Dual CS455 - zasilacz?

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
ODPOWIEDZ
ladaml

Dual CS455 - zasilacz?

Post autor: ladaml »

Witam
Od jakiegoś czasu chciałem zacząć przygodę z winylami i zgromadziłem nawet trochę wiedzy na ten temat, ale ciągle jednak jestem zielony.
Przechodząc do rzeczy znalazłem gramofon firmy Dual CS 455, jednak bez wkładki i zasilacza. Dlatego nie mam pojęcia w jakim stanie technicznym jest urządzenie.
Z tego co widziałem w internecie jest to dobry sprzęt, przynajmniej na początek.
Czy mógłby mnie ktoś nakierować i powiedzieć co mogę zrobić w celu ustalenia wartości i przydatności mojego znaleziska.
Awatar użytkownika
chudy_b

gramofon Dual CS455

Post autor: chudy_b »

A mógłbyś nas nakierować co dokładnie chcesz wiedzieć? Chcesz go uruchomić? Kup zasilacz i wkładkę.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dual CS455 - zasilacz?

Post autor: Wojtek »

ladaml pisze:Czy mógłby mnie ktoś nakierować i powiedzieć co mogę zrobić w celu ustalenia wartości i przydatności mojego znaleziska.
Nie rozumiem tego ustalania wartości, chyba że chodzi o to czy sprzęt jest w ogóle sprawny :)

Wystarczy jakiś uniwersalny zasilacz z odpowiednim wtykiem (a większość tych uniwersalnych przychodzi z wieloma wtyczkami).
Z tyłu gramofonu powinieneś mieć nalepkę z oczekiwanymi parametrami zasilania.

Co do wkładki to jest bardziej kwestia tego ile możesz na ten cel wydać. Najtańsza sensowna wyniesie około stówę.

A masz w ogóle do czego podłączyć gramofon? :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ladaml

Dual CS455 - zasilacz?

Na naklejce z tyłu gramofonu jest napisane 12V DC. Żadnej informacji na temat prądu, który jednak chyba ma znaczenie.

Chodziło mi bardziej o to czy opłacałoby się oddać go do specjalisty, który by się nim zajął, i doprowadził do stanu używalności.

Ale puki co rozumiem, że najlepiej zająć się zasilaczem, żeby dowiedzieć się działa napęd.
zbyszek1982

Re: Dual CS455 - zasilacz?

Post autor: zbyszek1982 »

12V DC czyli prąd stały o napięciu 12 volt.

Kup zasilacz uniwersalny z kilkoma końcówkami. Polaryzacja wtyku jest bez znaczenia, bo albo można ją zmienić z poziomu zasilacza, albo wystarczy przylutować odwrotnie kabelki w gnieździe zasilania w gramofonie.
Awatar użytkownika
chudy_b

Dual CS455 - zasilacz?

Polaryzacja wtyku ma znaczenie. Znacznie łatwiej jest, jeśli ma się możliwość jej zmiany bez użycia lutownicy. Do zasilenia gramofonu powinien spokojnie wystarczyć zwykły taki gniazdkowy zasilacz. Gramofon nie pobiera dużo prądu.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dual CS455 - zasilacz?

Jeśli dobrze pamiętam to te Duale ciągną jakieś 200ma prądu, ale zasilacze uniwersalne mają to do siebie, że mają wbudowany regulator, więc podadzą tyle ile urządzenie pociągnie (do limitu możliwości zasilacza oczywiście).
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
chudy_b

Dual CS455 - zasilacz?

Wojtek pisze: mają wbudowany regulator
No tak nie do końca. Mogą mieć wbudowany stabilizator, który utrzymuje ustawione napięcie niezależnie od obciążenia. Bez stabilizatora napięcie będzie spadać wraz ze wzrostem obciążenia. Prosty gramofon bez elektroniki pociągnie na zasilaczu niestabilizowanym.

Nie ma czegoś takiego jak regulator prądu. Wielkość pobieranego prądu zależy od zasilanego urządzenia. Sa zasilacze z zabezpieczeniem prądowym, ktore odetnie zasilanie przy przekroczeniu prądu maksymalnego. Częściej jest po prostu bezpiecznik.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dual CS455 - zasilacz?

chudy_b pisze:Nie ma czegoś takiego jak regulator prądu. Wielkość pobieranego prądu zależy od zasilanego urządzenia.
No tak nie do końca ;) Zresztą, nie wspominałem o regulatorze prądu. Miałem na myśli stabilizator, także dzięki za sprostowanie.

Ten Dual ma układ stabilizacji obrotów, więc przyjmujemy, że nie jest to prosty gramofon bez elektroniki.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
chudy_b

Dual CS455 - zasilacz?

Ten gramofon pobiera 1,5W. Tyle co nic. Byle jaki, najlepiej stabilizowany zasilacz wystarczy.
ladaml

Dual CS455 - zasilacz?

Dziękuje bardzo za konkretne odpowiedzi.

Znalazłem zasilacz pasujący do gniazda i działa.

Jakby ktoś mógłby mi jeszcze polecić jaką rozsądną wkładkę.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dual CS455 - zasilacz?

ladaml pisze:Jakby ktoś mógłby mi jeszcze polecić jaką rozsądną wkładkę.
Już Tobie napisałem, że jest to kwestia pieniędzy. Do tego gramofonu to AT-95E jeśli ma być tanio lub Ortofom OM 10, jeśli ma być konkretnie.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ