To prawda, najwyższy czas na podsumowanie wsparcia finansowego w 2017 roku.
Trzeci rok zbiórki za nami.
W nawiasach na końcu każdego wiersza podaję różnice względem zeszłorocznej zbiórki.
Suma wpłat: 945 zł (+140 zł)
Ilość dotacji: 15, z czego 10 za pośrednictwem przelewu, a 5 przez PayPal, w sumie od 15 osób (14 wpłat od 14 osób)
Średnia wartość dotacji: 63 zł (+5,5 zł)
Koszty utrzymania (domena + hosting): 400 zł (bez zmian)
Prowizje z tytułu płatności PayPal: 13,80 zł (- 16,27 zł)
Przeniesienie nadwyżki z 2016: 1238,08 zł
Aktualna nadwyżka: 1769,28 zł (+ 531,20 zł)
Wnioski:
Suma wpłat jest o ca. 15% wyższa, wpłacających prawie tyle samo (bez powtórzeń na przestrzeni roku), ale zarazem średnia wartość dotacji znów wzrosła (o 9%), choć w zdecydowanie mniejszym stopniu niż w zeszłym roku.
Warto jednak zaznaczyć że jedna wpłata miała w tym roku specjalny charakter, bo był to efekt zlicytowania za 400 zł Luxmana L4 naprawionego przez chudego_b.
Cieszy że udaje się utrzymać trend, gdzie w ramach rocznej zbiórki nie tylko pokrywane są koszty utrzymania forum, ale również zbiera się nadwyżka.
Jedno z czego na pewno nie jestem dumny to właśnie to, że za mało technicznych zmian wprowadziłem w tym roku, a wiem ze wielu z Was nadal na nie czeka. Postaram się poprawić. Przynajmniej udało się przeprowadzić migrację forum na najnowsza wersję phpBB3, dzięki czemu przynajmniej z głównym oprogramowaniem forum jesteśmy praktycznie na bieżąco.
Nadwyżka zostaje tradycyjnie przeniesiona na poczet bieżącego roku.
Dziękuje wszystkim za wsparcie