Dual 455 Gold - płetwa

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
ODPOWIEDZ
Klacia74
Gramofon: Onkyo Integra CP1057

Dual 455 Gold - płetwa

Post autor: Klacia74 »

dzień dobry, posiadam Duala 455 wresja Gold i po ok 2 latach użytkowania zaczęła "skrzypieć" automatyka. Oddałem go do serwisu, z usług którego już korzystałem kilkukrotnie. Serwisant zawsze dokłada "bogatą" historię zdjęciową z przeprowadzanego przeglądu i cóż mianowicie: prawdopodobnie poprzedni właściciel / lub serwis dokonał "szybkiej naprawy" . Jak mnie poinformował mój serwisant, ponoć w przypadku Duala niestety spotka się to często i polega na zeszlifowaniu płetwy i zastąpienia oryginalnego pimpla zwykłą gumką i niestety dotknęło to również mojego egzemplarza (dołączone zdjęcia). Taki manewr pomaga na jakiś czas ale później problem powraca. Chciałbym doprowadzić ten gramofon do bardzo dobrego stanu (wizualnie wygląda świetnie):"Mam" nowy nieużywany pimpel natomiast brakuje płetwy. Umówieni jesteśmy z panem, który robi przeglądy, że kiedy zdobędziemy płetwę to dokończymy naprawę. I tu pojawia sie pytanie: samej płetwy raczej nie dostanę ale może występują one w różnych innych modelach Duala i udałoby się kupić taki gramofon zepsuty uszkodzony jako dawcę organów? Niestety nie wiem czy te płetwy występują tylko w wersji 455 czy w innych? pozdrawiam
Załączniki
2.pimpel.jpg
1. płetwa.jpg
Ja nie boję się nikogo i niczego, oprócz żony jak za późno wracam do domu ...
Awatar użytkownika
konrads0
Gramofon: Technics SL 1200Mk2

Re: Dual 455 Gold - płetwa

Post autor: konrads0 »

Płetwa jest z tworzywa, nie metalowa?

Kiedyś się mówiło, że na kłopoty "Bednarski", ale w tym wypadku Olsza84 Dual Fever
Klacia74

gramofon teraz jest już złożony a serwisant pokazywał mi to na zdjęciach (mam je na whats`u- ok 20 ) ale nie wiem czy to tworzywo czy metal. nie miałem tego w rękach.
Klacia74

wydaje się że to jakieś tworzywo typu ebonit
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Generalnie jeżeli chodzi o pogrubienie tego z powrotem to można spróbować tricku z sodą oczyszczoną i super glue. Na youtube znajdziesz wiele filmików z takimi naprawami, ludzie tak nawet koła zębate naprawiają także wytrzymałość tez to ma. Generalnie sypiesz sodę i zalewasz ją super glue i tak w kilku warstwach. Musiał byś sobie jakieś narożnik/formę z taśmy zrobić żeby to się nie zsypywało na boki. A na koniec obrobisz pilnikiem/papierem do potrzebnej grubości kształtu i gładkości. Tylko raczej super glue w większej buteleczce musisz kupić bo w tych małych tubkach to z torbami pójdziesz. Na allegro dostaniesz takie tanio.

https://www.youtube.com/shorts/nI-ao_awZj8

Ebonit raczej jest za twardy żeby tego typu ślady po pilniku zostały. To raczej miększe tworzywo

W innej wersji może być super glue i sproszkowany grafit (z ołówka czy szczotek, kupić też chyba idzie), Trochę słabsze to jest ale tu i tak się sprawdzi

https://www.youtube.com/shorts/1JVL3UHp5PA

Najlepiej chy7ba wychodzi miks sody i grafitu.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Klacia74

dzięki, za odpowiedź. Na razie nie zamierzam robić takiej naprawy bo nie zabiorę się za to sam. Poczekam, poszukam, może uda się gdzieś zdobyć płetwę. Jeżeli nie to rozważę taką możliwość ale nie wiem czy "mój serwisant pójdzie na takie cóś"???? Majsterkuję, dłubię, potrafię coś naprawić, zregenerować ale w elektronice jestem słaby.... Gdybym miał tą płetwę już wymontowaną to jak siebie znam to pewnie bym spróbował. Ale jakbym coś spieprzył to wstyd jechać po ratunek z rozgrzebanym gramofonem. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Zidentyfikowaliście już numer części po serwisówce?
Na pewno będzie pasowała każda płetwa z równoległej serii CS-4xx, ale co do innych to nie wiem.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Klacia74

ok, dzięki za info, poszukam elektrozłomu pt. Dual CS-4xx pozdrawiam
Awatar użytkownika
konrads0
Gramofon: Technics SL 1200Mk2

Post autor: konrads0 »

Bacek pisze:
29 gru 2025, 16:16
tricku
Dzięki, nie znałem, a mże się przydać.
ODPOWIEDZ