telefunken S600 po serwisie

mirhon

telefunken S600 po serwisie

Post autor: mirhon »

Cześć,

Mam do sprzedania swój gramofon Telefunken S600. W komplecie z oryginalnym headshellem i oryginalną wkładką - kultowa shure V15 III TM. Igła wymieniona na JICO (hypereliptical), igła praktycznie nówka... w komplecie również ta co było w oryginale (nie mam pojęcia jaka), ale też gra b.dobrze. Stan plinty oceniam jako 100% idealny, zero jakiś rys czy pęknieć. Talerz też bez jakiś problemów. Wymieniony pasek.
Problem jest z zawiasami samej pokrywy o czym pisze niżej...

Cena jaka mnie interesuje to 1900 zł. (troche niego dołożyłem ... i cena myśle uczciwa). Odbiór WYŁĄCZNIE OSOBISTY, mogę gdzieś dowieść do 100km max od Bytomia... polecam odsłuch i odbiór wizualny samemu....

Gramofon na początku (po serwisie - o czym niżej) zagrał tak że doszedłem do wniosku ze warto inwestować w analog i zakupiłem Technicsa SL-1200GR2. Powiem tylko że na tej samej wkładce którą uzywam z technicsem (Denon-DL301MKII) oba gramofony grają na tyle podobnie ze sam nie wiem po co dałem 4x więcej kasy za technicsa ;-) ... zainteresowanym kupnem proponuję porównanie ... można się zdziwić jak ten S600 gra ...

Gramofon po zakupie przeszedł serwis esdarka ... posłużę się cytatami bo ja z tych nietechnicznych :-) :

"Mogę zrobić konwencjonalne okablowanie RCA + kabel masowy albo okablowanie w gwiazdę: w każdym z 2 kabli są 2 przewody: sygnał + i -,a ekrany robią za kabel masowy. Korzyść z tego taka, że nie da się takiego sygnału zakłócić i sygnał + i - są symetryczne. To tak jakby sygnał leciał cały czas w ramieniu aż do wzmacniacza. Wady: nieco większy koszt, bo potrzebny kabel z 2 żyłami+ oplot oraz specjalne wtyki.

Drugie pytanie: S600 ma przekaźnik, który zwiera sygnał do masy, jeśli igła nie jest na płycie. Zaleta: nie przenosi się na głośniki obsługę gramofonu, wady: duża cześć sygnału idzie nieekranowanymi kablami, dodatkowe styki na drodze sygnału. Zostawić przekaźnik czy go ominąć?"

"Po naszej rozmowie wymieniam wszystkie żarówki w gramofonie na diody. Będzie bezobsługowy:) Postaram się kupić diody o jak najbardziej zbliżonej barwie. Najczęściej palą się te żaróweczki zielone pod sensorami wiec je wymieniam na diody"

"Jest to pierwszy S500/600, który nie miał zatartych łożysk w ramieniu, bo...ktoś je smarował:))) Trochę trwało nim je wymyłem do sucha:) Wszystkie miejsca wymagające czyszczenia wyczyszczone, wymagające smarowania przesmarowane, wymagające regulacji wyregulowane. Jeszcze trochę przepoleruję pokrywę (to jedna z ładniejszych, jakie widziałem w tym modelu) "

Zrobione "okablowanie w gwiazdę" + ominięcie przekaźnika, żarówki wymienione na ledy.

Niestety z pokrywą jest 1 problem ma uszkodzone od wewnątrz zawiasy - pokrywa działa tzn. zamyka się i otwiera, planowałem zlecić naprawę, myślę że da się to dokleić i wzmocnić odpowiednio przygotowanym elementem, ale już nie zdążyłem ... generalnie od zewnątrz nic nie widać ... pokrywa wygląda jak nowa ... ale niestety ma taki feler jak pisze.
I 2 sprawa zacina się mechanizm opuszczanie windy - wymaga przesmarowania takie 2 blaszki które się tam ocierają - nie potrawię tego wyjaśnić inaczej. Jak sie go często używa to zaczyna pracować...ale kilka dni przerwy i trzeba trochę wajchą pomachać zeby zaskoczyła. Na 100% to kwestia tylko przesmarowania. Zdjęcia niestety z komórki i było już trochę ciemno dlatego nie przewiduję sprzedaży bez oceny wizualnej kupującego. Gramofon w 100% w takim stanie jak opisuje, niestety na zdjęciach tego nie widać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
mirhon

Re: telefunken S600 po serwisie

przedświąteczna obniżka 1700 zł :-)
mirhon

Nowa cena 1600 zł.
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

hm a można zdjęcia przewodu sygnałowego?

ale tam widać przewód na masę więc jak to się ma do opisu

""Mogę zrobić konwencjonalne okablowanie RCA + kabel masowy albo okablowanie w gwiazdę: w każdym z 2 kabli są 2 przewody: sygnał + i -,a ekrany robią za kabel masowy. Korzyść z tego taka, że nie da się takiego sygnału zakłócić i sygnał + i - są symetryczne. To tak jakby sygnał leciał cały czas w ramieniu aż do wzmacniacza. Wady: nieco większy koszt, bo potrzebny kabel z 2 żyłami+ oplot oraz specjalne wtyki."

"Zrobione "okablowanie w gwiazdę" + ominięcie przekaźnika, żarówki wymienione na ledy."
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
mirhon

amrowek pisze:
06 sty 2025, 20:53
ale tam widać przewód na masę więc jak to się ma do opisu
"Zrobione "okablowanie w gwiazdę" - tam mi napisano ... i czego może nie widać masa jest wyprowadzona z każdego wtyku z osobna i spięta razem na końcu... czyli chyba zgodne z opisem ...
Tak czy siam jak podpinalem ten wtyk z masy do masy z Shiit Mani nic mi nie brumiło ... a przy mc to jeszcze wcześniej do masy w SUT
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
mirhon

nowa cena 1500 zł
Piotru

Post autor: Piotru »

mirhon pisze:
11 lis 2024, 19:16
Cześć,
Hej, czy dalej jest na sprzedaż? Byłbym zainteresowany ale... Jestem z Trójmiasta, najbliżej Bytomia w najbliższym czasie to będę w Poznaniu :D naprawdę nie ma opcji na wysyłkę? Mogę też poszukać po forum czy może ktoś jedzie przypadkiem taką trasę w najbliższym czasie.
mirhon

jest jezcze opcja ewentualnego odbioru w Warszawie po 16.02 (bede tam ok 1 tyg), ale musialbym sie umawiac na powaznie bo przyznam ze nie bardzo mi sie chce go targac z powrotem na Śląsk… tak btw mialbym rowniez do opchniecia schit mani 1, w idealnym stanie, ktory gral z tym s600, mysle ze za komplet chcialbym 1900.
Piotru

Post autor: Piotru »

mirhon pisze:
09 lut 2025, 01:07
jest jezcze opcja ewentualnego odbioru w Warszawie po 16.02 (bede tam ok 1 tyg), ale musialbym sie umawiac na powaznie bo przyznam ze nie bardzo mi sie chce go targac z powrotem na Śląsk… tak btw mialbym rowniez do opchniecia schit mani 1, w idealnym stanie, ktory gral z tym s600, mysle ze za komplet chcialbym 1900.
Dzięki za opcję, powiem Ci że niestety nie znam tego sprzętu (shiit mani) i nie wiem czy potrzebuję go do do budżetowego zestawu stereo na marantzu pm6005, raczej zamierzałem wykorzystać wbudowany preamp we wzmaku żeby już też nie mnożyć kosztów, nie wiem jaka jest Twoja obiektywna w miarę opinia na ten temat.
Co do Warszawy, od którego dokładnie tam będziesz? Powiem szczerze że może dałoby się to połączyć i też bym się wybrał.
Awatar użytkownika
Peliks
Gramofon: Składak

Post autor: Peliks »

mirhon pisze:
09 lut 2025, 01:07
za komplet chciałbym 1900.
To brzmi jak OKAZJA.
Sony/Denon/ADC/Ortofon PreamPD Entre Cayin A-88T MC Systems M3
AT15Sa AT150MLX Denon DL-103D Elac ESG796 Empire4000 Goldbug Medusa HanaSH Nakamichi MC1000
Ortofon Cadenza Black, Rohmann, SPU E GM Gold Pickering XSV3000 Sony XL-45
mirhon

Piotru pisze:
09 lut 2025, 12:50
Dzięki za opcję, powiem Ci że niestety nie znam tego sprzętu (shiit mani) i nie wiem czy potrzebuję go do do budżetowego zestawu stereo na marantzu pm6005
to tylko opcja… za sam gramofon chcialbym 1500… a mani to tylko info bo byc moze ktos sie skusi na komplet :)
a jesli nie slyszales o tym wzmacniaczu to poczytaj…. mysle ze to swietna opcja na początek przygody z analogiem.. mnie ten zestaw tj. S600+mani przekonal do tego ze warto rozwijac ten kierunek :D
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

Maniek za 400 PLN to świetna promocja jest, przemyśl to mirhon bo pewnie bez trudu sprzedasz go sobie za jakie 700 PLN osobno.
mirhon

za 400 to razem z gramniakiem :-)
a osobno to jeszcze niewiem ... ciśnienia nie mam ... dziury nie wyleży :-)
mirhon

Maniek poszedł osobno...
S600 - nowa cena 1400 zł i raczej niżej już nie zejdę - za tyle go kupiłem w stanie "surowym" ... i trochę jednak zainwestowałem (szczególy co i jak zostało zrobione w 1 poście)