Jetem tu nowy ,ale jet to chyba jedyne w sieci profesjonalne forum w tematyce winilu
Dual 1224
- safix
Dual 1224
Witam szanowne grono
Jetem tu nowy ,ale jet to chyba jedyne w sieci profesjonalne forum w tematyce winilu
,więc przejdźmy do meritum .Posiadam od nowości wzmacniacz Unitra 432- nie źle powiedziane mam całą wieże Unitry oprócz gramofonu,był kiedyś ale ja byłem młody a nadeszła era CD i poszedł w odstawkę ,może było szkoda ale co tam to było dawno.Nasłała mnie nostalgia i postanowiłem zafundować sobie gramofon tym bardziej ze okazało się że płyty pozostały były dobrze ukryte
a wśród tytułów są Beatles, Queen,Christie ITP.więc warto.Wybór mój padł na gramofon Dual 1224,drewniana obudowa,pełna automatyka ,styl lat 70-80 super,będzie pasował do wystroju,ale mam pytanie gdzie szukać opisu gramofonu,morze jakiś manuał-opis.instrukcja.Chciałbym się coś dowiedzieć na temat tego gramofonu przed zakupem,może ktoś mi pomoże
pozdrawiam
- ROCHO
- Gramofon: SONY PS-X60
Dual 1224
A tutaj masz opis.Można sobie wydrukować.
Dual 1224 Bedienungsanleitung
http://dual.pytalhost.eu/1224/
Dual 1224 Bedienungsanleitung
http://dual.pytalhost.eu/1224/
-
chrzan49
Re: Dual 1224
Witam.To jest bardzo dobry gramofon idlerowy czyli napedzany kólkiem.Model podstawowy,niemniej wart zainteresowania.Ale po latach wymaga dobrego serwisu i to pełnego.Jezeli odksztalcony idler to spore koszty.
Moim zdaniem lepiej zakupić cos innego albo jak już to od wiarygodnego sprzedajacego.
Pozdrawiam Tomasz
PS mam model 1225 prawie identyczny i bardzo lubię.
Moim zdaniem lepiej zakupić cos innego albo jak już to od wiarygodnego sprzedajacego.
Pozdrawiam Tomasz
PS mam model 1225 prawie identyczny i bardzo lubię.
-
zbyszek1982
- adamusb89
Dual 1224
Witam jak dokładnie wyważyć wkładkę w tym modelu? Boczne pokrętło ustawiam na 0 i ustawiam równowagę na poziomie płyty? Przynajmniej tak mówią wszystkie poradniki ale jakoś wydaje mi się to nie możliwe w tym gramofonie. Wkładka dual 650. Nie znam niemieckiego a instrukcja niewiele mi tłumaczy 
- esdarek
- Gramofon: bambino
Dual 1224
Jak w 99% duali-ustawiasz antyskating na zero. Wyłączasz gramofon z sieci. Ustawiasz pokrętło nacisku na zero (ono jest na boku ramienia). Zdejmujesz ramię z podstawka i kładziesz między niego, a talerz. Windę ustawiasz na opuszczenie. Za pokrętłem nacisku jest śruba blokująca ciężarek. Zluzuj ją. Wysuwaj i wsuwaj ciężarek aż uzyskasz równowagę. Następnie dokręć tą śrubę. Potem możesz jeszcze poprawić pokręcając ciężarkiem. Jak już będzie idealna równowaga to pokrętłem nacisku ustawiasz nacisk. To pokrętło -w przeciwieństwie do zwykłych ciężarków w typowych rozwiązaniach- jest ekstremalnie precyzyjne i pokazuje prawdę. Nie wiem czemu ustawienie nacisku wydaje Ci się niemożliwe?
- esdarek
- Gramofon: bambino
Dual 1224
Wywal dociążenie, ciężarek nakręć z powrotem w pozycję środkową ,a odkręcasz śrubę 2 i wysuwasz całość aż uzyskasz równowagę. Pamiętaj żeby wtedy inne ustawienia(skating i nacisk) było na zero! Pokręcanie ciężarkiem w tych modelach służy do precyzyjnego wytarowania ramienia kiedy to już zostanie zrobione zgrubnie przez wysunięcie lub wsunięcie ciężarka i zablokowanie śrubą.