Technics SL-1500C

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Technics i National Panasonic
Awatar użytkownika
Myszor
Posty: 7088
Rejestracja: 30 paź 2014, 18:44
Gramofon: Wintydżytsu
Lokalizacja: San Escobar

Re: Technics SL-1500C

Post autor: Myszor » 23 kwie 2019, 20:09

Batiar pisze:
23 kwie 2019, 19:49
Myślę, że znajdzie się kilka argumentów.
1. Postęp! Nieunikniony, nowe rozwiązania, nowe technologie, nowe materiały
2. Precyzja i jakość wykonania! Jeżeli Technics w latach 70-80 zachwycał precyzją i jakością wykonania to zakładając że utrzymują dobrą tradycję to myślę, że obecnie poziom ten będzie wywindowany w kosmos.
3. Coś trzeba wnukom zostawić w spadku....wtedy będzie to sprzęt "vintage"... + 40-letnie płyty!
Kłania się czytanie ze zrozumieniem.
Przecież napisali koledzy że ani to nowość, ani dobrze wykonana, ani postępowa...tak jak samochód elektryczny.
:lol:

Batiar
Posty: 7
Rejestracja: 23 gru 2018, 14:28

Re: Technics SL-1500C

Post autor: Batiar » 23 kwie 2019, 20:22

Może i racja... ale pozostanę w naiwnym przeświadczeniu, że może Technics nie pójdzie tą drogą?
Poza tym ceny pierwszych gramofonów Technicsa po latach nieobecności wcale budżetowe nie są. Zaczęli z bardzo wysokiego "C" i mam nadzieję, że utrzymają poziom - poza cenowym... Myślę też, że ograniczona ilość modeli, tradycje marki a poza tym mentalność Japończyków sprawi, że podejdą do tematu inaczej niż producenci europejscy (np: niemiecka motoryzacja!) czy nie wspominając Chińczycy. Chociaż Ci ostatni już wychodzą z etapu kopiowania...
Czas pokaże czy Technics dochował wierności swoim zasadom... ale to ocenią moje wnuki za 40 lat mówiąc : "sprzęt z 2019 był najlepszy nie to co ten chłam z 2059."

Batiar
Posty: 7
Rejestracja: 23 gru 2018, 14:28

Re: Technics SL-1500C

Post autor: Batiar » 23 kwie 2019, 20:31

autor: Myszor » 14 min temu
Kłania się czytanie ze zrozumieniem.
Przecież napisali koledzy że ani to nowość, ani dobrze wykonana, ani postępowa...tak jak samochód elektryczny.

Nikt z forumowiczów ani ludzi zajmujących się testowaniem sprzętu nie mieli do niego dostępu. Skąd więc ta pewność, ze np nie jest dobrze wykonany?
Może poczekajmy na kilka testów i wtedy będzie można wyrobić sobie jakąś opinię...
A jeżeli chodzi o czytanie ze zrozumieniem to moja odpowiedź dotyczyła różnic w sprzęcie w okresie 40 lat....

Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 3050
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Technics SL-1500C

Post autor: Obywatel » 23 kwie 2019, 20:37

Batiar pisze:
23 kwie 2019, 20:22
Poza tym ceny pierwszych gramofonów Technicsa po latach nieobecności wcale budżetowe nie są.
Nie należy wrzucać wszystkich do jednego worka. Bohater tematu jest akurat najbardziej budżetowy.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

Batiar
Posty: 7
Rejestracja: 23 gru 2018, 14:28

Re: Technics SL-1500C

Post autor: Batiar » 23 kwie 2019, 20:51

Batiar pisze:
23 kwie 2019, 20:31
autor: Myszor » 14 min temu
Kłania się czytanie ze zrozumieniem.
Przecież napisali koledzy że ani to nowość, ani dobrze wykonana, ani postępowa...tak jak samochód elektryczny.

Nikt z forumowiczów ani ludzi zajmujących się testowaniem sprzętu nie mieli do niego dostępu. Skąd więc ta pewność, ze np nie jest dobrze wykonany?
Może poczekajmy na kilka testów i wtedy będzie można wyrobić sobie jakąś opinię...
A jeżeli chodzi o czytanie ze zrozumieniem to moja odpowiedź dotyczyła różnic w sprzęcie w okresie 40 lat....
polecam najnowsze informacje :
https://www.fono.de/Plattenspieler/Tech ... s-SL-1500C

Awatar użytkownika
Myszor
Posty: 7088
Rejestracja: 30 paź 2014, 18:44
Gramofon: Wintydżytsu
Lokalizacja: San Escobar

Re: Technics SL-1500C

Post autor: Myszor » 23 kwie 2019, 21:25

No właśnie. Tańszy od GRa który ma krzywy talerz :lol:

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 29909
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Technics SL-1500C

Post autor: Wojtek » 23 kwie 2019, 21:39

ISOPHON pisze:
23 kwie 2019, 18:37
Oczywiście w DUALU świadomie zrezygnowano z kwarcowej kontroli obrotów.
Jakieś dowody/źródła co do tej świadomości?
"Oczywistość" może wynikać z tego że raczej ze świecą szukać konstrukcji DD z kwarcem w okolicach roku 1973 :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
Biogon
Posty: 1253
Rejestracja: 17 lut 2017, 15:30
Gramofon: składak
Lokalizacja: 3ka

Re: Technics SL-1500C

Post autor: Biogon » 24 kwie 2019, 08:43

Myszor pisze:
23 kwie 2019, 21:25
GRa który ma krzywy talerz
Ja sobie wypraszam! :lol: GR ma prosty talerz, to znaczy okrągły, eee i stożkowaty :mrgreen: ale nie krzywy :doh:

Awatar użytkownika
Myszor
Posty: 7088
Rejestracja: 30 paź 2014, 18:44
Gramofon: Wintydżytsu
Lokalizacja: San Escobar

Re: Technics SL-1500C

Post autor: Myszor » 24 kwie 2019, 09:21

To zrób filmik z linijką przy kręcącym talerzu :mrgreen:

Awatar użytkownika
Biogon
Posty: 1253
Rejestracja: 17 lut 2017, 15:30
Gramofon: składak
Lokalizacja: 3ka

Re: Technics SL-1500C

Post autor: Biogon » 24 kwie 2019, 09:24

Myszor pisze:
24 kwie 2019, 09:21
To zrób filmik z linijką przy kręcącym talerzu
:lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Myszor
Posty: 7088
Rejestracja: 30 paź 2014, 18:44
Gramofon: Wintydżytsu
Lokalizacja: San Escobar

Re: Technics SL-1500C

Post autor: Myszor » 24 kwie 2019, 11:52

A jeszcze jeden gość sygnalizował trzęsące się ramię przy używaniu windy. Warto sprawdzić ;)

https://youtu.be/7kP0_VLxiE4
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Biogon
Posty: 1253
Rejestracja: 17 lut 2017, 15:30
Gramofon: składak
Lokalizacja: 3ka

Re: Technics SL-1500C

Post autor: Biogon » 24 kwie 2019, 14:50

"Jerky" ramię jest na początku w każdym. Potrzebuje 50-100 opuszczeń/podniesień (sic!) i będzie OK. Często sygnalizowany problem w całkiem nowych egzemplarzach. W moim też tak było ale przeszło. BTW, tak się dałem Wam wkręcić, że poszedłem jeszcze raz zobaczyć (bez linijki) czy talerz nie jest krzywy :lol:

Awatar użytkownika
Myszor
Posty: 7088
Rejestracja: 30 paź 2014, 18:44
Gramofon: Wintydżytsu
Lokalizacja: San Escobar

Re: Technics SL-1500C

Post autor: Myszor » 24 kwie 2019, 19:10

Bez linijki nie widać. Drgania są ponoć <1mm. Trza punkt odniesienia złapać.

Awatar użytkownika
ojcie_c
Posty: 717
Rejestracja: 06 kwie 2013, 15:46
Gramofon: Technics SL-1200GR
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Technics SL-1500C

Post autor: ojcie_c » 04 maja 2019, 17:58

Film z "unboxing":

Technics: SL-1200GR +SL-PG42A +ST-610 + RS-BX707 +Onkyo A 8450 +2xJamo C95

http://czteryzero.wordpress.com <- blog o muzyce, lotnictwie, górach i różnych różnościach. Zapraszam.

ISOPHON
Posty: 246
Rejestracja: 23 lis 2013, 12:57

Re: Technics SL-1500C

Post autor: ISOPHON » 04 maja 2019, 20:04

Podniecanie się z rozpakowywania gramofonu...noo..atrakcja jak byk !