Zakup Technics sld2 na cześci

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Technics i National Panasonic
ODPOWIEDZ
Roberto66
Gramofon: Technics sl-d2

Zakup Technics sld2 na cześci

Post autor: Roberto66 »

Wpadł mi w ręce uszkodzony Technics sld2. Talerz nie kreci, stroboskop nie pali, przepala bezpiecznik 400mA.
Po zdjęciu pokrywy zauważyłem ze biały przewód od mikro włącznika ramienia ma uszkodzoną izolacje i mógł robić zwarcie do masy. Czy z kimś mógłbym się skonsultować jakich nakładów potrzeba do przywrócenia go do życia. I co mogło ulec zniszczeniu.
Dobre czasy tworzą słabych ludzi, słabi ludzie tworzą złe czasy, złe czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy.
Awatar użytkownika
ŁDŁ
Kontakt:

Re: Zakup Technics sld2 na cześci

Post autor: ŁDŁ »

Gdyby biały kabel był zwarty do masy to może uszkodzić bezpiecznik ew. mostek prostowniczy. Co się więcej stało także z innych powodów nikt nie wie.
Łukasz Długosz
Naprawa, upgrade, projektowanie audio https://www.facebook.com/ldlelektronika
Ciekawe i trudne przypadki - Zapraszam. Te mniej trudne też :-)
Roberto66
Gramofon: Technics sl-d2

Re: Zakup Technics sld2 na cześci

Post autor: Roberto66 »

ŁDŁ pisze:
15 wrz 2026, 22:18
Gdyby biały kabel był zwarty do masy to może uszkodzić bezpiecznik ew. mostek prostowniczy. Co się więcej stało także z innych powodów nikt nie wie.
Myślę ze mostek prostowniczy to nie byłby wielki koszt, więc można zaryzykować.na pewno oryginalne diody już w sprzedaży niedostępne, ale na pewno są jakieś zamienniki. Czy po takiej naprawie , gdyby się udało i wymianie elektrolitów potrzebna będzie jakaś kalibracja?
Dobre czasy tworzą słabych ludzi, słabi ludzie tworzą złe czasy, złe czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy.
ODPOWIEDZ