Unitra Fonomaster G601A

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
Awatar użytkownika
krupski
Posty: 22
Rejestracja: 04 paź 2016, 18:36
Gramofon: AT-LP120-USB
Lokalizacja: Elbląg

Re: Unitra Fonomaster G601A

Post autor: krupski » 08 paź 2016, 08:31

Faktycznie. Krawędź pokrywy nie wypada na środku obudowy i jest cofnięta do środka. Poza tym pokrywa nie jest prosta i tworzy delikatny łuk wklęsły i na środku praktycznie widać z góry całą grubość drewnianej obudowy. Zawiasy wyglądają na nie przerabiane, więc to chyba pokrywa aż tak się odkształciła. Chyba, że jest jakaś regulacja na zawiasach.

kielek
Posty: 3186
Rejestracja: 05 paź 2011, 08:34
Lokalizacja: Gdynia

Re: Unitra Fonomaster G601A

Post autor: kielek » 08 paź 2016, 09:10

Jest jeszcze możliwość,że pokrywa nie jest oryginalna.Porównaj sobie swoją ze zdjęciami oryginału gdzieś w necie.

Awatar użytkownika
darkman
Posty: 9037
Rejestracja: 02 paź 2015, 09:23
Gramofon: Cielęcina 2.01
Lokalizacja: Topanga Corral

Re: Unitra Fonomaster G601A

Post autor: darkman » 08 paź 2016, 10:33

Raczej na pewno. Kielek miałem ten model (od nowości), to był mój pierwszy poważny gramofon z Shure M44MB wówczas w oryginale, bo to był moment gdy sprzedawano je z tą wkładką. ;)
Mam niesamowity sentyment do tej maszyny. Zresztą świetne ramię, jak na ów czas, wzorowane na MSie.
Pokrywa nie oryginalna zatem, ewentualnie jakiś błąd montażowy, ale z tego co pamiętam, to pokrywa była ściągana na bolcach w obudowie czyli błąd montażowy raczej wątpliwy - ktoś coś dopasował i poskładał na oko.
Obrazek

Awatar użytkownika
krupski
Posty: 22
Rejestracja: 04 paź 2016, 18:36
Gramofon: AT-LP120-USB
Lokalizacja: Elbląg

Re: Unitra Fonomaster G601A

Post autor: krupski » 08 paź 2016, 11:09

Tak to u mnie wygląda. Pokrywa jest faktycznie odkształcona. Gdy dociskam ją od góry ręką to wklęsły łuk z przodu się prostuje. No nic, muszę słuchać płyt z otwartą pokrywą. Mam jeszcze pytanie. Gdy wkładka jest w pobliżu lampki stroboskopu, słychać przydźwięk. Czy tak ma być?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

kielek
Posty: 3186
Rejestracja: 05 paź 2011, 08:34
Lokalizacja: Gdynia

Re: Unitra Fonomaster G601A

Post autor: kielek » 08 paź 2016, 12:19

Hm,nie miałem tego gramofonu a widziałem go kiedyś bez pokrywy :) ,ale ta Twoja wygląda na oryginał i teraz pozostaje kwestia,czy jest ona jakaś wypaczona,z błędem fabrycznym itp. :?: Spróbowałbym( jeśli nie ma regulacji żadnej na zawiasach) założyć jakieś dystanse,podkładki,przekładki pod tą blaszkę przykręconą do pleksi ,by nieco odeszła(przesunęła się) w stronę czoła plinty,zapewne jest to kwestia kilku milimetrów.Coś pokombinować można,myślę że nie jest to jakiś mega problem.
Jeśli haczy Ci boczną częścią to można spróbować rozwiercić otwory w pleksi na" fasolkę " i spróbować przesunąć ją w lewo na mocowaniu pokrywy.

Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 3165
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Unitra Fonomaster G601A

Post autor: Obywatel » 08 paź 2016, 18:03

darkman pisze: ewentualnie jakiś błąd montażowy, ale z tego co pamiętam, to pokrywa była ściągana na bolcach w obudowie czyli błąd montażowy raczej wątpliwy
Korzystałem kiedyś z wczesnego Daniela i one miały właśnie takie "Fonomasterowe" zawiasy pokrywy. Jak pamiętam to zawsze miałem problem z trafieniem pokrywą w odpowiednie miejsca w tych zawiasach.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

Awatar użytkownika
krupski
Posty: 22
Rejestracja: 04 paź 2016, 18:36
Gramofon: AT-LP120-USB
Lokalizacja: Elbląg

Re: Unitra Fonomaster G601A

Post autor: krupski » 27 gru 2017, 12:44

Pokrywa jest ewidentnie odkształcona. Gdy docisnę ją ręką od góry to nabiera kształtu takiego, jaki być powinien. Może jest jakiś sposób na jej wyprostowanie (podgrzanie i dociśnięcie)?
I druga sprawa. Gdy wkładka jest w pobliżu lampki stroboskopu, słychać przydźwięk, jakby wkładka zbierała zakłócenie od neonówki. Już myślałem o pozbyciu się tej neonówki (wyjęciu), co załatwiłoby sprawę, ale nie miałbym możliwości regulacji prędkości "na oko".

Awatar użytkownika
grek
Posty: 6
Rejestracja: 15 kwie 2014, 14:09
Lokalizacja: krk

Re: Unitra Fonomaster G601A

Post autor: grek » 05 paź 2019, 16:19

Mam takie pytanie,
Posiadam Fonomastera, wersję ze wzmacniaczem.
Znajomy elektronik wyprowadził mi na zlacze DIN sygnal ktory pomija wbudowany wzmacniacz. (musze go wpinac do Line In ,zamiast do Phono)
Czy orientuje sie ktos czy jest mozliwosc pominiecia rowniez wbudowanego przedwzmacniacza gramofonowego? Wolalbym uzyc tego ktory mam w swoim zewnetrznym wzmacniaczu. Znajomy mowi ze to praktycznie niemozliwe. Moze ktos spotkal sie z podobnymi przerobkami ?

Po za tym, sygnal ktory dostaje wzmacniacz jest dosc 'cichy' .Mam NAD'a 368 ,i sluchanie zaczyna sie gdzies od -15 dB , -10 dB ;o ,
jest sens zabawy z tym gramofonem, czy sobie darowac i kupic cos sensowniejszego do ww wzmacniacza?

ISOPHON
Posty: 351
Rejestracja: 23 lis 2013, 12:57

Re: Unitra Fonomaster G601A

Post autor: ISOPHON » 05 paź 2019, 17:46

Oczywiście że możliwe...z tym że myślę że Ty sam sobie nie poradzisz a i ten "elektronik" jest hmm..naprawdę elektronikiem ???
Ramię FONICA R2 (takie jakie jest zastosowane w G-601,WG-610FS ma na dole gniazdo.Wypinasz fabryczny kabel (wyciągasz wtyczkę DIN 5) i wpinasz w to miejsce inny kabel (z DIN 5 od strony ramienia)...Chyba że gramofon był już w jakiś "cudownych" rękach "uzdrawiacza-elektronika-tuningowca" i ten polutował wszystko na ament.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 05 paź 2019, 18:03 przez ISOPHON, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 3165
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Unitra Fonomaster G601A

Post autor: Obywatel » 05 paź 2019, 17:55

ISOPHON pisze:
05 paź 2019, 17:46
Oczywiście że możliwe...z tym że myślę że Ty sam sobie nie poradzisz a i ten "elektronik" jest hmm..naprawdę elektronikiem ??
Dzisiaj w czasach ścisłej specjalizacji można być świetnym elektronikiem od urządzeń medycznych albo od komputerów, a niuansów związanych z gramofonami nie łapać w ogóle. Ba - dzisiaj fachowcy potrafią nawet specjalizować się w konkretnych markach i innych w ogóle się nie tykają. Dzisiejsi spece to już nie ludzie renesansu jak kiedyś.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

Awatar użytkownika
grek
Posty: 6
Rejestracja: 15 kwie 2014, 14:09
Lokalizacja: krk

Re: Unitra Fonomaster G601A

Post autor: grek » 05 paź 2019, 18:23

WOW Panowie, mega ! w takim razie sam postaram sie cos podzialac.
@ISOPHON, czy to chodzi o 'bezposrednie' podlaczenie ramienia do wzmacniacza ? pomija sie wszystkie pozostale komponenty?
Jesli tak to chyba powinienem sobie poradzic, skoro jest to wypiecie wtyczki od ramienia. I tak naprawde przygotowanie kawalka przewodu z DIN5 do ramienia i gniazda na wyjsciu gramofonu. BTW co z uziemieniem ? Jakos tez sie prowadzi przewod do wzmacniacza z gramofonu?

Znajomy jest dosc mocno ogarniety jesli chodzi o elektroniczne sprawy i studiowal schematy fonomasterkow aby sie wlutowac w odpowiednie miejsce by ominac wzmacniacz. Podszedl do tego moze zbyt profesjonalnie i byc moze nie wiedzial o takim myku. Koles starszej daty i duzo rzeczy widzial, ale z gramofonami nie mial zbytnio do czynienia.

Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 3165
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Unitra Fonomaster G601A

Post autor: Obywatel » 05 paź 2019, 19:43

grek pisze:
05 paź 2019, 18:23
ale z gramofonami nie mial zbytnio do czynienia.
No i tu masz odpowiedź. Gramofon to specyficzny zwierz.

A swoją drogą to patent z gniazdem DIN w ramieniu genialny :!: Pamiętaj, żeby nie kupować jakiegoś taniego kabla chińczyka DIN-RCA i niech ten kabel będzie jak najkrótszy. Tu jest nawet dosyć zgrabny kabelek: https://allegro.pl/oferta/interkonekt-g ... 7878050213
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

Awatar użytkownika
grek
Posty: 6
Rejestracja: 15 kwie 2014, 14:09
Lokalizacja: krk

Re: Unitra Fonomaster G601A

Post autor: grek » 05 paź 2019, 20:03

@Obywatel. Bardzo Ci dziekuje. Wroce tutaj aby sie podzielic wrazeniami jak tylko ogarne temat. Poki co jestem w 7dmym niebie, bo mega mnie cieszy ze tak wiekowy sprzet nadal gra i hula. a jak bedzie mogl wzbudzic troche wiecej 'emocji' to tylko na + :)
Dzieki za pomoc!

Dostalem jeszcze odpowiedz na temat pytania dotyczacego tej aukcji na allegro przewodu. I potrzebuje Waszej pomocy.
czy DIN5 żeński z typowym podłączeniem pionów 2,3,5 i masa ramienia jest podłączona do masy obudowy gniazda ?

Dzieki temu bede mogl szybciej zamowic kabel bez zaglebiania sie w temat i po prostu podlaczyc do swojego zestawu.

Awatar użytkownika
grek
Posty: 6
Rejestracja: 15 kwie 2014, 14:09
Lokalizacja: krk

Re: Unitra Fonomaster G601A

Post autor: grek » 06 paź 2019, 18:57

Być może ktoś będzie powiedzieć coś na podstawie schematu gniazda gramofonowego...
Niby wyglada, że gniazda 2 3 i 5 sa używane
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
zbyszek1982
Posty: 3415
Rejestracja: 31 gru 2012, 19:11
Gramofon: Braun PS500
Lokalizacja: Okolice Krakowa

Re: Unitra Fonomaster G601A

Post autor: zbyszek1982 » 06 paź 2019, 19:00

To jest standardowe podłączenie DIN. Niczego innego bym się nie spodziewał.
Braun PS500 | Ortofon 2M Bronze | Rotel CD14
Braun CSV13 | Snell E/III