Dual CS 606, czyli kapitan Planeta rusza do Ulm

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
ODPOWIEDZ
aldek

Dual CS 606, czyli kapitan Planeta rusza do Ulm

Post autor: aldek »

IMG_4280.jpeg
Podczas naszych wieczornych wypraw po targach starzyzny ciągle kładłem Planecie do jego zielonego głąbiastego łba, że dualowskie gramofony z systemem ultralekkiego ramienia ULM trza omijać z daleka, gdyż to ślepy zaułek teutońskiej ewolucji.
– Ewolucji-srucji, a patrz, skąpy dziadu, ten jest za grosze, a Direktantrieb ma i duży talerz ze złotą felgom, szyba cała, das okazja po prostu – zaczął trajkotać, jak to on.

– Zielony głąbie, toć to bida straszna, półautomat i jeszcze ktoś mu oryginalny odważnik z olejem i nastawnym tłumieniem skroił i powiesił zwykły, plastykowy – odburknąłem
– Plastykowy-srowy, bierz, ciężarek się dokupi – odparł wyraźnie ożywiony Planeta, któremu od słynnego wystąpienia przyszłego premiera wszystko się tylko już z sraniem kojarzy.

✱ ✱ ✱
W sumie to się bardzo nie broniłem, zawsze miałem słabość do bezsensownych wynalazków co to miały zmienić wszystko a nie zmieniły nic i wszyscy o nich zapomnieli.
Takoż i było z tym nieszczęsnym ULM-em, rzekomo rewolucyjnym systemem z 1979 roku. Cały das witz polegał na odchudzeniu efektywnej masy wkładki i całego ramienia o ponad połowę – chwalono się, że z 18 do 8 gram. W efekcie miało nastąpić lepsze granie (no przecież) oraz mniejsze drapanie płyt. A przede wszystkim niewrażliwość na powyginane płyty.
W jednej z reklam tego ULM Dual pisał tak:

W ostatnich latach dawaliśmy innym producentom gramofonów lekcje geometrii. Tym razem kolej na lekcję fizyki

Ta geometria to oczywiście upór Duala w stosowaniu prostych ramion, który to upór doprowadził Niemców prosto na śmietnik technologicznej historii. Bo geometria-sretria, wzory-śmory ale krzywe ramię jak się je jeszcze pochromuje, pogrubasi i w deskę z werniksem wetknie, to ono jest po prostu seksi, a jak coś jest seksi to i majlsy dewisy i pinkflojdy basy sprężyste i średnice o niebo lepsze z tego słychać, to jest proszę niemieckiego państwa elementarz w tym biznesie. 
Zaś druga lekcja, ta z fizyki, miała dotyczyć właśnie superlekkich ramion Ultra Low Mass.
Tutaj akurat wtopa była nie tylko estetyczna (te ramiona z tą śmieszną chudą wkładką na końcu są po prostu szpetne) ale i biznesowa, bo wybór wkładek był w zasadzie żaden.
I tak jak to ze dwa razy w niemieckiej historii bywało, miał być podbój świata a przyszedł Stalingrad i kwit od komornika.

✱ ✱ ✱
Do rzeczy. Nabyty i jest. Typowy stary jeszcze Dual, jakich z Planetą ożywilim i wypucowalim już parę, jeszcze na grubej blasze która pływa na sprężynach wewnątrz skrzynki udającej czorne drewno. Wielki plus.
606 pojawił się chyba też w roku 1979, dumnie ogłaszano, że nie różni się niczym od topowych modeli poza brakiem automatyki. Ma za to śmieszny dynks do obsługi po ciemku, o czym będzie niżej.
W katalogu 1981 nasz 606 zakopany już jest na końcu, na przodzie świecą już te paskudy w ohydnym udającym srebro plastyku i to one tym swoim ULM-em miały zawojować świat. Czym się to wojowanie skończyło, było wyżej.
Set do konwersji na 1/2 cala bywał w fabrycznym pudle, tutaj go brak. Tak samo jak tego zabawnego ciężarka z nastawnym antyrezonatorem, który podobno miał w sobie olej. Wspomniany jest w amerykańskiej instrukcji obsługi, jest tam nawet tabela nastaw dla kilku typów wkładek, i to jest ciekawa sprawa, bo na wszystkich zdjęciach 606 jakie znalazłem jest ten bidny jak i w tym naszym, na plastykowym trzpieniu. Może był tylko w gramofonach sprzedawanych za oceanem? Cóż, szkoda, akurat taki nastawny byłby fajoski.

– Stary sknero, po co były te dramaty gaci rwania, ten dualik jest całkiem w pąsiu – zawołał z zachwytem Planeta.
I trochę zielony skurczymelon ma rację, bo na tle poprzednich zdobyczy kapitana to nówka sztuka, gabinetowy stan, bo ma ino dwie wtopy. Poprzedni właściciel próbował coś motać z wkładką i urwał czorny kabelek od zerowania rurki ramienia, więc brumi. To raz
I dwa: kable – orginalne niskopojemnościowe podmieniono na jakieś audiotrele acusa jak od ciocinego prodiża, z półtora kilo na półtora metra, łojezu.
Na osłodę 606 ma ten absolutnie rozbrajający patent dla ociemniałych. Otóż jest tam takie śmiszne pokrętełko z pozycjami V i –. Jak nastawi się pokrętełko na V, to przesuwając ramię nad płytą da się wyczuć opór tam, gdzie jest początek płyty. Kapitalne!

A co namotane było z masami, to ja was nie mogę. Po urwaniu czarnego kabelka od masy ramienia ktoś ostro drutował zwierając wszystko ze wszystkim:
IMG_4288.jpeg

Niestety, urwany czorny kabelek od zerowania rurki oznacza, że trzeba wymienić wszystkie w tej rurce, co niestety równa się demontaż ramienia, bo za diabła inaczej tego nie idzie wyciągnąć.
Te kolorowe koszulki to też chyba jakieś rękodzieło artystyczne, bo z tego co widziałem na zdjęciach orginalnie ich nie było:
IMG_4282.jpeg
Zamówiłem 400 metrów licy nawojowej, będę licowym liclordem, trudno, bo na metry nie znalazłem. No i kable założymy Klotz AC106, mają 95pF/m, powinny podejść, te prodiżowe idą oczywiście won.

Bierzemy się do roboty, czary smary i będzie grać, szkoda czasu. Jakby co, będziem pytać, trochę mamy pietra rozbierać to ramię, ale kto nie ryzykuje, ten ze Stalingradu nie wraca. Ot, co.
Awatar użytkownika
Jaculek
Gramofon: Dual 704, 721

Re: Dual CS 606, czyli kapitan Planeta rusza do Ulm

Post autor: Jaculek »

aldek pisze:
wczoraj, 23:32
No i kable założymy Klotz AC106, mają 95pF/m, powinny podejść, te prodiżowe idą oczywiście won.
:snooty:
https://allegro.pl/oferta/kabel-gramofo ... 3959081911
Analog: Dual 704&721+DenonDL301&305/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP>PreamPDP>DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17/Malinka>Fiio K11 R2R
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

:clap: Jak zwykle świetnie się czyta. Do boju!
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Jaculek dobrze prawi :) Też się swego czasu doktoryzowałem z cyferek i też mi ten kabel wyszedł. mam całkiem spore odcinki (ok 130 cm) a mimo to wpływu nie odnotowałem. Same plusy :) niska pojemność, uziemienie w komplecie, dobra izolacja.
Awatar użytkownika
Semko

Post autor: Semko »

Jaculek pisze:
dzisiaj, 07:33
aldek pisze:
wczoraj, 23:32
No i kable założymy Klotz AC106, mają 95pF/m, powinny podejść, te prodiżowe idą oczywiście won.
:snooty:
https://allegro.pl/oferta/kabel-gramofo ... 3959081911
Też go używam, bardzo fajny.
aldek

Post autor: aldek »

Dzięki za te kable, poszperam jeszcze, może czorne znajde.
Mam pytanie odnośnie przyrządzenia tej licy do wymiany kabli w ramieniu. Skąd wziąć zaciski na bolce wkładki?
Awatar użytkownika
Robert_p
Gramofon: Pionieer pl-30 II

Post autor: Robert_p »

Jak Planeta rusza do boju to jak wydanie nowej (dobrej) powieści. Czyta się jak najlepszy bestseller :)
Hmm, tylko pod jaki gatunek to podsciognąć? ;)
Pioneer PL-30L II, Telefunken S-800, Rotel 1592MK2, Onkyo Integra A8300, HD990, B&W 703 s3, Infinity Kappa 70
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Mi nieodmiennie kojarzy sie ze Zjazdem futurologów S. Lema
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Robert_p
Gramofon: Pionieer pl-30 II

Post autor: Robert_p »

Mawis pisze:
dzisiaj, 09:10
Mi nieodmiennie kojarzy sie ze Zjazdem futurologów S. Lema
Chciałem też napisać coś w tym stylu, że to trąci SF :lol:
A że to mój ulubiony gatunek to z niecierpliwością czekam za kolejnymi odcinkami !
Pioneer PL-30L II, Telefunken S-800, Rotel 1592MK2, Onkyo Integra A8300, HD990, B&W 703 s3, Infinity Kappa 70
Awatar użytkownika
Peliks
Gramofon: Składak

Post autor: Peliks »

aldek pisze:
dzisiaj, 08:50
https://blackdotaudio.eu/kable-gramofonowe,221,0.html

Polecam.
Sony/Denon/Ortofon/Micro Seiki PreamPD La Hiraga Hegel H300 MC Systems M3
AT15Sa AT150MLX Denon DL-103D,301mkII Grace F-8L EMT TSD15 Goldbug Medusa Nakamichi MC1000
Ortofon Cadenza Black,Rohmann,SPU E GM Gold Pickering XSV3000 Sony XL-45 XL-55
Awatar użytkownika
Semko

Post autor: Semko »

Peliks pisze:
dzisiaj, 09:32
aldek pisze:
dzisiaj, 08:50
https://blackdotaudio.eu/kable-gramofonowe,221,0.html

Polecam.
Oooo.... wygląda obiecująco. Nastepnym razem zanabędę sobie tego :dance:
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: JVC Victor QL-A75

Post autor: pavlos »

Ja używam Mogami:
2965-> 65pF/m https://mogami.pl/127-mogami-2965
2497 -> 67pF/m https://mogami.pl/194-mogami-2497
Ten pierwszy od razu w parze sklejone dwa, niestety bez przewodu uziemienia, ale dosyć elastyczny i elegancki.
Ten drugi z racji na cenę będzie raczej overkill do tego Duala. Gruby i dużo sztywniejszy, trudny do wlutowania i ułożenia. Ale idealny na interconnect RCA-RCA.
ODPOWIEDZ