witam serdecznie,
czy w Dualu 701 można ustawić moment/miejsce, w którym opada igła? W moim dopiero co zakupionym igła opada niemal na krawędzi płyty, co czasem powoduje zsunięcie się igły z płyty. Mam wrażenie, że wystarczyłoby, żeby igła opadała milimetr dalej...
jeśli temat był już poruszany, to przepraszam i proszę o połączenie/przesunięcie
Dual 701 - igła zsuwa się z płyty
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pewnie że można. Instrukcję obsługi swojego nowego nabytku to Pan czytał czy olał? 
Przełącz sobie prędkość na 45 RPM. Wtedy odkryje się Tobie śrubka regulacyjna.
Przekręć ją trochę w prawo jeśli chcesz by igła lądowała bliżej środka płyty.

Przełącz sobie prędkość na 45 RPM. Wtedy odkryje się Tobie śrubka regulacyjna.
Przekręć ją trochę w prawo jeśli chcesz by igła lądowała bliżej środka płyty.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Dual 701 - igła zsuwa się z płyty
wielkie dzięki! Czytałem instrukcję, ale jakoś tego nie doczytałem. Pewnie przegapiłem. Po powrocie do domu biorę śrubokręt i do roboty!
ciekawostka, kiedy zwróciłem się do sprzedawcy o pomoc, otrzymałem taką odpowiedź:
"Prosze wyjac koszyczek z wkladka - robi się to poprzez odblokowanie uchwytu - a potem zalozyc jeszcze raz umieszczajac z powrotem w uchwycie i przesunac delikatnie w lewa strone w kierunku srodka talerza obrotowego - i zamknac blokade wkladki caly czas delikatnie skrecajac koszyk z wkladka w lewo - blokada to ten element za ktory się lapie ramie podczas zmiany utworow - odblokowanie odbywa się poprzez przesuniecie - pchniecie tego elementu wzdluz ramienia w kierunku ciezarka przeciwwagi - rezonatora - loze i koszyczek musza być odpowiednio ustawione - pewnie się przesunely w transporcie - to usunie problem"...
ciekawostka, kiedy zwróciłem się do sprzedawcy o pomoc, otrzymałem taką odpowiedź:
"Prosze wyjac koszyczek z wkladka - robi się to poprzez odblokowanie uchwytu - a potem zalozyc jeszcze raz umieszczajac z powrotem w uchwycie i przesunac delikatnie w lewa strone w kierunku srodka talerza obrotowego - i zamknac blokade wkladki caly czas delikatnie skrecajac koszyk z wkladka w lewo - blokada to ten element za ktory się lapie ramie podczas zmiany utworow - odblokowanie odbywa się poprzez przesuniecie - pchniecie tego elementu wzdluz ramienia w kierunku ciezarka przeciwwagi - rezonatora - loze i koszyczek musza być odpowiednio ustawione - pewnie się przesunely w transporcie - to usunie problem"...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Koleś myśli że wkładka w koszyku źle leży i stąd te rady.
Oczywiście, nie tędy droga przy ustawianiu automatyki ramienia (chyba że faktycznie masz krzywo zamontowaną wkładkę
).
Oczywiście, nie tędy droga przy ustawianiu automatyki ramienia (chyba że faktycznie masz krzywo zamontowaną wkładkę

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
wieczorem będę wiedział, napiszę! dzięki raz jeszcze i pozdrawiam!
-
Zadziałało idealnie! Bardzo, bardzo dziękuję!
Wojtku, korzystając z okazji mam jeszcze jedno pytanie - jak rozpoznać, że igła nadaje się już do wymiany? Kupiłem używkę z używaną wkładką i igłą. Sprzedawca oczywiście stwierdził, że igła i wkładka są ok. Może po prostu kupić nową igłę, w końcu to nie jest chyba aż taki koszt?
Pozdrawiam!
Wojtku, korzystając z okazji mam jeszcze jedno pytanie - jak rozpoznać, że igła nadaje się już do wymiany? Kupiłem używkę z używaną wkładką i igłą. Sprzedawca oczywiście stwierdził, że igła i wkładka są ok. Może po prostu kupić nową igłę, w końcu to nie jest chyba aż taki koszt?
Pozdrawiam!
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
W takim wypadku zawsze najlepiej wymienić igłę na nową. Przebiegu starej igły nigdy nie możemy być pewni.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
ok, też tak myślałem, o poradę w sprawie igły zapytam w dziale "igłowym"
pozdrawiam!
pozdrawiam!