by używać jej, gdy ramię jest opuszczone.
Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 3488
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54
Lokalizacja: Wólka

Re: Równowaga ramienia Unitra Gs461

Post autor: chudy_b »

pasnik24 pisze: sytuacja jest taka ze bez obciążenia pięciu jednogroszówek te ramię nie moze być ustawione w równowadze, a nawet jeśli jest w równowadze,
No to jest czy nie jest?
pasnik24 pisze: siła dźwigni opuszczania jest za mała by ruszyć ramię. Żeby w ogóle dźwignia zadziałala musze dość mocno obciązyc ramię
Jeżeli dobrze Cię rozumiem, to masz problem z dźwignią windy. Ramię nie ma za zadanie wciskać dźwigni windy. Winda powinna zjechac do dołu nawet bez nacisku ramienia. Jesli tak nie jest, trzeba to naprawić. Po opuszczeniu windy, nie ma ona prawa dotykać ramienia.
pasnik24
Posty: 12
Rejestracja: 16 mar 2017, 18:09

Re: Równowaga ramienia Unitra Gs461

Post autor: pasnik24 »

http://spplthumb.blob.core.windows.net/ ... 129547.jpg
Ramie jest oparte na tym, nie wiem czy można nazwać to równowagą
Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 3488
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54
Lokalizacja: Wólka

Re: Równowaga ramienia Unitra Gs461

Post autor: chudy_b »

pasnik24 pisze: na tym
Mówisz o tym elemencie w prawym dolnym rogu? To podpórka ramienia. Absolutnie nie może być na tym podparta podczas ustawiania równowagi. Wysuń ramie nad talerz.
pasnik24
Posty: 12
Rejestracja: 16 mar 2017, 18:09

Re: Równowaga ramienia Unitra Gs461

Post autor: pasnik24 »

W jaki sposób?