Gramofon Daniel - pytania i porady

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
bruno
Posty: 32
Rejestracja: 15 sty 2019, 09:36
Gramofon: Daniel G1100 fs

Re: Gramofon Daniel - pytania i porady

Post autor: bruno »

Sprzedawca powiedział, że to dobrej klasy kabel sygnałowy może być do słuchawek czy mikrofonu, ma małą pojemność. Żyła sygnałowa i ekran są grube. Mogę pomierzyć go miernikiem tylko nie wiem czy na tak krótkim odcinku będą jakieś straty widoczne.
Awatar użytkownika
Jaculek
Posty: 1015
Rejestracja: 27 cze 2012, 08:57
Gramofon: Dual 704, 721
Lokalizacja: Świętochłowice

Re: Gramofon Daniel - pytania i porady

Post autor: Jaculek »

Jeżeli to kabel dobrej jakości, to jego parametry powinny być dostępne. Długość dobierz do odległości gramofonu od wzmacniacza. 1,5 m zdecydowanie bym nie przekraczał, bo zrobi się z niego całkiem niezła antena.
Swoja droga ciekawa rekomendacja dla kabla: do słuchawek i do mikrofonu, to jakby narty do slalomu i skoków ;)
Analogowo Dual 704 & 721 + Shure V15III & Shure M75 & Dual M20E & Ortofon MC-20>PreamP MM-MC DIY> Arcam FMJ A18 > Monitor Audio BX5/Beyerdynamic DT 880
Cyfrowo Arcam FMJ CD17 & Yamaha WXAD-10 reszta jw.
bruno
Posty: 32
Rejestracja: 15 sty 2019, 09:36
Gramofon: Daniel G1100 fs

Re: Gramofon Daniel - pytania i porady

Post autor: bruno »

1. Kabel zainstalowany. Działa wybornie, nie Brumi. Czyli bajki o 1. jakości 40 letnich przewodów z czasu PRL można tam wsadzić gdzie lot na Księżyc pod koniec lat 60 ;) Zastosowałem się do Waszych uwag odnośnie długości i dopasowałem sobie do długości jaka potrzebna jest do podłączenia do wzmacniacza. Wyszło jakieś 1,70m z tego jakieś 15 cm jest wewnątrz w obudowie. Przy okazji czy są dostępne w handlu jakieś rozwiązania do zblokowania kabla w przelotce z aluminium w obudowie. Oczywiście takie, które można założyć na już zainstalowany kabel. Patent Unitra jaki był zainstalowany (czarny zacisk wciskany) ma za małą średnicę wewnętrzną, żeby zrobić jak w oryginale.

2. Odnośnie kabla...to był skrót myślowy, powinno być ma dobrej jakości kabel sygnałowy i mikrofonowy. Oczywiście wziąłem płaski, dwużyłowy, gruby RCA ;)

3. Czy jak ramię dochodzi do końca płyty i włącza się funkcja Auto Stop to u Was jest słyszalny trzask (również) w głośniku elektromagnesu? Czy da się to wyeliminować?
bruno
Posty: 32
Rejestracja: 15 sty 2019, 09:36
Gramofon: Daniel G1100 fs

Re: Gramofon Daniel - pytania i porady

Post autor: bruno »

Jeszcze jedna kwestia. Zamontowałem wkładkę AT95E do oryginalnego headshela w Danielu. Bardzo ciężko się przesuwa wkładka w celu regulacji azymutu. Wręcz skokowo. W Bernardzie GS-434 montaż był na płaskowniku i tam przesuw był bajecznie prosty. Męczyłem się wczoraj z przygotowaniem kabelków łączących wkładkę z headshelem i coś mi tam wyszło. Użyłem wpinek z gniazda typu RS, ale 15 pinowego. Niestety są za długie i średnio się nadają. Czy macie pomysł skąd można wziąć takie wpinki? Czytałem gdzieś, że ze starej płyty głównej można wymontować gniazdo i będzie jak znalazł, ale niestety nie mam na stanie :) Dodatkowo zamówiłem licę nawojową i planuje z niej zrobić sobie nowe przewody. Muszę sobie poradzić z lepszym przesuwem wkładki wewnątrz headshela i skombinować wsuwki.

Jak macie jakieś swoje, sprawdzone rozwiązania to bardzo proszę o pomoc :)
kami3n147
Posty: 46
Rejestracja: 17 lip 2017, 14:16

Re: Gramofon Daniel - pytania i porady

Post autor: kami3n147 »

Cześć,
Potrzebuje wymienić lub wyremontować silnik w moim danielu ponieważ chodzi nierównomiernie. Czy jest w Krakowie lub okolicach jakaś renomowana firma lub osoba, która tego się podejmie, a nie Janusz elektronik ? Ile taka usługa może kosztować?
bruno
Posty: 32
Rejestracja: 15 sty 2019, 09:36
Gramofon: Daniel G1100 fs

Re: Gramofon Daniel - pytania i porady

Post autor: bruno »

kami3n147 pisze:
27 lut 2019, 11:14
Cześć,
Potrzebuje wymienić lub wyremontować silnik w moim danielu ponieważ chodzi nierównomiernie. Czy jest w Krakowie lub okolicach jakaś renomowana firma lub osoba, która tego się podejmie, a nie Janusz elektronik ? Ile taka usługa może kosztować?
Być może to nie jest wina silnika, a innych elementów gramofonu. Ja przerobiłem wszystko odnośnie tego gramiaka i wiem, że najważniejsze jest smarowanie talerza napędowego, a w właściwie jego osi oraz wymiana paska napędowego. To jest najtaniej i najszybciej. Zrób to i zobacz czy obroty się ustabilizowały. Wymiana elektroniki to kwestia późniejsza :)

Update: Zanim zaczniesz wymieniać silnik to sprawdź jaki prąd pobiera po podłączeniu małego napięcia. Mniejszego niż jest zasilany. Na silniku jest napisane jaki powinien mieć pobór w trakcie pracy. Ja swój rozebrałem, wyczyściłem i złożyłem na nowo. NIC TO NIE dało (celowo duże litery) za małe obroty w trybie 45 RPM w moim przypadku były spowodowane starym paskiem, brakiem smarowania i nie wyregulowaniem na tzw. PR obrotów.
Ostatnio zmieniony 27 lut 2019, 13:27 przez bruno, łącznie zmieniany 1 raz.
ISOPHON
Posty: 519
Rejestracja: 23 lis 2013, 12:57

Re: Gramofon Daniel - pytania i porady

Post autor: ISOPHON »

Jeśli to silnik to na allegro możesz zakupić nowy..Niestety silniki SILMY miały bardzo złą jakość wykonania/niską żywotność/wysoki poziom wibracji jak i kiepską konstrukcję.Licencjonodawca(HITACHI) szybko się z nich wycofał.Nawet "Janusz" ten silnik wymieni..to nie prom kosmiczny.
Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 3661
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Gramofon Daniel - pytania i porady

Post autor: Obywatel »

bruno pisze:
27 lut 2019, 10:38
skombinować wsuwki.
https://pl.aliexpress.com/item/4-Pcs-50 ... 73821.html

W Polsce też do dostania, ale z cenami to już ich centralnie pogrzało.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
bruno
Posty: 32
Rejestracja: 15 sty 2019, 09:36
Gramofon: Daniel G1100 fs

Re: Gramofon Daniel - pytania i porady

Post autor: bruno »

Obywatel pisze:
27 lut 2019, 17:41
bruno pisze:
27 lut 2019, 10:38
skombinować wsuwki.
https://pl.aliexpress.com/item/4-Pcs-50 ... 73821.html

W Polsce też do dostania, ale z cenami to już ich centralnie pogrzało.
Dziękuję dobry człowieku :) Cena dobra, ale plus wysyłka rejestrowania już tak miło nie jest, ale zawsze można się na forum zrzucić i zamówić więcej sztuk.

Czy ten headshel https://m.pl.aliexpress.com/item/32971872538.html
będzie pasować do Daniela?
Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 3661
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Gramofon Daniel - pytania i porady

Post autor: Obywatel »

Może trochę luźno siedzieć w Unitrowskim gnieździe. Wiele osób wymienia gniazda w Danielu na standardowe SME.

A propos samego tego headshella à la Technics, to lepiej unikać tanich podróbek. Najlepiej kupić oryginał.

Co do przesyłki, to za taka pierdółkę jak te kabelki nie ma sensu brać rejestrowanej.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
darkman
Posty: 9049
Rejestracja: 02 paź 2015, 09:23
Gramofon: Cielęcina 2.01
Lokalizacja: Topanga Corral

Re: Gramofon Daniel - pytania i porady

Post autor: darkman »

Obywatel pisze:
27 lut 2019, 17:41
W Polsce też do dostania, ale z cenami to już ich centralnie pogrzało.
To prawda :lol: , bywają sprzedawcy z normalnymi cenami, ale trzeba trafić.
Obywatel pisze:
27 lut 2019, 19:31
pierdółkę jak te kabelki nie ma sensu brać rejestrowanej.
Ani kupować badziewnego headshella w Chinach.
Kupić raz, a dobrze. Oryginalny po prostu i pasuje potem do wielu gramofonów.
bruno
Posty: 32
Rejestracja: 15 sty 2019, 09:36
Gramofon: Daniel G1100 fs

Re: Gramofon Daniel - pytania i porady

Post autor: bruno »

darkman pisze:
27 lut 2019, 19:40
Ani kupować badziewnego headshella w Chinach.
Kupić raz, a dobrze. Oryginalny po prostu i pasuje potem do wielu gramofonów.
Wskażcie proszę dobrego headshela który bez przeróbek można zamontować w Danielu. Proszę o link lub model koszyczka :) Czy Daniel ma standardowe gniazdo SME?
Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 3661
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Gramofon Daniel - pytania i porady

Post autor: Obywatel »

bruno pisze:
27 lut 2019, 19:44
Wskażcie proszę dobrego headshela który bez przeróbek można zamontować w Danielu.
Nie ma - tylko oryginał - Daniel / Fonomaster / Fryderyk / G 603 BERNARD.
bruno pisze:
27 lut 2019, 19:44
Czy Daniel ma standardowe gniazdo SME?
No właśnie nie do końca. Jeśli ktoś chce żonglować headshellami, to trzeba wkleić standardowe gniazdo SME. Ma to tę dodatkową zaletę, że poprawia geometrię koszyka. Oryginalne gniazda i koszyki dają czasami potworne koszenie, aczkolwiek nie w każdym egzemplarzu. Minusem jest niestety to, że to już nie będzie oryginał, a koszyki Danielowskie mają swój niepowtarzalny urok.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
kami3n147
Posty: 46
Rejestracja: 17 lip 2017, 14:16

Re: Gramofon Daniel - pytania i porady

Post autor: kami3n147 »

Szanowni koledzy,

Mam problem ze swoim Danielem, a mianowicie:
1. Ramie nie wykonuje funkcji autostop. Obojętne czy to 33RPM czy 45RPM, nawet jak popcham palcem w stronę środka płyty.

2. Po załączeniu świeci się tylko stop i na nic nie reaguje. Zauważyłem, że jeśli uniosę talerz(wraz z całym zawieszeniem) lekko do góry to wszystko wraca do normy, ale jeśli puszcze to znów nic nie działa. Tymczasowo wkręciłem wkręta w dziurkę transport co powoduje, że zawieszenie jest troszkę wyżej i działa, ale tak nie powinno być.

Wszystkie rady będą bardzo cenne.
Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 3471
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54
Lokalizacja: Wólka

Re: Gramofon Daniel - pytania i porady

Post autor: chudy_b »

kami3n147 pisze:
19 lip 2019, 09:01
Wszystkie rady będą bardzo cenne.
Raczej cięzko będzie zdalnie coś sensownego doradzić. Wygląda na jakiś niekontakt, zimny lut, oberwane połączenie. Trzeba zajrzeć do środka i odnaleźć winnego.