Renowacja gramofonu Fonica G601fs

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Gramofon: Technics SL-1210GR
Kontakt:

Re: Renowacja gramofonu Fonica G601fs

Post autor: winylowy_luke »

Bacek pisze:
dzisiaj, 10:39
Hmm, na tym szablonie jest napisane pivot-spindle 210mm. Z tego co mierzyłem to w Fonomasterze to coś koło 214.5mm.
Gdzieś nawet widziałem ktoś na plincie laserowo mierzył otwory i też coś koło tego wyszło.
Także jak ten szablon nie nadaje się do jego ustawiania. Żeby śledziło łuk oczywiście da się ustawić ale to nie jest wtedy poprawna geometria.
Dokładnie to pierwsze mi przyszło do głowy po przeczytaniu tego poradnika. Ale wolałem poczekać na Ciebie 8-)
Ventel pisze:
dzisiaj, 09:25
i użyjemy do tego płyty Unitry WT-1
Mierzyłeś odległość środka obrotu ramienia do środka talerza na gramofonie (pivot-to-spindle) przed użyciem tej konkretnej płyty z łukiem?
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 IV-MR/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
Schiit Kara F pre / HusaRIAA v2 phono / Topping E50 DAC
Fosi V3 Mono / Polk Audio Reserve R700 / Sennheiser HD 660S
Awatar użytkownika
Ventel

Post autor: Ventel »

Wojtek pisze:
dzisiaj, 10:19
Ventel pisze:
wczoraj, 21:48
Zgadza się, pojecie rezonansu nie zależy od sztywnosci headshella
Właśnie zależy, a konkretniej - ma wpływ na rezonans układu, co dopowiedział już Bacek.

Gdyby było inaczej to wybór headshella nie miałby żadnego wpływu na pomiar rezonansu, a jednak ma.
I nie chodzi tu o jego wagę, ale też wykonanie (materiał, sztywność, itd.)
Wojtku zacytowałeś tylko część zdania.
Chodziło mi o to, ze sztywność oczywiście ma wpływ na rezonans ale tylko taki, ze im sztywniejszy materiał tym jego częstotliwość własna (rezonans) jest wyższa od materiału mniej sztywnego.
Co do tego ze rozpatrujemy cały układ, czyli headshell plus ramię to chyba oczywiste, sam pisałeś o rezonowaniu samego headshella, więc odpowiedziałem na to.
Na co dzień zajmuję się stabilizacją wibracyjną konstrukcji stalowych, więc jakieś tam pojęcie mam na temat drgań własnych.
Każdy materiał rezonuje niezależnie od sztywności, masy czy też grubości i jak pisałem wcześniej, należy szukać podzespołów, które jako cały ustrój (headshell, ramię itd.) będzie miał inny rezonans niż częstotliwość drgającej igły.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

O znalazłem link do pomiarów, wrzucę żeby nie szukać ponownie.

https://www.technique.pl/mediawiki/inde ... e_ramienia

Trzeba by patrzeć na XY. Według tego jest 214.4mm. Generalnie może być nawet lekko mniej bo szpindel talerza nie siedzi ciasno w łożysku.
Fono.png
Fonomaster laserowy pomiar pivot spindle.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Klub Unitry broni się mocno :D
Co z headshellami resonace free? :)

p.s. BTW wszyscy tu zajmujemy się czymś na co dzień. Nie idźmy tą drogą :D
Awatar użytkownika
Ventel

Post autor: Ventel »

darkman pisze:
dzisiaj, 11:58
Co z headshellami resonace free? :)
Biorąc opis pierwszego lepszego headshella resonance free:
"Wyjątkowo wysokiej jakości headshell z włókna węglowego, LH-9000 został wykonany przy użyciu żywicy z włókna węglowego w celu wyeliminowania niepożądanych rezonansów"
zwróćmy uwagę na zapis "w celu wyeliminowania niepożądanych rezonansów", co oznacza, że te drgania własne występują tylko przy innych częstotliwościach.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

A zatem kobylka u płota :), poruszamy się tu w obszarze audio tytułem kalibracji gramofonu, nie zaś dywagacji rezonansowych w ogóle. I to właściwie cała rekomendacja tematu rezonansu.

W mojej opinii i tak zbytnie uszczegółowienie w odniesieniu do inkryminowanego gramofonu, mimo kawałka dobrej roboty, niespecjalnie się przyda.
Trochę sztuka dla sztuki jak np waga do igły, ale za to lege art jeśli z góry założyć, że wskazania p_wagowe są złe (?). Więc gratuluję, rzecz oczywista. To tak off topic posiadam daleko bardziej zaawansowane gramofony niż seria G6xx Unitry, a wagi nie używam.
Zasadniczo dobra robota i b.fajny tutorial dla użytkowników. Natomiast bądźmy szczerzy zakładając świni siodło nie zrobi się z niej rumaka. To tak tytułem żartu, jak napisałem mam sentymentalny stosunek do tego i podobnych modeli.
Ja w ogóle kupiłem swój gramofon G601A jako nowy, bo wówczas nie było jeszcze tego forum, ani tematu - czemu nie kupować nowych gramofonów.
Czas Unitry minął. To relikt przeszłości choć fajnie, że się komuś chce ją reanimować. No i można powspominać, coś sobie przypomnieć, podzielić się uwagami. Dla mnie spoko.
Awatar użytkownika
Bacek

Podobno nostalgia redukuje poziom kortyzolu, także same plusy. Ekologia bo nie dodajemy nic na stertę odpadków no i zdrowie. Ja tam generalnie jestem fanem reperowanie wszystkiego co się da zreperować nawet jeżeli producent twierdzi inaczej.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

@Ventel:
OK jasna sprawa.

Nie ma koszyków rzeczywiście "bezrezonansowych" chociaż świat próbował :)
Najbardziej przekombinowane to takie gdzie element mocujący wkładki z koszykiem był zawieszony w kąpieli olejowej, w celu odizolowania frontu od połączenia koszyka z ramieniem.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bacek

Wow, wrzuć jakąś nazwę, chętnie pooglądam.
ODPOWIEDZ