Kolumny aktywne

Morealless
Posty: 13
Rejestracja: 13 maja 2020, 11:12
Gramofon: Akai AP - Q41
Lokalizacja: Gdańsk

Kolumny aktywne

Post autor: Morealless » 30 lip 2020, 12:28

Szukam głośników/monitorów aktywnych....chcę zbudować zestaw z JVC QL-A2 i jeszcze nie wiem czego. Mam zbyt długą drogę do gramofonu po kablu, więc szukam głośników aktywnych, które będę napędzał bezprzewodowo. Może ktoś coś....budżet to ok 600zł.

Awatar użytkownika
Bacek
Posty: 780
Rejestracja: 04 gru 2013, 22:06

Re: Kolumny aktywne

Post autor: Bacek » 30 lip 2020, 12:33

A jak faktycznie daleko masz? Bo od gramofonu do pre kabelki powinny być krótkie ale od pre do wzmacniacza to już nie jest aż tak ważne.
Do głośników aktywnych też taki sam sygnał będzie szedł. Także w jednym końcu gramofon z pre. Natomiast czy na drugim będziesz miał wzmacniacz + pasywne głośniki czy aktywne głośniki to tu już nic nie zmienia.

Morealless
Posty: 13
Rejestracja: 13 maja 2020, 11:12
Gramofon: Akai AP - Q41
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Kolumny aktywne

Post autor: Morealless » 30 lip 2020, 13:46

Zasadniczo to wygląda tak......głośniki chciałbym mieć na przeciwko kanapy, koło telewizora (tak klasycznie), ale gramofon i wzmacniacz tam stać nie mogą, tak więc, żeby tam zasilić głośniki, potrzebowałbym ok 8 metrowe kable do kolumn, chata po remoncie i jakieś dobre kable w listwy przypodłogowe nie wejdą. Pomyślałem o modułach Bluetooth-owych i temat kabli ominąć.....tak coś za coś.

Awatar użytkownika
Bacek
Posty: 780
Rejestracja: 04 gru 2013, 22:06

Re: Kolumny aktywne

Post autor: Bacek » 30 lip 2020, 16:45

Nie wiem co masz na myśli pisząc o dobrych kablach w kontraście do kolumn aktywnych w cenie 600pln.

Pewnie dowolny kabel głośnikowy w granicach 1.5mm2 będzie lepszy niż tanie moduły bluetooth albo inne wynalazki.

Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 3321
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Kolumny aktywne

Post autor: Obywatel » 30 lip 2020, 17:48

Bacek pisze:
30 lip 2020, 16:45
moduły bluetooth
W takim wypadku korzystanie z gramofonu mija się z celem - wystarczy smartfon.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

Morealless
Posty: 13
Rejestracja: 13 maja 2020, 11:12
Gramofon: Akai AP - Q41
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Kolumny aktywne

Post autor: Morealless » 30 lip 2020, 18:06

A tak sobie głośno pomyślałem, ale już mi przeszło i teraz skupię się na kolumnach, które popędzę wzmacniaczem, który mam(Marantz PM 750 DC). Te 8 m kabla jakoś mi się źle kojarzy, 2 x 1.5 wejdą i mam nadzieję, że nie będzie to burczało zbyt głośno.

Awatar użytkownika
Bacek
Posty: 780
Rejestracja: 04 gru 2013, 22:06

Re: Kolumny aktywne

Post autor: Bacek » 30 lip 2020, 18:10

Jeżeli coś będzie burczało to na pewno nie z winy przewodów głośnikowych.