Gramofon Unitra Fonica podłączony do radia nie działa.

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
korek123
Posty: 7
Rejestracja: 16 lip 2018, 16:10

Gramofon Unitra Fonica podłączony do radia nie działa.

Post autor: korek123 » 16 lip 2018, 16:31

Cześć znalazłem na strychu taki gramofon :D https://www.olx.pl/oferta/gramofon-unit ... f9fea7d447 tylko u mnie ramie jest białe i chudsze. Podłączyłem DZIAŁA. Bez żadnego głośnika słychać dźwięk z płyty także chyba igła jest ok :D Dzisiaj podłączyłem radio Amator Stereo 3 takie stare radio z lat 70... Podłączyłem do tego radia bo zauważyłem że jest napis gramofon :D Działało dopóki nie przyniosłem do domu, jak przyniosłem tak koniec... Z gramofonu jest wyjście na takie 5 piny takie samo jest i w radiu chyba nazywa się gniazdo gramofonowe. Próbowałem to na różne sposoby podłączać i cały czas nic tylko szumy z głośnika... Czy do tego radia jest potrzebny przedwzmacniacz? czy to coś innego ?

Awatar użytkownika
kulfon
Posty: 37
Rejestracja: 18 maja 2016, 16:41

Re: Gramofon Unitra Fonica podłączony do radia nie działa.

Post autor: kulfon » 16 lip 2018, 16:40

Obstawiam ze coś po prostu padło, dodatkowy przedwzmacniacz nie jest potrzebny (w końcu grało), zobacz czy na pewno masz na tym amatorze wybrane wejście gramofonowe, albo czy głośniki dobrze są wpięte bo te wtyczki są bardzo słabe

Można trochę poczytać na forum o gramofonach z PRL, mają swoich fanów, ale to raczej nie z powodu ich właściwości muzycznych

korek123
Posty: 7
Rejestracja: 16 lip 2018, 16:10

Re: Gramofon Unitra Fonica podłączony do radia nie działa.

Post autor: korek123 » 16 lip 2018, 16:51

kulfon pisze:
16 lip 2018, 16:40
zobacz czy na pewno masz na tym amatorze wybrane wejście gramofonowe, albo czy głośniki dobrze są wpięte bo te wtyczki są bardzo słabe
Na 100%, jest tylko szum... Głośniki dobrze są wpięte bo radio normalnie działa :/

Awatar użytkownika
Myszor
Posty: 5455
Rejestracja: 30 paź 2014, 18:44
Gramofon: Wintydżytsu
Lokalizacja: San Escobar

Re: Gramofon Unitra Fonica podłączony do radia nie działa.

Post autor: Myszor » 16 lip 2018, 17:03

korek123 pisze:
16 lip 2018, 16:31
. Podłączyłem DZIAŁA. Bez żadnego głośnika słychać dźwięk z płyty także chyba igła jest ok :D
Bez głosnika słychać dźwięk ? Hmmm :doh:

korek123
Posty: 7
Rejestracja: 16 lip 2018, 16:10

Re: Gramofon Unitra Fonica podłączony do radia nie działa.

Post autor: korek123 » 16 lip 2018, 17:12

Myszor pisze:
16 lip 2018, 17:03
korek123 pisze:
16 lip 2018, 16:31
. Podłączyłem DZIAŁA. Bez żadnego głośnika słychać dźwięk z płyty także chyba igła jest ok :D
Bez głosnika słychać dźwięk ? Hmmm :doh:
No tak jak włożę płytę uruchomię, położę igłę na płytę. To normalnie cicho słychać muzykę tak jak by z igły się wydobywał :D A to coś nie tak :?: :D

Awatar użytkownika
Peter007
Posty: 212
Rejestracja: 16 gru 2017, 16:36
Gramofon: TF.
Lokalizacja: Opoczno

Re: Gramofon Unitra Fonica podłączony do radia nie działa.

Post autor: Peter007 » 16 lip 2018, 17:13

Myszor pisze:
16 lip 2018, 17:03
ez głosnika słychać dźwięk ? Hmmm :doh:
No a spod igły nie słychać dźwięku bez podłączenia do głośnika? Nie wiem skąd to zdziwienie?

Awatar użytkownika
Myszor
Posty: 5455
Rejestracja: 30 paź 2014, 18:44
Gramofon: Wintydżytsu
Lokalizacja: San Escobar

Re: Gramofon Unitra Fonica podłączony do radia nie działa.

Post autor: Myszor » 16 lip 2018, 17:21

Dzwiekiem bym tego nie nazwal. Moze piezoelektryki głośniej grają.
Słuchaj korek, sprawdz czy to wejscie w amatorze ci nie padlo. Mozesz to zrobić zwykłą szpilką wkładając ją po kolei do dziurek w gnieździe. Musi zabuczeć 2 razy. Raz w lewym kanale a raz w prawym.
Jak to jest ok to kabel sprawdz w tym gramofonie. Moze sie gdzieś przerwal ze starości.

korek123
Posty: 7
Rejestracja: 16 lip 2018, 16:10

Re: Gramofon Unitra Fonica podłączony do radia nie działa.

Post autor: korek123 » 16 lip 2018, 17:37

Myszor pisze:
16 lip 2018, 17:21
Musi zabuczeć 2 razy. Raz w lewym kanale a raz w prawym.
Jak to jest ok to kabel sprawdz w tym gramofonie. Moze sie gdzieś przerwal ze starości.
Zabuczał, 2 razy w lewym raz w prawym : D :D
Skoro to działa, to sprawdzę w gramofonie

Awatar użytkownika
Myszor
Posty: 5455
Rejestracja: 30 paź 2014, 18:44
Gramofon: Wintydżytsu
Lokalizacja: San Escobar

Re: Gramofon Unitra Fonica podłączony do radia nie działa.

Post autor: Myszor » 16 lip 2018, 18:02

Możesz to zrobić tą samą metodą. Podłączyć kabel od gramofonu i szpilką dotknąć pinów wkładki.
Jak jest przejście to wkładka padła.
Dzwięk wydaje pewnie igła w rowku. Jak w starych patefonach ;)

Awatar użytkownika
zbyszek1982
Posty: 2971
Rejestracja: 31 gru 2012, 19:11
Gramofon: Braun PS500
Lokalizacja: Okolice Krakowa

Re: Gramofon Unitra Fonica podłączony do radia nie działa.

Post autor: zbyszek1982 » 16 lip 2018, 18:39

Pewnie wkładka zgnita.
Braun PS500 | CSV13 | CD4 | L60
Nagaoka MP110 | Audio Technica AT440Mla | Ortofon 2M Bronze

Awatar użytkownika
mcemsi
Posty: 214
Rejestracja: 06 cze 2012, 23:13
Gramofon: PS-X600 , PS-X555ES

Re: Gramofon Unitra Fonica podłączony do radia nie działa.

Post autor: mcemsi » 16 lip 2018, 19:05

To jakis totalny piezoelektryk zapewne. Podejrzewam , że płytki wewnątrz wkładki już sie rozsypały.

Reasumując dałbym sobie spokój z czymś takim. No chyba , że sentymentalnie do tego tylko podejść.........

korek123
Posty: 7
Rejestracja: 16 lip 2018, 16:10

Re: Gramofon Unitra Fonica podłączony do radia nie działa.

Post autor: korek123 » 16 lip 2018, 19:28

Myszor pisze:
16 lip 2018, 18:02
Możesz to zrobić tą samą metodą. Podłączyć kabel od gramofonu i szpilką dotknąć pinów wkładki.
Jak jest przejście to wkładka padła.
Dzwięk wydaje pewnie igła w rowku. Jak w starych patefonach ;)
Sprawdziłem buczy tylko ciszej, tak jak w radiu.

Awatar użytkownika
Myszor
Posty: 5455
Rejestracja: 30 paź 2014, 18:44
Gramofon: Wintydżytsu
Lokalizacja: San Escobar

Re: Gramofon Unitra Fonica podłączony do radia nie działa.

Post autor: Myszor » 16 lip 2018, 20:43

No to jeszcze „posmyraj” delikatnie igłę szczoteczką do igieł.
Powinno to być bardzo wyraźnie słychać w głośnikach.
Jak nie to musisz wymienić igłę lub wkładkę.

korek123
Posty: 7
Rejestracja: 16 lip 2018, 16:10

Re: Gramofon Unitra Fonica podłączony do radia nie działa.

Post autor: korek123 » 17 lip 2018, 13:12

Myszor pisze:
16 lip 2018, 20:43
Jak nie to musisz wymienić igłę lub wkładkę.
Ale to coś pomorze jak wcześniej normalnie grało? Chyba wkładka nie popsuła się po drodze ?

Awatar użytkownika
Myszor
Posty: 5455
Rejestracja: 30 paź 2014, 18:44
Gramofon: Wintydżytsu
Lokalizacja: San Escobar

Re: Gramofon Unitra Fonica podłączony do radia nie działa.

Post autor: Myszor » 17 lip 2018, 14:21

A tego ja nie wiem. A zrobiłeś to co napisałem wyżej ?