CS 2235 Q - jak zdjąć talerz?

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
ODPOWIEDZ
tyciuni

CS 2235 Q - jak zdjąć talerz?

Post autor: tyciuni »

Ludzieńki kochane,
nie wiedzieć czemu maszynka zaczęła się zachowywać tak, jakby prąd przestał do niej dochodzić,
wcześniej był jakiś kłopot z kablem sygnałowym (musiał być "niedotykalski", żeby wszystko grało), więc podejrzewam, że być może jest kwestia niestykania gdzieś kabli (oby!),
problem w tym, że żeby to zobaczyć, trzeba zdjąć talerz, a nie bardzo wiem, jak się za to zabrać,
wątpię, by trzeba to było robić "siłom i godnościom osobistom" - wyraźnie coś go trzyma i nie da się go spokojnie podnieść,
jakby ktoś miał jakiś pomysł, wdzięcznym będę
kielek

CS 2235 Q - service manual - HELP!

Post autor: kielek »

tyciuni

dzięki, to mam, od razu znalazłem,
nie ma ani słowa, jak zdejmować talerz,
na jakimś niemieckim forum duala znalazłem informację, że talerz jest mocowany grawitacyjnie - cokolwiek to znaczy,
wychodziłoby, że powinien dać się zdjąć przy zastosowaniu pewnej siły - w końcu aż taki ciężki nie jest :-)
tyle, że w tym przypadku - kiedy próbuję podnosić - mam wrażenie, że coś blokuje
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Są jakies otwory w talerzu? Pewnie są. Wkładasz w nie palce, kciuki na oś i podciągasz talerz. On może być trochę zaklinowany. Oczywiście wczesniej zdejmij matę. Zobacz tez czy wokół osi nie ma jakiejś nakrętki.
kielek

Post autor: kielek »

Nie wiem jak jest w Dualach,bo to dla mnie gramofony zagadka,ale we wszystkich moich co miałem talerz schodził po mocnym szarpnięciu,ale faktycznie mocnym :-)
tyciuni

otwory w talerzu są (pod matą, oczywiście),
na osi jest coś, ale nakrętką bym tego nie nazwał, bo to gładkie jest - normalnie nakrętka jest albo kanciasta, albo przynajmniej karbowana,
myślicie, żeby próbować to odkręcić - ale, jak tak, to czy jak zwykłą nakrętkę, czy w drugą stronę?
tyciuni

ok, zdjąłem,
dzięki,
trzeba było trochę szarpnąć
ODPOWIEDZ