No niestety, minelo juz ponad pol roku, nigdy nie pomyslalem zeby na poczatku sprawdzac i bazowalem na pokretle od AS.
Dopiero wyszlo teraz jak walczylem z zapetleniem w sumie testujac 3 plyty i to pokazalo ze cos nie tak.
Na przesluchane 300szt z zadna inna nie bylo problemu.
Pozdrawiam
AK
Dual 704 + Shure V15 III + Queen = problem z AS?
-
Re: Legendarna Shure V15 III
Dual + MacabRiaa
-
- Administrator
Re: Legendarna Shure V15 III
OK rozumiem. Myślałem że to jakiś niedawny zakup.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
-
- Administrator
Re: Dual 704 + Shure V15 III + Queen = problem z AS?
Wydzieliłem temat z wątku o V15 III.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
-
- Gramofon: 701,701,721,701,721
Wyciąganie wniosków co do AS po uszkodzonej płycie to jak reklamacja kalibracji wagi laboratoryjnej sprawdzona ziemniakiem o którym ktoś opowiadał, że waży 1 kg.kwiatek6324 pisze: ↑05 paź 2024, 14:47Jak skrece Antyskating na 0 to czy jedna czy druga plyta, robi pykniecie i idzie prosto.
Zaczynam miec podejrzenie ze moze moj mechanizm AS jest zepsuty, ale to nie ten watek.
Dobre tłoczenie nie pyka! Pewnie płyta ma wadę taką, że akurat siła AS w tym miejscu ją wzmacnia i wybija igłę z rowka.
W dualach mechanizm sprężynowy AS jest prosty i okiem widać czy dźwignia siłę zeruje czy nie.
Po wyzerowaniu ramię teoretycznie powinno pływać swobodnie, ale są przewody, są drobne wady regulacji i możliwe niewyrównoważenie boczne ramienia, że jakieś tam płynięcie w powietrzu to nie jest wyznacznik. No i te 300 nie przeskakujących płyt...
Oczywiście, jeśli są wątpliwości to warto sprawdzić bo może faktycznie jest wada, w dualach czasem pękały kółka regulacji AS i może się przekręciło. Podnieś plintę i zobacz. Ja 704 widziałem już bardzo dawno nie pamiętam. Tak, zerknąłem na foty w sieci - to kółko regulacji może się przekręcić i czasem pęka.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
-
Czesc.Ukaniu pisze: ↑05 paź 2024, 22:57Wyciąganie wniosków co do AS po uszkodzonej płycie to jak reklamacja kalibracji wagi laboratoryjnej sprawdzona ziemniakiem o którym ktoś opowiadał, że waży 1 kg.kwiatek6324 pisze: ↑05 paź 2024, 14:47Jak skrece Antyskating na 0 to czy jedna czy druga plyta, robi pykniecie i idzie prosto.
Zaczynam miec podejrzenie ze moze moj mechanizm AS jest zepsuty, ale to nie ten watek.
Dobre tłoczenie nie pyka! Pewnie płyta ma wadę taką, że akurat siła AS w tym miejscu ją wzmacnia i wybija igłę z rowka.
W dualach mechanizm sprężynowy AS jest prosty i okiem widać czy dźwignia siłę zeruje czy nie.
Po wyzerowaniu ramię teoretycznie powinno pływać swobodnie, ale są przewody, są drobne wady regulacji i możliwe niewyrównoważenie boczne ramienia, że jakieś tam płynięcie w powietrzu to nie jest wyznacznik. No i te 300 nie przeskakujących płyt...
Oczywiście, jeśli są wątpliwości to warto sprawdzić bo może faktycznie jest wada, w dualach czasem pękały kółka regulacji AS i może się przekręciło. Podnieś plintę i zobacz. Ja 704 widziałem już bardzo dawno nie pamiętam. Tak, zerknąłem na foty w sieci - to kółko regulacji może się przekręcić i czasem pęka.
To nie do konca tak, przeszly w ciagu kilku dni 3 egzemplarze rozne tej samej edycji 1 PRESS UK Queen - Queen, Kazdy ale to absolutnie kazdy
mial zapetlenie w dokladnie tym samym utworze w tej samej sekundzie utworu, co mnie sklonilo do tego ze to nie plyta. Bo wymiana na inny egzemplarz skutkowala tym samym.
I teraz, zrobilem tak jak pisalem zgodnie z serwisowka procedure sprawdzenia AS, i wg instrukcji przy AS=0 i bez nacisku ramie nie ma prawa sie ruszyc czy do srodka czy na zewnatrz talerza. U mnie wracalo na zewnatrz i to nie powolnie, tylko dosc zauwazalnie. A wg tejze instrukcji powinno ruszac sie powoli przy AS=0.5
Ustawienie AS na prawidlowy wg podzialki 1,25 skutkowalo ze ramie naprawde bardzo szybko szlo na zewnatrz.
Wyciagnalem plinte, obejrzalem calosc, ale koleczko cale , wszystko wyglada ok.
Wg tejze instrukcji wydaje sie ze da sie regulowac napiecie sprezynki za pomoca E, ale ja sie nie znam.
Umowilem sie wstepnie do KlimasAudio na kalibracje i sprawdzenie tegoz.
Pozdr
AK
Dual + MacabRiaa