Mam do sprzedania swój gramofon Telefunken S600. W komplecie z oryginalnym headshellem i oryginalną wkładką - kultowa shure V15 III TM. Igła wymieniona na JICO (hypereliptical), igła praktycznie nówka... w komplecie również ta co było w oryginale (nie mam pojęcia jaka), ale też gra b.dobrze. Stan plinty oceniam jako 100% idealny, zero jakiś rys czy pęknieć. Talerz też bez jakiś problemów. Wymieniony pasek.
Problem jest z zawiasami samej pokrywy o czym pisze niżej...
Cena jaka mnie interesuje to 1900 zł. (troche niego dołożyłem ... i cena myśle uczciwa). Odbiór WYŁĄCZNIE OSOBISTY, mogę gdzieś dowieść do 100km max od Bytomia... polecam odsłuch i odbiór wizualny samemu....
Gramofon na początku (po serwisie - o czym niżej) zagrał tak że doszedłem do wniosku ze warto inwestować w analog i zakupiłem Technicsa SL-1200GR2. Powiem tylko że na tej samej wkładce którą uzywam z technicsem (Denon-DL301MKII) oba gramofony grają na tyle podobnie ze sam nie wiem po co dałem 4x więcej kasy za technicsa

Gramofon po zakupie przeszedł serwis esdarka ... posłużę się cytatami bo ja z tych nietechnicznych

"Mogę zrobić konwencjonalne okablowanie RCA + kabel masowy albo okablowanie w gwiazdę: w każdym z 2 kabli są 2 przewody: sygnał + i -,a ekrany robią za kabel masowy. Korzyść z tego taka, że nie da się takiego sygnału zakłócić i sygnał + i - są symetryczne. To tak jakby sygnał leciał cały czas w ramieniu aż do wzmacniacza. Wady: nieco większy koszt, bo potrzebny kabel z 2 żyłami+ oplot oraz specjalne wtyki.
Drugie pytanie: S600 ma przekaźnik, który zwiera sygnał do masy, jeśli igła nie jest na płycie. Zaleta: nie przenosi się na głośniki obsługę gramofonu, wady: duża cześć sygnału idzie nieekranowanymi kablami, dodatkowe styki na drodze sygnału. Zostawić przekaźnik czy go ominąć?"
"Po naszej rozmowie wymieniam wszystkie żarówki w gramofonie na diody. Będzie bezobsługowy:) Postaram się kupić diody o jak najbardziej zbliżonej barwie. Najczęściej palą się te żaróweczki zielone pod sensorami wiec je wymieniam na diody"
"Jest to pierwszy S500/600, który nie miał zatartych łożysk w ramieniu, bo...ktoś je smarował:))) Trochę trwało nim je wymyłem do sucha:) Wszystkie miejsca wymagające czyszczenia wyczyszczone, wymagające smarowania przesmarowane, wymagające regulacji wyregulowane. Jeszcze trochę przepoleruję pokrywę (to jedna z ładniejszych, jakie widziałem w tym modelu) "
Zrobione "okablowanie w gwiazdę" + ominięcie przekaźnika, żarówki wymienione na ledy.
Niestety z pokrywą jest 1 problem ma uszkodzone od wewnątrz zawiasy - pokrywa działa tzn. zamyka się i otwiera, planowałem zlecić naprawę, myślę że da się to dokleić i wzmocnić odpowiednio przygotowanym elementem, ale już nie zdążyłem ... generalnie od zewnątrz nic nie widać ... pokrywa wygląda jak nowa ... ale niestety ma taki feler jak pisze.
I 2 sprawa zacina się mechanizm opuszczanie windy - wymaga przesmarowania takie 2 blaszki które się tam ocierają - nie potrawię tego wyjaśnić inaczej. Jak sie go często używa to zaczyna pracować...ale kilka dni przerwy i trzeba trochę wajchą pomachać zeby zaskoczyła. Na 100% to kwestia tylko przesmarowania. Zdjęcia niestety z komórki i było już trochę ciemno dlatego nie przewiduję sprzedaży bez oceny wizualnej kupującego. Gramofon w 100% w takim stanie jak opisuje, niestety na zdjęciach tego nie widać.