Dual 704 + Shure V15 III + Queen = problem z AS?

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
kwiatek6324

Re: Legendarna Shure V15 III

Post autor: kwiatek6324 »

No niestety, minelo juz ponad pol roku, nigdy nie pomyslalem zeby na poczatku sprawdzac i bazowalem na pokretle od AS.
Dopiero wyszlo teraz jak walczylem z zapetleniem w sumie testujac 3 plyty i to pokazalo ze cos nie tak.

Na przesluchane 300szt z zadna inna nie bylo problemu.

Pozdrawiam
AK
Dual + MacabRiaa
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator

Re: Legendarna Shure V15 III

Post autor: Wojtek »

OK rozumiem. Myślałem że to jakiś niedawny zakup.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator

Re: Dual 704 + Shure V15 III + Queen = problem z AS?

Post autor: Wojtek »

Wydzieliłem temat z wątku o V15 III.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
Awatar użytkownika
Ukaniu
Gramofon: 701,701,721,701,721

Post autor: Ukaniu »

kwiatek6324 pisze:
05 paź 2024, 14:47
Jak skrece Antyskating na 0 to czy jedna czy druga plyta, robi pykniecie i idzie prosto.

Zaczynam miec podejrzenie ze moze moj mechanizm AS jest zepsuty, ale to nie ten watek.
Wyciąganie wniosków co do AS po uszkodzonej płycie to jak reklamacja kalibracji wagi laboratoryjnej sprawdzona ziemniakiem o którym ktoś opowiadał, że waży 1 kg.
Dobre tłoczenie nie pyka! Pewnie płyta ma wadę taką, że akurat siła AS w tym miejscu ją wzmacnia i wybija igłę z rowka.
W dualach mechanizm sprężynowy AS jest prosty i okiem widać czy dźwignia siłę zeruje czy nie.
Po wyzerowaniu ramię teoretycznie powinno pływać swobodnie, ale są przewody, są drobne wady regulacji i możliwe niewyrównoważenie boczne ramienia, że jakieś tam płynięcie w powietrzu to nie jest wyznacznik. No i te 300 nie przeskakujących płyt...
Oczywiście, jeśli są wątpliwości to warto sprawdzić bo może faktycznie jest wada, w dualach czasem pękały kółka regulacji AS i może się przekręciło. Podnieś plintę i zobacz. Ja 704 widziałem już bardzo dawno nie pamiętam. Tak, zerknąłem na foty w sieci - to kółko regulacji może się przekręcić i czasem pęka.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
kwiatek6324

Post autor: kwiatek6324 »

Ukaniu pisze:
05 paź 2024, 22:57
kwiatek6324 pisze:
05 paź 2024, 14:47
Jak skrece Antyskating na 0 to czy jedna czy druga plyta, robi pykniecie i idzie prosto.

Zaczynam miec podejrzenie ze moze moj mechanizm AS jest zepsuty, ale to nie ten watek.
Wyciąganie wniosków co do AS po uszkodzonej płycie to jak reklamacja kalibracji wagi laboratoryjnej sprawdzona ziemniakiem o którym ktoś opowiadał, że waży 1 kg.
Dobre tłoczenie nie pyka! Pewnie płyta ma wadę taką, że akurat siła AS w tym miejscu ją wzmacnia i wybija igłę z rowka.
W dualach mechanizm sprężynowy AS jest prosty i okiem widać czy dźwignia siłę zeruje czy nie.
Po wyzerowaniu ramię teoretycznie powinno pływać swobodnie, ale są przewody, są drobne wady regulacji i możliwe niewyrównoważenie boczne ramienia, że jakieś tam płynięcie w powietrzu to nie jest wyznacznik. No i te 300 nie przeskakujących płyt...
Oczywiście, jeśli są wątpliwości to warto sprawdzić bo może faktycznie jest wada, w dualach czasem pękały kółka regulacji AS i może się przekręciło. Podnieś plintę i zobacz. Ja 704 widziałem już bardzo dawno nie pamiętam. Tak, zerknąłem na foty w sieci - to kółko regulacji może się przekręcić i czasem pęka.
Czesc.

To nie do konca tak, przeszly w ciagu kilku dni 3 egzemplarze rozne tej samej edycji 1 PRESS UK Queen - Queen, Kazdy ale to absolutnie kazdy
mial zapetlenie w dokladnie tym samym utworze w tej samej sekundzie utworu, co mnie sklonilo do tego ze to nie plyta. Bo wymiana na inny egzemplarz skutkowala tym samym.

I teraz, zrobilem tak jak pisalem zgodnie z serwisowka procedure sprawdzenia AS, i wg instrukcji przy AS=0 i bez nacisku ramie nie ma prawa sie ruszyc czy do srodka czy na zewnatrz talerza. U mnie wracalo na zewnatrz i to nie powolnie, tylko dosc zauwazalnie. A wg tejze instrukcji powinno ruszac sie powoli przy AS=0.5

Ustawienie AS na prawidlowy wg podzialki 1,25 skutkowalo ze ramie naprawde bardzo szybko szlo na zewnatrz.

Wyciagnalem plinte, obejrzalem calosc, ale koleczko cale , wszystko wyglada ok.

Obrazek

Wg tejze instrukcji wydaje sie ze da sie regulowac napiecie sprezynki za pomoca E, ale ja sie nie znam.
Umowilem sie wstepnie do KlimasAudio na kalibracje i sprawdzenie tegoz.

Pozdr
AK
Dual + MacabRiaa