Ktoś z forumowych kolegów i koleżanek posiada Technicsa SL1210/1200 i miał z tym problem? O ile widziałem na youtubie jak to rozebrać i wyczyścić, o tyle nie znalazłem informacji jaki smar zastosować. Ktoś ma doświadczenie w robieniu tego w Małopolsce i chciałby to zrobić za mnie?
Zatarta regulacja wysokości ramienia w SL1210
-
BartoszB
Zatarta regulacja wysokości ramienia w SL1210
Cześć!
Ktoś z forumowych kolegów i koleżanek posiada Technicsa SL1210/1200 i miał z tym problem? O ile widziałem na youtubie jak to rozebrać i wyczyścić, o tyle nie znalazłem informacji jaki smar zastosować. Ktoś ma doświadczenie w robieniu tego w Małopolsce i chciałby to zrobić za mnie?
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: Zatarta regulacja wysokości ramienia w SL1210
Nie jest to jakieś newralgiczne miejsce więc tylko żeby się nie sklejało. Biały litowy albo olej silikonowy jak do windy 200k w górę. Na ebay pod hasłem Technics Tonearm Helicoid Grease też coś znajdziesz.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
BartoszB
Spotkałem się z opinią gościa co handluje sprzętem dj'skim, że wystarczy wd40 psiknąć żeby ruszyć pierścien regulacji i nie trzeba rozbierać. Co sądzisz?
- Bacek
Generalnie WD40 wyparuje i za chwilę będzie to samo. WD nie służy do smarowania. A z tego co pamiętam rozbierania też tam nie ma, po prostu trzeba pierścień wykręcić. Wyczyścić, nasmarować i dłużej posłuży. Jak już puści to dużo roboty z tym nie będzie.
-
BartoszB
No właśnie jest mega dużo roboty z rozbieraniem. W sumie jak ustawię zanim wyparuje, to nie będzie źle chyba? 
- Bacek
Oj tam, oj tam, cztery rolki papieru toaletowego pod plintę, śrubokręt i wszystko się da. WD nie wypłuka tego co tam siedzi.
A tam jak się to podniesie maksymalnie, części gwintu zewnętrznego nie widać? I tak pewnie na nim się najbardziej za pieka bo jest drobny.
Także można spróbować też z zewnątrz.
A tam jak się to podniesie maksymalnie, części gwintu zewnętrznego nie widać? I tak pewnie na nim się najbardziej za pieka bo jest drobny.
Także można spróbować też z zewnątrz.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ten DeJot chyba chce żebyś szybko wrócił do niego na pełen serwis
Weź nie kombinuj i nie cebuluj. Zrób raz, a porządnie i będziesz miał spokój na kolejne 3 dekady.
Jak sam się boisz to myślę że byle serwis RTV ogarnie jak mu powiesz czego oczekujesz.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
BartoszB
Takie samo mam wrażenieTen DeJot chyba chce żebyś szybko wrócił do niego na pełen serwis![]()
Nie no trzeba to rozebrać. Tylko jak nie znajdę rzetelnego serwisu co ogarnia gramofony to sam zrobię. Tylko z czasem licho...
Znacie kogoś godnego polecenia do zrobienia tego?