Nowa UNITRA

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Gramofon: Technics SL-1210GR
Kontakt:

Re: Nowa UNITRA

Post autor: winylowy_luke »

Bacek pisze:
14 lis 2025, 13:31
A że głośniki są kiepskie to będę się trzymał tego, na prezentację klocków mogli wypożyczać jakieś uznane głośniki i wtedy wiadomo było by o czym dyskutujemy.
Dokładnie! Też byłem na tej zamkniętej jak ich kolumny prezentacji na AVS. No nie zagrało to dobrze bynajmniej!
Z kolegą byliśmy dość mocno skonsternowani po co cała ta szopka z gatekeepingiem.
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 IV-MR/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
Schiit Kara F pre / HusaRIAA v2 phono / Topping E50 DAC
Fosi V3 Mono / Polk Audio Reserve R700 / Sennheiser HD 660S
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Faktycznie (chyba) okazyjnie. Ciekawe za ile kupił, bo jakoś w ceny katalogowe to nie wierzę.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

chudy_b pisze:
14 lis 2025, 17:36
Ciekawe za ile kupił
Poproś o fotkę dowodu zakupu to się dowiesz ;)

Ja nadal pamiętam jak kiedyś kupiłem w PL z drugiej ręki Nagaokę MP-200 jako nówkę jeszcze na gwarancji i jako dowód zakupu dostałem fakturę na firmę :D
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
krolix

Post autor: krolix »

Bacek pisze:
14 lis 2025, 13:31
Generalnie główny argument "krytyków" to za drogie w stosunku do polskich portfeli. Czy to jest nie merytoryczne to ja bym się kłócił.
Nie. Główny "argument" jest taki, że po prostu jest drogo i można kupić taniej. Merytorycznym argumentem byłoby, gdyby krytyk posłuchał tego sprzętu i porównał go z innymi urządzeniami z tej samej półki cenowej. Nikt wcale nie obiecywał, że to będzie sprzęt "pod polskie strzechy" (taki durny "argument" właśnie przed chwilą przeczytałem). Do tego są zarzuty o chińską produkcję itepe itede. Typowo cebulackie narzekania.
Natomiast faktem jest, że promocja sprzętu została położona totalnie. Nie pamiętam kiedy widziałem tak słabo prowadzony fanpage na FB. Pewnie też można było zacząć od jakiejś tańszej wersji sprzętu, choć jak czytam porady fejsbukowych doradców, że miałby to być SOLIDNY wzmak w cenie do 2000 PLN, to ręce mi opadają.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

krolix pisze:
14 lis 2025, 19:02
Typowo cebulackie narzekania.
Ano.
krolix pisze:
Natomiast faktem jest, że promocja sprzętu została położona totalnie.
Tak. Zakładam że jakaś kasa szła na marketing, ale zatrudnieni do tego ludzie to jakieś przypadkowe osoby, a nie fachowcy.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Post autor: Jozi »

Wojtek pisze:
14 lis 2025, 18:14
chudy_b pisze:
14 lis 2025, 17:36
Ciekawe za ile kupił
Poproś o fotkę dowodu zakupu to się dowiesz ;)

Ja nadal pamiętam jak kiedyś kupiłem w PL z drugiej ręki Nagaokę MP-200 jako nówkę jeszcze na gwarancji i jako dowód zakupu dostałem fakturę na firmę :D
Dla mnie to nie dziwota, też kupiłem okazyjnie kołowrotek stellę gdzie koleś kupił na firmę oczywiście z fakturą a następnie po pewnym czasie odsprzedał i kupił następny ( modne wrzutki ala kulturalno- socjalne) 8-) 8-) 8-) .
To jest modne robienie kosztów :) :) .
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-(Analog)]
[ Tidal Hifi, Wiim Pro Plus, Onkyo 7030C-(Cyfra)] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

krolix pisze:
Nikt wcale nie obiecywał, że to będzie sprzęt "pod polskie strzechy" (taki durny "argument" właśnie przed chwilą przeczytałem).
krolix pisze:
To po co reaktywowali markę kojarzoną w ogromnej większości z popularnym sprzętem? A może właśnie chodzi o ten ferment [?] Gdyby produkowali pod dowolną inną nazwą, nikt by nic nie mówił, a tak przynajmniej mówią - nie zawsze dobrze, ale mówią.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Dokładnie Unitra to nie był high end. A z półek cenowych to wyrosłem dawno temu. Cena bardzo rzadko gra chociaż marketingowcy starają się jak mogą a psychika ludzka im w tym często pomaga..
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

Jozi pisze:
14 lis 2025, 19:17
kupiłem okazyjnie kołowrotek stellę
Widzę Józku, że kręcisz ;)
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
krolix

Obywatel pisze:
14 lis 2025, 19:19
krolix pisze:
Nikt wcale nie obiecywał, że to będzie sprzęt "pod polskie strzechy" (taki durny "argument" właśnie przed chwilą przeczytałem).
krolix pisze:
To po co reaktywowali markę kojarzoną w ogromnej większości z popularnym sprzętem? A może właśnie chodzi o ten ferment [?] Gdyby produkowali pod dowolną inną nazwą, nikt by nic nie mówił, a tak przynajmniej mówią - nie zawsze dobrze, ale mówią.
Ten popularny sprzęt wcale nie był taki popularny, bo kupić go wcale łatwo nie było, a jak już był na półkach to nie kosztował kawałka, ani nawet jednej pensji. Mało kto o tym już pamięta. A legenda jest też taka, że nazwa została wskrzeszona nie jako symbol taniego, dostępnego dla wszystkich hi-fi, tylko w hołdzie polskim inżynierom. I trzeba bardzo chcieć się doczepić, aby nie zauważać, że produkty reaktywowanej Unitry od początku były "reklamowane" (bo ta reklama została położona totalnie) nie jako tania chińszczyzna, tylko produkowany w Polsce w niedużych seriach sprzęt ze średniej półki.
Bajdełej przypomnę, że na jednym z forów muzycznych spotkałem się z osobą, która kupiła wzmaka nowej Unitry (po selekcji) i bardzo go sobie chwali.Tak więc ktoś to naprawdę kupuje. ;)
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

krolix pisze:
14 lis 2025, 21:59
I trzeba bardzo chcieć się doczepić, aby nie zauważać, że produkty reaktywowanej Unitry od początku były "reklamowane" (bo ta reklama została położona totalnie) nie jako tania chińszczyzna, tylko produkowany w Polsce w niedużych seriach sprzęt ze średniej półki.
Ze średniej półki z punktu widzenia H-Endowca. Z punktu widzenia zwykłego użytkownika Hi-Fi to jest półka wysoka. A Kowalski to nawet tej półki nie widzi.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
Bacek

krolix pisze:
Ten popularny sprzęt wcale nie był taki popularny, bo kupić go wcale łatwo nie było, a jak już był na półkach to nie kosztował kawałka, ani nawet jednej pensji.
To że nie można było kupić to akurat nie miało nic wspólnego z jakością czy jej brakiem takie czasy były ze wszystkiego brakowało a ludzie kupowali nawet nowe, zepsute lub niekompletne a potem to reanimowali.
A co do cen to też trochę naciągasz fakty do tezy. Wiertarka Celmy kosztowała dwie czy trzy pensje, samochód jednak był dużo droższy,
Sprzęty Technicsa w Pewexie były jeszcze droższe a jakością też nie powalały.
Awatar użytkownika
krolix

Bacek pisze:
14 lis 2025, 22:10
krolix pisze:
Ten popularny sprzęt wcale nie był taki popularny, bo kupić go wcale łatwo nie było, a jak już był na półkach to nie kosztował kawałka, ani nawet jednej pensji.
To że nie można było kupić to akurat nie miało nic wspólnego z jakością czy jej brakiem takie czasy były ze wszystkiego brakowało a ludzie kupowali nawet nowe, zepsute lub niekompletne a potem to reanimowali.
A co do cen to też trochę naciągasz fakty do tezy. Wiertarka Celmy kosztowała dwie czy trzy pensje, samochód jednak był dużo droższy,
Sprzęty Technicsa w Pewexie były jeszcze droższe a jakością też nie powalały.
Wg słownika języka polskiego popularny = powszechnie używany. Otóż właśnie o to chodzi, że nie był to sprzęt popularny, gdyż albo był niedostępny w sklepach, a jak był to był drogi. Na zakup sprzętu wydałem 7 swoich pierwszych wypłat.
Ze średniej półki z punktu widzenia H-Endowca. Z punktu widzenia zwykłego użytkownika Hi-Fi to jest półka wysoka. A Kowalski to nawet tej półki nie widzi.
No i widzisz, sam o tym piszesz. Kowalski nie ma pojęcia o czym pisze, ale jednak znajduje satysfakcję w bezpodstawnej krytyce. Normalny człowiek jak go nie stać nie wchodzi na fanpage Mercedesa i nie biadoli, że drogo, i że Fiat ma taniej.
Awatar użytkownika
Bacek

krolix pisze:
14 lis 2025, 22:54
Na zakup sprzętu wydałem 7 swoich pierwszych wypłat.
A Polonez kosztował 140 średnich pensji. Więc aktualne proporcje są trochę gorsze.I to przy założeniu że uznamy że na tle zachodnich samochodów Polonez to też był średniej klasy high end.
Czyli Twój zestaw kosztował tyle co dwie trzy wiertarki.
Nawet jak się teraz weźmie Hitachi z profesjonalnych serii do porównania to nadal tanio jak barszcz.
A jakie gorsze wtedy wieże były tańsze?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Robi się tu tutaj trochę jakieś takie udowadnianie wyższości jednych świąt nad drugimi.

Ogólnie zgadzam się z krolixem.
Obywatel pisze:
14 lis 2025, 22:09
Ależ zajechało jakąś socjalistyczną ekonomią audio :morda:

"Poziom Hi-Fi" to dzisiaj ma każdy posiadacz smartfona, telewizora czy komputera.
Więc o jakiej tu kurła wysokiej półce mówimy, skoro jest tak szeroko-dostępna, nawet dla dzieciaków?
Nie jest to już taki luksus jak kiedyś.
Zupełnie inna mańka niż nieco ponad 3 dekady temu.

Hi-End to luksus, a może już nawet nowożytni mid-end, bo już wykracza poza HiFi i umówmy się ze "Kowalskiemu" jest to niepotrzebne.

Jak Kowalski jest biedny (obiektywnie mówiąc) to nie myśli o inwestowaniu w luksusy. Normalna sprawa.

Polski Kowalski natomiast lubi stękać i narzekać jak somsiad ma, a Kowalski nie ma :morda:
Takie bezproduktywne maczugowanie.

Pisałem już o tym niedawno, ale jak były słuchawki Unitra "dla ludu" to to padło raz dwa.
Poza tym - nie da się zrobić obiektywnie taniego, a zarazem dobrego audio "dla ludu" ze znaczkiem made in Poland.

Zresztą, kto by to tanie polskie albo "polskie" audio kupował? Biedny Kowalski? No nie.
Helmut, John, Pierre albo Kobayashi? Też nie.
Ktokolwiek uczestniczący w tym wątku dyskusyjnym? :D Też nie?
No popatrz, ależ jestem zdziwiony.

Więc po co w ogóle takimi głupotami sobie głowę zaprzątać i gdybologię uprawiać?
Ja nie rozumiem.

A wracając do tematu - pewnie prędko się nie dowiemy jakie były rzeczywiste powody zmiany zarządu.
Podejrzewać można że albo ktoś już miał dość albo tzw. targety nie zostały spełnione.
A może ktoś ma coś za uszami?
Można sobie tylko spekulować dopóty sami zainteresowani się nie wypowiedzą.

Zobaczymy co "nowi" pokażą.

A co do kolumn - wg mnie idą za szeroko i powinni sobie ten temat odpuścić.
Więcej by zyskali (z wzajemnością) na jakimś sojuszu strategicznym z renomowanym producentem kolumn (już kit czy made in Poland czy nie, ale byłby to miły akcent).

To że większość sprzedaży bierze się z eksportu - zero zdziwienia, tak trzymać.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ