Na początek kilka słów wprowadzenia.
W związku z tym, że obecnie w domu słuchamy dużo muzyki i praktycznie nie oglądamy tv z uwagi na naszego małego synka, namówiłem żonę na zakup gramofonu. Obecnie muzyki słuchamy ze Spotify przez amplituner Denon AVR X2100W i kolumny Dali Zensor 7.
Niestety nie mam czasu (mimo przebywania na rodzicielskim) na przestudiowanie całej wiedzy jaka znajduje się na tym forum na które trafiłem szukając opinii, testów aktualnie sprzedawanych gramofonów do 1000zł. Jak na początku zobaczyłem, że np. Denona mogę już kupić za 600zł to sobie myślę super Denon to zawsze Denon. Ale jak go zobaczyłem na żywo to myślałem, że oglądam atrapę, a prawdziwy gramofon jest schowany w kartonie

Po pobieżnym (przyznaję się) przejrzeniu forum postanowiłem kupić coś z rynku wtórnego. W związku powyższym proszę Wasze doświadczone grono o pomoc w wyborze i znalezieniu gramofonu z aktualnych ogłoszeń na olx i allegro, żebym nie kupił badziewia albo fajnego w kiepskim stanie gramofonu i nie zraził się do tych ponadczasowych sprzętów.
Wymagania:
-Cena ok 600zł, max 800 jeżeli to będzie prawdziwa okazja
-Wbudowany przedwzmacniacz (amplituner brak wejścia Phono)
-Mała awaryjność i w miarę łatwy w obsłudze, regulacji
-Możliwość wymiany wkładki i igły w razie potrzeby (dostępność kompatybilnych części)
-Wygląd

-Odbiór osobisty w Poznaniu lub okolicy
-Do słuchania jazzu, bluesa, rocka i klasyki w jakości i klimacie lepszym niż Spotify Premium

Może ktoś z Was ma do sprzedania fajny gramofon i gotowy do grania adapter

Nie ukrywam, że będzie zależało mi na czasie, żebym w walentynki mógł żonie puścić pierwsze płyty

Pozdrawiam serdecznie
Maciej