Ktoś posiada Technicsa SL-L3

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Technics i National Panasonic
piter123
Posty: 5
Rejestracja: 17 lis 2018, 11:53
Gramofon: denon / technics

Ktoś posiada Technicsa SL-L3

Post autor: piter123 » 06 gru 2018, 15:54

Poproszę o kontakt

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 27760
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ktoś posiada Technicsa SL-L3

Post autor: Wojtek » 06 gru 2018, 20:54

Może po prostu napisz o co chodzi?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
appel
Posty: 152
Rejestracja: 06 lis 2017, 19:37

Re: Ktoś posiada Technicsa SL-L3

Post autor: appel » 06 gru 2018, 22:11

Mam ten gramofon. Co chcesz wiedzieć? Uprzedzam, ze nie jestem biegłym majsterkowiczem.

piter123
Posty: 5
Rejestracja: 17 lis 2018, 11:53
Gramofon: denon / technics

Re: Ktoś posiada Technicsa SL-L3

Post autor: piter123 » 08 gru 2018, 09:40

Posiadam instrukcję manual -angielską -zakupiłem dobrą wkladkę z igła Audiotechnika AT311EP -eliptyczna , po założeniu dżwięk jakościowo super , jednak teraz wybór nagrań , programowanie nie działa prawidłowo -igła nie trafia w przerwy między utworami / odtwarza ostatnie 3 sekundy utworu poprzedniego , a właściwe nagranie odtwarza , ale kończy wcześniej 3 sekundy -przed końcem utworu .

Poproszę o pomoc w regulacji gramofonu , lub polecenie serwisu .

Pozdrawiam Peter
Na górę

Awatar użytkownika
appel
Posty: 152
Rejestracja: 06 lis 2017, 19:37

Re: Ktoś posiada Technicsa SL-L3

Post autor: appel » 08 gru 2018, 09:45

Opis kalibracji tej funkcji jest w instrukcji (służy do tego pokrętło z prawej strony z tyłu, ukryte pod taką osłonką). Cała procedura jest w instrukcji. Od siebie dodam, że ta funkcja nie będzie nigdy dobrze działała na wszystkich płytach. Wg mnie np. tonpressowskie płyty lubiły inne ustawienie, niż płyty polskich nagrań. Ale i to nie zawsze. Ale gdzieś tak z 3/4 płyt pewnie się uda ustawić.

piter123
Posty: 5
Rejestracja: 17 lis 2018, 11:53
Gramofon: denon / technics

Re: Ktoś posiada Technicsa SL-L3

Post autor: piter123 » 09 gru 2018, 10:44

Dzięki za info , dodam tylko że na oryginalnej wkładce technicsa p33 - programowanie działało bez zarzutu , na winylach które odtwarzałem .
Poszukam tego pokrętła z tyłu gramofonu .
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
appel
Posty: 152
Rejestracja: 06 lis 2017, 19:37

Re: Ktoś posiada Technicsa SL-L3

Post autor: appel » 09 gru 2018, 12:27

piter123 pisze:
09 gru 2018, 10:44
na oryginalnej wkładce technicsa p33 - programowanie działało bez zarzutu
Każda zamiana wkładki wymaga ponownej kalibracji. Różnice są minimalne, ale jednak. Dobre jest to, że jak ustawisz, tak masz, aż do kolejnej wymiany.