ogłoszenia sprzedaży [propozycja]

Ogłoszenia i tematy związane z funkcjonowaniem forum
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Daniel, JW 1200

Re: ogłoszenia sprzedaży [propozycja]

Post autor: dale »

Panowie, patrząc na to od strony, powiedzmy to moralnej, bo to mnie najbardziej interesuje, obserwując światek muzyczny, nie zauważyłem by bootlegi były jakoś szczególnie tępione przez wykonawców muzyki. Ich udział procentowy do ogólnie wydawanych płyt jest szczątkowy i śladowy (chyba że się mylę), w związku z tym i realna strata z tytułu praw autorskich niewielka, natomiast mamy wartość dodaną dla takiego wykonawcy w postaci wzbogacenia jego "płytoteki", ba, nawet podniesienia prestiżu.
Czy któryś wykonawca wypowiadał się publicznie przeciwko takim wydaniom?
Mówię tu o sytuacji kiedy np. jakiś koncert nie był rejestrowany do wydania na płycie. Gdzie nakład takiego bootlega jest relatywnie niewielki?
Druga sprawa poruszona przez Darkmana, wszelkie dawne wydania "państwowe" z pominięciem praw autorskich... Ja bym to traktował jako normalne płyty ponieważ "piractwa" dopuściło się państwo, poprzez ówczesny brak uregulowań, było to dawno, ustrój się zmienił, tamtych ludzi już nie ma. Nawet prawnie te płyty są chyba koszerne we wtórnym obrocie.

Co innego wszelkiego typu współczesne piractwo, kiedy dany album jest masowo powielany przez wytwórnię "krzak", sam bym nie chciał, nawet przypadkowo kupić takiej płyty.

Poza tym, z jednej strony rozmawiamy o tym aspekcie naszego forum a z drugiej (nie żeby mi to przeszkadzało - niech każdy pilnuje siebie) są wątki o udostępnianiu sobie usług płatnych - wbrew ich regulaminowi (np. wszelkie konta rodzinne czy domowe), bądź też zakupu produktów od nielicencjonowanych sprzedawców (wszelkie tanie klucze z allegro czy inszego internetu).
Taki trochę dysonans. :)
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: Cielęcina 2.01

Post autor: darkman »

No pewnie Marku. Waters czy Gilmour, raczej ten pierwszy zapytany kiedyś w czasie antraktu koncertu czy planuje z niego płytę? Odpowiedział: A od czego są bootlegi! :D
Zatem? :lol:

Panowie BTW, a DOL to piraty czy nie? Kryminalizujemy i penalizujemy? Czy nie?
Jeśli nie to czy ktoś wie co to za wytwórnia? Wiadnomo, że ruska, ale czy legalna? Bo sprzedaje ponad juryzdykcją lokalną na cały świat. Zatem oryginalność według przepisów krajowych postsowieckiego ładu tu nie obowiązuje i się nie †łumaczy.
Wax Time i Wax Jazz, hiszpańskie, no fakt. Ale macie pewność lub najchętniej dowody na to, że to legalna firma, a nie tylko pirat działający w obliczy prawa krajowego i rżnący płyty z nośników CD? To legalne jest?! Czy może tylko wyprane przez uczestnictwo w korporacji typu Orlen tylko wersja hiszpańska, a zresztą HDW. Tak koledzy. HIW!

No dobrze czyli płyty sovieckie, .. hm ..no niezbyt, bo to piraty za cłaą pewnością.
wiem, wiem oni nie podpisali konwencji genewskiej. I srodze się na tym przejechali. Hehe.
Płyty z PRL to legalki są? A które? Pytam grzecznie ;) Bo są takie i takie, ale zaraz przecież byliśmy wtedy w Układzie Warszawskim. To te wydania są OK?.. a tłocznie polskie miały kapitał tylko polski? Znacie współudziałowców i decydentów tamtego czasu?
Demagogia?
Nie. Nie moja.
Ból dupy i to nie mojej również z tym wątkiem.
Co kogo obchodzi co kupuję i mam. Nie tu to gdzie indziej się i kupi, i sprzeda. No takie życie.
Śmiesznie się zrobiło, ale tematyka może i warta omówienia. Do tej pory nie brałem udziału w tym wątku jak i w reklamowym kol. Sarkoza. znamy się osobiście, a trzymam się zasady nie ingerowania z butami w wątki znajomych, które mi nie przeszkadzają, a nisą ze sobą pewne wartości poznawcze i polemiczne. W polemikach nie zawsze biorę udział, bo niekoniecznie mają sens istotny dla mnie.
Natomiast powyższe moje wypowiedzi to głos w sztucznie dość wywołanym temacie, ale niech tam..
Kończę Koledzy i życzę owocnych obrad. A kończę bo prywatnie rechot sarkazmu trudno mi opanować.
Co do sarkazmu, to dodam, że płoszenie stąd ludzi to jakiś sport forumowej administracji. Nie bez kozery dodam, że są i inne fora, portale itd.. kilku gości zresztą skutecznie udowadnia, że można inaczej i gdzie indziej. Czy lepiej? nie wiem. Mam to w dupie ponownie, ja po prostu lubię tu być.

BTW, kieruję sie własnym know how i pewnymi zasadami. Nie wiem jednak czy np zwróciliscie uwagę przez te lata, że ja i Damian (eye4) nigdy nie słuchamy sprzedawanych płyt w wątku "co krecisz" bo uważamy, że to trochę nie teges. Itd..Nie nagabujemy i nie ciągniemy na siłę do swoich bazarków i pozostając w bardzo dobrych stosunkach koleżeńskich np polecamy swoje obszary wiedzy, które mogą komuś rozwiać wątpliwości lub po prostu pomóc. Warto to psuć?
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Gramofon: Technics SL-1210GR

Post autor: winylowy_luke »

darkman pisze:
06 mar 2023, 09:31
Panowie BTW, a DOL to piraty czy nie? Kryminalizujemy i penalizujemy? Czy nie?
Jeśli nie to czy ktoś wie co to za wytwórnia? Wiadnomo, że ruska, ale czy legalna? Bo sprzedaje ponad juryzdykcją lokalną na cały świat. Zatem oryginalność według przepisów krajowych postsowieckiego ładu tu nie obowiązuje i się nie †łumaczy.
Wax Time i Wax Jazz, hiszpańskie, no fakt. Ale macie pewność lub najchętniej dowody na to, że to legalna firma, a nie tylko pirat działający w obliczy prawa krajowego i rżnący płyty z nośników CD? To legalne jest?! Czy może tylko wyprane przez uczestnictwo w korporacji typu Orlen tylko wersja hiszpańska, a zresztą HDW. Tak koledzy. HIW!
Po mojemu to piraty i w życiu tego nie kupię :hand:
Najgorzej, że na streamach jest taki sam pierdolnik, i jest sporo albumów też z wątpliwych źródeł udostępnianych między oficjalnymi.

EDIT:
Aha i nie zabraniał bym sprzedaży - po prostu opisać towar dobrze i niech decyduje kupujący.
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper@Denon 103R/DL-301II/Shure V15 V-MR (SAS/B)/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Dali 104/Audiosymptom i8/Sennheiser HD 660S
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Daniel, JW 1200

Post autor: dale »

winylowy_luke pisze:
06 mar 2023, 10:19
Aha i nie zabraniał bym sprzedaży - po prostu opisać towar dobrze i niech decyduje kupujący.
Dokładnie. Sprzedający i kupujący sami decydują.
darkman pisze:
06 mar 2023, 09:31
Płyty z PRL to legalki są? A które? Pytam grzecznie ;)
Ja do tego podchodzę w ten sposób... Nielegalne jest czerpanie korzyści z cudzych praw autorskich. Odpowiada karnie (i moralnie), ten kto czerpie takowe. A że w obecnej chwili mamy te płyty z trzeciej lub czwartej ręki, są w obrocie od dawna, uważam że są koszerne. Co innego, jak by były teraz wydawane, nawet na rynku wtórnym bym nie kupił. Wiem, to trochę naginanie, ale w pewnych sytuacjach trudno być zero-jedynkowym.

Nie postrzegam Was Koledzy jako handlarzy - jak pewnie wielu innych, nie ten typ człowieka reprezentujecie, jeśli przy okazji poszerzenia mojej kolekcji, coś tam Wam wpadnie in plus, niech idzie na zdrowie, ja jestem zadowolony, czemu Wy macie nie być ?:)
Będzie okazja w przyszłości coś nabyć.
Felix1988

Post autor: Felix1988 »

MaciejT pisze:
05 mar 2023, 23:16
Fajki z przemytu też, poszukiwane przez wielu smakoszy wyrobów tytoniowych
Akurat nie palę, więc mi to lotto :) Zaś co do podnoszonej przez innych Kolegów legalności wydawnictw płytowych z czasów PRL-u: skoro na Allegro wciąż bez problemu można kupić pirackie pocztówki dźwiękowe czy kasety magnetofonowe w dużym wyborze, to czemu na forumowej giełdzie nie może być bootlegów/piratów? Aby była jasna informacja, unofficial, pirat, etc. - kto zechce, kupi.
Ryszard13
Gramofon: Dual 601,701,Denon

Post autor: Ryszard13 »