Awarie i problemy ze stroną forum

Ogłoszenia i tematy związane z funkcjonowaniem forum
Awatar użytkownika
Reymont
Posty: 1550
Rejestracja: 17 lut 2012, 10:41
Lokalizacja: Łódź

Awarie i problemy ze stroną forum

Post autor: Reymont » 21 lip 2014, 09:16

Forum znów spadło z rowerka, tym razem na dłużej :(

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 24238
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Awarie i problemy ze stroną forum

Post autor: Wojtek » 21 lip 2014, 09:27

Wczoraj około południa z przyczyn niezależnych ode mnie wystąpiła dość poważna awaria maszyny, na której stało m.in. nasze forum.
Dlatego forum było niedostępne przez 24 godziny.

------ Szczegóły dla ciekawskich -------

Ekipa z serwerowni nawaliła.
Normalnie w takich maszynach działają po 2 dyski w tandemie, jeden jest lustrzanym odbiciem drugiego, przez co jak jeden padnie, to drugi przejmuje jego miejsce jakby nic się nie stało.
W sytuacji która stała się wczoraj można mówić o bardzo nieszczęśliwym wypadku, ale nie bez błędu ludzkiego. Miesiąc temu rutynowo wymieniono obydwa dyski. Niestety, wbrew zaleceniom dotyczącym takich konfiguracji, obydwa dyski pochodziły z tej samej serii produkcyjnej.
3 dni temu padł jeden z dysków w maszynie. Wczoraj padł drugi, jeszcze zanim mogła nastąpić synchronizacja mechanizmu lustrzanego odbicia.

Dlatego sprawa potrwała tak długo, bo na niedzielnej zmianie ktoś musiał powymieniać wszystkie dyski twarde... w wielu maszynach (w tym tej "naszej").

------ Koniec szczegółów dla ciekawskich -------

Nasze dane nie zginęły, bo co noc robione są automatyczne kopie zapasowe. Początkowo myślałem, że stracimy jedynie dane popełnione z wczorajszego rana. Niestety, okazało się że już wtedy dysk twardy wypluwał błędy i ta kopia zapasowa nie przyjęła się (bo była uszkodzona).
Dlatego trzeba było sięgnąć po kopię wcześniejszą, z poranka 19. lipca.

Z tego powodu, zniknęły z forum treści popełnione po 6. rano dnia 19. lipca.

Mam nadzieję, że forumowicze wybaczą.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 2690
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54

Awarie i problemy ze stroną forum

Post autor: chudy_b » 21 lip 2014, 10:57

Wybaczą. A log transakcyjny nie jest zrzucany na taśmę? Przy prawidłowej konfiguracji backupu, powinna byc możliwość odtworzenia do ostatniej poprawnej transakcji w bazie.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 24238
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Awarie i problemy ze stroną forum

Post autor: Wojtek » 21 lip 2014, 11:03

To nie taki setup chudy_b :) Baza siedzi na tej samej maszynie wirtualnej co www, nie ma tu jakiejś rozbitej infrastruktury.
Backup polega jedynie na dobowym klonowaniu zawartości dysków.

Oczywiście można by postawić wszystko na jakiejś maszynie z high availability i wszystkimi dzwonkami czy gwizdkami, ale kosztowałoby to ze 3x drożej (przynajmniej u nich).
Nie mamy aż takich potrzeb.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 2690
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54

Awarie i problemy ze stroną forum

Post autor: chudy_b » 21 lip 2014, 11:18

Jasna sprawa. Serwisów amatorskich forów nie stawia się na takiej samej konfiguracji sprzetowej, jak serwisy np.bankowe. Troszke jednak zaleciało amatorszczyzną. Pewnie chłopaki spali zamiast przejść sie po serwerowni i popatrzeć na lampki. :D

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 24238
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Awarie i problemy ze stroną forum

Post autor: Wojtek » 21 lip 2014, 11:41

chudy_b pisze:Jasna sprawa. Serwisów amatorskich forów nie stawia się na takiej samej konfiguracji sprzetowej, jak serwisy np.bankowe.
Dokładnie.
chudy_b pisze:Troszke jednak zaleciało amatorszczyzną. Pewnie chłopaki spali zamiast przejść sie po serwerowni i popatrzeć na lampki. :D
Nie no, skapnęli się szybko. Failem było to naiwne podejście przy wymianie dysków. Po to się montuje różne (ale o tych samych parametrach) w układzie RAID by nie padło wszystko tak jak teraz, bo akurat trafiła się felerna partia od producenta. Obojętnie czy to bank czy domowa szafa na pliki.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
zoombie
Posty: 1028
Rejestracja: 06 maja 2013, 21:36
Lokalizacja: Dublin

Awarie i problemy ze stroną forum

Post autor: zoombie » 02 gru 2014, 15:02

Bodajże od wczoraj nie dostaję maili z informacją o nowych postach w obserwowanych wątkach. Nic nie zmieniałem w ustawieniach profilu, folder spam też jest pusty. Coś się pozmieniało, czy tylko ja tak mam, a jeśli tak to dlaczego? :doh: Ewentualnie możesz Wojtku sprawdzić serwer poczty (czy jak tam się to nazywa)?
Pamiętam, że kiedyś już była podobna sytuacja, a później hurtem dostałem powiadomienia z kilku dni, niestety nie pamiętam szczegółów.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 24238
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Awarie i problemy ze stroną forum

Post autor: Wojtek » 02 gru 2014, 15:27

Dzięki za zgłoszenie. Sprawdzę temat.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 24238
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Awarie i problemy ze stroną forum

Post autor: Wojtek » 03 gru 2014, 12:49

Poczta już działa. Problem okazał się być poważniejszy, bo blokował nie tylko pocztę, ale również możliwość rejestracji na forum (pomijając kwestię niedostarczania maili aktywacyjnych).
Okazało się że coś było robione tydzień temu na maszynie na której stoi forum, nie zostałem o tym poinformowany, a parę ważnych ustawień zostało zmienionych na niedziałające.
Opieprz już poleciał tam gdzie trzeba. Miejmy nadzieję, że to się nie powtórzy.

Zaległe maile powinny hurtem spłynąć ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
zoombie
Posty: 1028
Rejestracja: 06 maja 2013, 21:36
Lokalizacja: Dublin

Awarie i problemy ze stroną forum

Post autor: zoombie » 03 gru 2014, 12:51

Spłynęły :mrgreen:

Awatar użytkownika
Marekbroda
Posty: 52
Rejestracja: 25 paź 2014, 13:57
Gramofon: SABA 350

Re: Awarie i problemy ze stroną forum

Post autor: Marekbroda » 03 gru 2014, 17:12

JEEEEZUUU CHHHHHRRRYYYSSSTTTEEEE!!!!!Od tygodnia walczę na wszelkie sposoby żeby się za logować.Robiłem to na kilkunastu kompach.Wszędzie to samo BŁĄD jakiśtam.Rejestracja to samo.Tydzień zaglądam tu w ten wdział ,kedy się ktoś kapnie że są jakieś jaja.Szok że nie można w żaden sposób bez logowania nawiązać kontaktu z adminem.Do tego ktoś piszę że są pobijane jakieś rekordy wejść.Prawie uwierzyłem że mam coś uwalone w kompie ,ale we wszystkich kompach moich znajomych było tak samo.Mała sugestia może jakiś kontakt bez logowania,taki alarmowy.Dobrze by było.AAA i odwołuje to wszystko co powiedziałem pod nosem na temat tego forum i administratora. :D przez ten tydzień.
SABA 350 full automatic- to nie szwedzki samochód z automatyczna skrzynia biegów.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 24238
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Awarie i problemy ze stroną forum

Post autor: Wojtek » 03 gru 2014, 19:50

W sensie że nie mogłeś się zalogować? A to dziwne akurat, bo to powinno działać (nie było związane z ww. problemem). Sam w ciągu tygodnia kilkukrotnie się wylogowywałem z forum.
Jednak funkcje typu przypominanie hasła czy rejestracja nie mogły działać, tak jak i poczta. Pisanie na mój forumowy adres mailowy również nie mogło zadziałać, bo nie działała poczta na całej maszynie.
Postaram się by takie sytuacje w przyszłości nie powtórzyły się.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268

Awatar użytkownika
Marekbroda
Posty: 52
Rejestracja: 25 paź 2014, 13:57
Gramofon: SABA 350

Re: Awarie i problemy ze stroną forum

Post autor: Marekbroda » 03 gru 2014, 20:42

Możliwe że tylko mnie palec Boży dotknął.Zagram w lotto :D.Może szczęśliwy traf jest w okolicy :D.Mam za to na pewno, rekord forum jeśli chodzi o nieudane logowania.Na pewno kilka tysięcy z kilku kompów :D.Pozdrawiam admina.
SABA 350 full automatic- to nie szwedzki samochód z automatyczna skrzynia biegów.

Awatar użytkownika
Robert_p
Posty: 39
Rejestracja: 31 paź 2014, 09:16
Lokalizacja: Byddgoszcz

Awarie i problemy ze stroną forum

Post autor: Robert_p » 03 gru 2014, 21:57

Też miałem problemy z logowaniem ☺
Telefunken S-800, HK 3490, HD990, B&W 685

Awatar użytkownika
KasparHauser
Posty: 569
Rejestracja: 01 lis 2012, 13:48
Gramofon: about:blank
Lokalizacja: Warszawa

Awarie i problemy ze stroną forum

Post autor: KasparHauser » 03 gru 2014, 23:49

Mnie często wylogowuje.
Wchodzę i muszę się logować mimo, że ma mnie pamiętać :/ .
Różne urządzenia, różne systemy, różni dostawcy internetu ;) .
• Technics ST-S4 • Panasonic RS-618 • Technics SL-P377A • Technics SA-404 + Tonsil ZgP-25-8-585
Przepraszamy za usterki, audycja Michała Figurskiego i Kamila Olszewskiego -> http://porannywf.fora.pl